Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Noć knjige u knjižari „Dr. Josip Turčinović“ u Osijeku

U knjižari KRŠĆANSKE SADAŠNJOSTI u Osijeku koja nosi ime svojega prvog direktora doktora Josipa Turčinovića, 23. travnja ove godine održan je  - u povodu NOĆI KNJIGE 2018. – već petu godinu uobičajen SUSRET. Ovaj put ne SUSRET S AUTOROM, nego s temom koja u svima koji do knjige drže, izaziva strepnju: BUDUĆNOST KRŠĆANSKE KNJIGE I ČITANJA.

Sudionici razgovora o toj temi bili su profesorica hrvatskog jezika i književnosti dr. sc. RUŽICA PŠIHISTAL, i prof. dr. sc. IVICA ŠOLA, teolog i komunikolog. Kroz razgovor je vodio prof. don Anton Šuljić, pomoćnik direktora KRŠĆANSKE SADAŠNJOSTI.

Pozvan da otvori temu brige za budućnost kršćanske knjige i čitanja, prof. Šola kazao je da se kršćanin  budućnosti ne boji nego je živi. Kršćanstvu se budućnost, rekao je, dogodila prije 2000 godina i ono ima samo sadašnjost – sadašnjost prošlosti, sadašnjost sadašnjosti i sadašnjost budućnosti. Ne opterećujemo se strahovima od apokaliptičnih događanja, nego radosno iščekujemo sadašnjost budućnosti, suuskrsnulost s Kristom.

U tom svjetlu prof. Pšihistal prihvatila je temu govoreći o trajnoj vrijednosti Riječi Božje, čije čitanje sigurno neće nestati, ali kako danas su-postoje razni modeli čitanja, sa sve većim naglaskom na interaktivno čitanje, i Riječ će se čitati na više načina. Pisanje kao zamjena za pamćenje i usmeno prenošenje ima svoj nastanak, tijek i razvoj. Naše vrijeme i digitalna tehnologija donose i novo stanje uma. Događa nam se pomalo apokaliptično „skraćivanje vremena“, ubrzanje života koje ne ostavlja mjesta klasičnom čitanju. Književnost se mijenja i izmiče definiranju, a čitanje kao užitak, hranjenje duha i uma, nestaje i ne daje nade da će u budućnosti biti bolje. No kad je riječ o Bibliji, prof. Pšihistal se ne boji za budućnost čitanja: ono i treba biti interaktivno, jer je susret s Osobom koju Riječ navješćuje. Zato joj se čini da će budućnost čitanja biti svojevrsna LECTIO DIVINA – čitanje, pojedinačno ili zajedničko, kraćega ulomka iz Svetoga pisma, „prežvakivanje“ koje, djelovanjem Duha,  utječe na nas, mijenja nas.

Prof. Šuljić podsjetio je na važnost i ljepotu glasnog čitanja i slušanja pisane riječi. Zvučnost riječi ulazi u dublje prostore duha nego ona, samo pomoću vida umom dosegnuta. Složio se s time i prof. Šola rekavši da nas je izum tiska odvojio od zvuka, od govora tijela, od svjedočenja. Budućnost knjige vrijedna je samo ako se pretoči u razgovor. Vratiti se treba čitanju naglas, govorenju naglas.

Prof. Pšihistal podsjetila je kako je bilo važno zapisati Evanđelje jer starenjem svjedoka pamćenje se gubi. Zapisalo se bitno, nebitno se usmenom predajom izgubilo. Digitalno vrijeme pak preplavljeno je nebitnim podacima. Prof. Šola složio se da živimo u idolatriji medija, „simulacrumu“, vremenu koje više ne poznaje original već samo kopiju kopije. Kršćani moraju komunicirati ljudima autentičnu Radosnu vijest, koja je izrečena načinom i pojmovima vremena u kojem je nastala. Tko to želi prenijeti i primiti, mora uložiti napor, po cijenu da (p)ostane manjina, ali kreativna manjina. Kod naviještanja kršćani trebaju pokazati emocije, sklad uma, srca i govora; propovijedati Radosnu, ne pametnu Vijest.

No i tiskana knjiga mora imati budućnost. Prof. Pšihistal smatra da, želimo li da knjiga uspori entropijski proces toliko prisutan u našem ubrzanom vremenu, koje prepoznaje samo ono brzo i plitko, valja probirati u inflaciji izdavaštva - kako profanoga tako i vjerskog - ono što doista vrijedi, što izgrađuje i mijenja na bolje onoga koji čita. Vratiti i običnom čitanju duh „lectio divinae“: polako, pomalo uživati u sporom dubinskom čitanju. Mi smo ono što jesmo zahvaljujući onome što su generacije prije nas učinile pismom i knjigom. Moramo to blago znati prenijeti svom potomstvu. Podsjetila je na neizmjernu važnost glagoljice u prošlosti hrvatskoga naroda, kada smo vjeru primili s pismom, kada se pismo osmislilo za tu misiju prenošenja vjere jednom narodu.

No, vratio se prof. Šuljić klasičnoj knjizi i čitanju: mi čitamo i to nas oblikuje. Čitanje mora imati budućnost. Upitan kakva je budućnost KRŠĆANSKE SADAŠNJOSTI, progovorio je nekoliko riječi o njezinoj pedesetogodišnjoj prošlosti i zaključio kako - za razliku od jeftine sentimentalne knjige -  dobra, temeljita, teološka knjiga koja neće varati, sigurno ima budućnost.

Kupci u knjižari „Dr Josip Turčinović“ mogli su čitavoga dana, kao i posjetitelji NOĆI KNJIGE koji su sa zanimanjem pratili razgovor i sudjelovali u ovom druženju, uz popust od 30% kupiti 70 naslova knjiga iz svih područja koje pokriva izdavačka djelatnost KRŠĆANSKE SADAŠNJOSTI.

Ovi OSJEČKI SUSRETI imali su i do sada podosta glasno čitane riječi, čak i pjevane i svirane Riječi. Čar i okus tih druženja baš i jest u fizičkom kontaktu, slušanju i govorenju, smijehu i osmijehu, međusobnom obogaćivanju sudionika razmjenom iskustava pisaca i čitatelja-slušatelja. Svakako bi trebalo i razvijati takva susretanja, a možda i obogatiti prakticiranjem LECTIO DIVINAE - čitanjem i kušanjem Žive Riječi koja mijenja čovjeka i šalje ga u naviještanje BUDUĆNOSTI  koja se kršćanima već prije 2000 godina dogodila. U uskrsnulom Gospodinu.

Vesna Trenkl, voditeljica knjižare

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.