Kršćanska sadašnjost d.o.o.

O. Bono Zvonimir Šagi dijamantni misnik

Dugogodišnji urednik, kolumnist, pisac i predsjednik Skupštine Kršćanske sadašnjosti o. Bono Zvonimir Šagi, u nedjelju 4. studenoga 2018. godine u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Varaždinu proslavio je dijamantni jubilej, 60. obljetnicu  Mlade mise. O. Bono predvodio je svečano misno slavlje na kojem je sudjelovalo dvadesetak svećenika i mnoštvo vjernika, koji su posve ispunili crkvu.

Pozdravljajući na počeku slavljenika i nazočne o. Mirko Kemiveš, dugogodišnji vjerni subrat i prijatelj o Bone, citirao je dio pjesme koju je davne 1960. godine sadašnji jubilarac a tadašnji đakon, napisao ondašnjem zlatnom misniku: „Ne, starče, ti starac nisi! Zar ne čuješ, djela pred Gospodom tvoja pjevaju pjesmu mladosti stalnu… I makar klonula snaga, makar starost pogurila leđa, ti starac nisi! Djela su vječna mladost tvoja!“ Te su se riječi savršeno uklopile u slavlje koje je već na samom početku o. Bono usmjerio na Krista: „Sad je samo Krist važan!“ U inspirativnoj, emotivnoj i, ne manje važno, kratkoj propovijedi slavljenik je posebice istaknuo značaj jubileja pri čemu se redovito podrazumijeva opraštanje grijeha, uvreda i slabosti. Pritom je zamolio nazočne da mu oproste ljudske slabosti koje je on u dugome razdoblju župnikovanja i svoga pastoralnog rada u župi sv. Vida, počevši od 1961. pa sve do 2008. godine, kao čovjek imao.

Na kraju misnog slavlja pročitane su čestitke biskupa domaćina Josipa Mrzljaka koji je, među ostalim, istaknuo: „Promatrajući Vaš život i rad, Vaša nastojanja i traganja, osobito u postkoncilskom hodu Crkve, želim izreći zahvalu Bogu što Vas je nosio svojim Svetim Duhom da Isusa Krista naviještate svakome koji je ušao u Vaš život“. Čestitke je slavljeniku uputio i biskup gospićko-senjski u miru dr. Mile Bogović, na što je svoju čestitku u ime braće kapucina izrekao o. Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je slavljenikovo djelovanje i život procijenio u slici poniznog radnika u vinogradu Gospodnjem pri čemu je o. Bono uvijek bio originalan i „nikad nije htio druge kopirati, štoviše takve je često kritizirao“ te je zaključio: „Pater Bono bez sumnje spada u red velikih i zaslužnih ljudi naše Provincije  u njenoj novijoj povijesti“. Istaknuvši slavljenikov stav: „Nisam se htio odreći pastoralnog rada!“, p. Jure je zaključio: „P. Bono je svestrana ličnost, a sagledavajući malo njegov život i djelo, ja sam ga pokušao opisati kroz četiri sljedeće odrednice: redovnik-kapucin, svećenik-župnik-pastoralac, pastoralni teolog i plodni pisac te kritički analitičar i kršćanski sociolog“.

Na kraju mise izveden je kraći umjetničko-pastoralni program koji je najkraće podsjetio na pojedine dijelove iz slavljenikova života, posebice iz razdoblja njegova varaždinskog župnikovanja, otpjevano je više njegovih uglazbljenih pjesama – a sve je izveo zbor župe sv. Vida. Nakon misnoga slavlja braća kapucini nazočne su počastili u svojim samostanskim prostorima, a u ime Kršćanske sadašnjost tom je prilikom o. Boni Zvonimiru Šagiju, uz kratko podsjećanje na njegovo djelovanje u našoj izdavačkoj i nakladničkoj kući, don Anton Šuljić uručio tzv. Bertelsmannovu Bibliju.

Misao dana

Kada se osjećaš sam, moli anđela samoće da te nauči da se pomiriš sa svojom samoćom i da sve što je u tebi, također i bol zbog tvoje samoće, sabereš u jedno i uvedeš u nutarnje jedinstvo samoga sebe. Evangelički teolog Paul Tillich jednom je rekao: „Religija je ono što svatko započinje sa svojom samoćom“. Samoća je dakle prilika da se otvorim Bogu. Tada se ne osjećam sam, nego jedno sa svime, povezan sa svime, s ljudima i čitavim stvorenjem. Tada samoća postaje ulazna vrata za Boga. Bol zbog samoće može biti sasvim stvarna. Ali ona nije posljednja riječ, ne mora kočiti. Anđeo samoće vodi me kroz bol samoće u temelj moje duše u kojoj sam jedno sa samim sobom, u suglasju sa svojim životom i jedno sa svime što jest. (Anselm Grün, „Anđeo stresa“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.