Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Novi broj Kane

Novi broj Kane za travanj donosi redovite kolumne uglednih hrvatskih teologa i intelektualaca. Tako Josip Grbac u svojoj kolumni ovaj put piše o rehabilitaciji mržnje osvrćući se osobito na pokušaj rehabilitacije četničkoga vođe u Srbiji Draže Mihailovića. Među ostalim on kaže: „Za srbijanskog ministra vanjskih poslova Vukovar je zapravo srpski grad. Predsjednik RS dovodi u pitanje BiH kao državu nazivajući je servisom entiteta i državnom zajednicom. Hrvatski antifašisti i oni koji se ovim naslovom samo kite zalažu se za to da Hrvatski sabor ne bude više pokrovitelj obilježavanja stradanja na Bleiburgu. Općenito vlada sintagma kako su dolaskom nove vlasti 'zapuhali novi vjetrovi' pa bi, sukladno tomu, u Hrvatskoj trebala zavladati neka atmosfera povjerenja i pomirenja.“ Grbac dalje kaže kako zločin nema slobodu govora te da je u sadašnjem hrvatskom društvu žrtva osuđena na šutnju, dok su promicatelji mržnje sve goropadniji. Stjepan Baloban svoju je kolumnu posvetio socijalnome tržišnom gospodarstvu, a Tonči Matulić ideologiji tehnicizma kao novome obliku oholosti. „Opet je u tijeku javna rasprava o novom prijedlogu pravnoga propisa koji regulira zahvate i odnose na polju kliničke prakse takozvane medicinski potpomognute oplodnje. Pažljivim uvidom u javnu raspravu o tom prijedlogu pravnoga propisa evidentno je da ona služi samo kao pustinjska oluja koja diže oblak prašine od kojega je vidljivost svedena na nulu. Točnije, svi smo u mraku, jer jedinu pravu zaštitu od oblaka prašine pružaju zatvorene oči“, piše Matulić. Veliki razgovor s Alisterom McGrathom, jednim od najimpresivnijih kritičara tzv. novoga ateizma, dakle radova autora Richarda D

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.