Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Novi broj međunarodnog katoličkog časopisa Communio br. 109

I u ovome broju može se pronaći mnoštvo zanimljivih tema kao što su - očinstvo, zakon i narav, dijalog, Crkva i drugo.
U uvodniku je Anto Gavrić, OP, posebno istaknuo: „Kad se danas govori o gospodarskoj krizi, često se ističe i duhovna, moralna kriza, kriza vrjednota, kriza istine. Zašto ne i kriza pojmova! Sasvim je očito da su danas neki pojmovi mnogima nejasni. Stoga se pokazuju vrijednima i važnima za raspravu o nekim pojmovima i temama koje ćete naći i na stranicama novoga broja časopisa 'Communio'. (…) Neka članci i studije novoga broja 'Communija' budu poticaj na plodonosno promišljanje aktualnih tema našega vremena i pomognu u stvaranju većega zajedništva.“

Stoga navodimo neke: članak Jean-Pierre Batuta „Je li imenovanje Ocem nasilno prisvajanje“; teološka meditacija Domagoja Runje o očinstvu u Bibliji i tri Adama; tekst o naravnom pravu u prijelazu Eberharda Schockenhoffa, odnosno promjeni nauka o „lex naturalis“ između Tome i Huge Grotiusa; promišljanje kardinala Waltera Kaspera o kršćanima i Židovima kao jednom narodu Božjem – sličnoj tematici pridružili su se i pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije Ivan Šaško, u članku „Naglasci iz susreta židovske i kršćanske liturgije“ te Anton Štrukelj (urednik slovenskoga izdanja Communija), koji o Židovima i kršćanima piše pod vidom termina „braća blizanci“; članak Bertrama Stubenraucha i Michaela Seewalda o Koncilu i Crkvi, tj. o recepciji mnogoslojne ekleziologije; te „Mala meditacija o vidljivosti Crkve“ Claudea Dagensa.

 

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.