Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Novi broj Biblije danas!

Novi broj specijaliziranog tromjesečnika "Biblija danas" za promicanje biblijske misli i pastorala posvećen je psalmima koji su, kako se navodi u uvodniku, „samo srce Staroga zavjeta“.

Darko Tepert u članku naslovljenom „Psalmi hallela i Božje milosrđe“, razlaže hebrejsku riječ hallel koja znači „hvala“ i „zahvala“ te označuje molitvu kojom se izriče hvala Bogu.

Anđela Jeličić piše o psalmima i poeziji te navodi kako „postoji intrinzična, unutarnja povezanost poezije i religioznosti. Ona je u osnovi svakoga religioznog iskustva koje, na spoznajnoj i emocionalnoj razini, pa i u estetskom doživljaju, čovjeku otvara dimenziju novoga, sveobuhvatnog cjelovitog poimanja sebe, svijeta i transcendentnog.“

Domagoj Runje svoj je tekst naslovio „Psalamska molitva“ u kojem, među ostalim, kaže da su himni „tipična psalamska molitva. Na hebrejskom se jeziku cijeli psaltir naziva tehilim, što prevodimo kao himni, hvalospjevi ili zahvale. Ipak, budući da postoje psalmi u kojima više dolaze do izražaja mudre misli, pouzdane molitve ili tjeskobne prošnje, u psalamske himne ubrajamo obično samo one psalme u kojima jače odjekuje glas hvalospjeva.“

Četvrtu veću temu o psalmima napisao je Anto Popović naslovivši je „Teologija psalama i psaltira“ u kojem, među ostalim, kaže: „Ni s jednom drugom knjigom Staroga zavjeta prvi kršćani – kako pisci novozavjetnih spisa tako i njihovi čitatelji – nisu bili tako bliski kao s knjigom Psalama. To potvrđuje činjenica da jedna trećina svih starozavjetnih citata u Novom zavjetu potječe iz psaltira. I upravo na temelju te citiranosti psalama u Novome zavjetu može se zaključiti da je knjiga Psalama očito bila najomiljenija starozavjetna knjiga među prvim kršćanima“.


na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.