Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Nova Bogoslovska smotra - br. 1 (2011.) u prodaji

Donosi predavanja koja su održana na simpoziju koji je 12. svibnja 2010. godine održan tom prigodom kao V. dies theologicus. Članci u novome broju BS poredani su upravo onim redoslijedom kako su tekla predavanja na spomenutome simpoziju, a na kraju je doneseno jedno izvješće i četiri recenzije. U Pozdravnim govorima prenesen je tekst kardinala Josipa Bozanića, nakon čega slijedi uvodno izlaganja Željka Tanjića, identično i s glavnom temom simpozija „Bogoslovska smotra između tradicije i vizije“. Valerija Macan piše o povijesnome pogledu na prijelomna razdoblja BS, Tonči Matulić o osnivanju toga časopisa u kontekstu Antimodernističke prisege, a Adalbert Rebić o BS u službi II. vatikanskoga sabora. Stjepan Baloban obradio je temu BS u kontekstu demokratskih promjena u nas, a Ružica Razum analizirala je teološko-pastoralna promišljanja u uvodnicima BS. Thomas Bremer napisao je članak o mjestu teoloških časopisa u europskoj teologiji i izazovima našeg vremena, a Ivica Raguž pisao je o sveučilišnoj teologiji i teološkim časopisima. Tom su se temom pozabavila i posljednja dva predavača. Nediljko Ante Ančić napisao je tekst o teološkim časopisima u vremenu novih medija, a Siniša Zrinščak se pita: Trebaju li nam i kakvi hrvatski znanstveni časopisi? U izvješćima Mario Cifrak piše o Međunarodnome znanstvenom simpoziju „Biblija i moral“, održan u Đakovu 10. i 11. prosinca 2010. U posljednjem dijelu nove BS donesene su recenzije o knjizi Josipa Turčinovića „Misao vjere“ (J. Grbac), zatim o knjizi Milana Šimunovića „Kateheza prvenstvena zadaća Crkve“ (A. Hoblaj), a prikazane su knjige Alfonsa Fürsta „Die liturgie der alten Kirche. Geschichte und Tehologio“ (R. Kisić) te doktorska disertacija Nenada Malovića izdana na njemačkome jeziku: „Politische Repräsentation und transcendente Wahrheit…“ (J. Oslić). Nakon prošlogodišnje jubilarne „zlatne“ boje, novo godište započelo je u ukusno stupnjevanoj ljubičastoj boji.

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.