Kršćanska sadašnjost d.o.o.

O. Bono Zvonimir Šagi dijamantni misnik

Dugogodišnji urednik, kolumnist, pisac i predsjednik Skupštine Kršćanske sadašnjosti o. Bono Zvonimir Šagi, u nedjelju 4. studenoga 2018. godine u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Varaždinu proslavio je dijamantni jubilej, 60. obljetnicu  Mlade mise. O. Bono predvodio je svečano misno slavlje na kojem je sudjelovalo dvadesetak svećenika i mnoštvo vjernika, koji su posve ispunili crkvu.

Pozdravljajući na počeku slavljenika i nazočne o. Mirko Kemiveš, dugogodišnji vjerni subrat i prijatelj o Bone, citirao je dio pjesme koju je davne 1960. godine sadašnji jubilarac a tadašnji đakon, napisao ondašnjem zlatnom misniku: „Ne, starče, ti starac nisi! Zar ne čuješ, djela pred Gospodom tvoja pjevaju pjesmu mladosti stalnu… I makar klonula snaga, makar starost pogurila leđa, ti starac nisi! Djela su vječna mladost tvoja!“ Te su se riječi savršeno uklopile u slavlje koje je već na samom početku o. Bono usmjerio na Krista: „Sad je samo Krist važan!“ U inspirativnoj, emotivnoj i, ne manje važno, kratkoj propovijedi slavljenik je posebice istaknuo značaj jubileja pri čemu se redovito podrazumijeva opraštanje grijeha, uvreda i slabosti. Pritom je zamolio nazočne da mu oproste ljudske slabosti koje je on u dugome razdoblju župnikovanja i svoga pastoralnog rada u župi sv. Vida, počevši od 1961. pa sve do 2008. godine, kao čovjek imao.

Na kraju misnog slavlja pročitane su čestitke biskupa domaćina Josipa Mrzljaka koji je, među ostalim, istaknuo: „Promatrajući Vaš život i rad, Vaša nastojanja i traganja, osobito u postkoncilskom hodu Crkve, želim izreći zahvalu Bogu što Vas je nosio svojim Svetim Duhom da Isusa Krista naviještate svakome koji je ušao u Vaš život“. Čestitke je slavljeniku uputio i biskup gospićko-senjski u miru dr. Mile Bogović, na što je svoju čestitku u ime braće kapucina izrekao o. Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je slavljenikovo djelovanje i život procijenio u slici poniznog radnika u vinogradu Gospodnjem pri čemu je o. Bono uvijek bio originalan i „nikad nije htio druge kopirati, štoviše takve je često kritizirao“ te je zaključio: „Pater Bono bez sumnje spada u red velikih i zaslužnih ljudi naše Provincije  u njenoj novijoj povijesti“. Istaknuvši slavljenikov stav: „Nisam se htio odreći pastoralnog rada!“, p. Jure je zaključio: „P. Bono je svestrana ličnost, a sagledavajući malo njegov život i djelo, ja sam ga pokušao opisati kroz četiri sljedeće odrednice: redovnik-kapucin, svećenik-župnik-pastoralac, pastoralni teolog i plodni pisac te kritički analitičar i kršćanski sociolog“.

Na kraju mise izveden je kraći umjetničko-pastoralni program koji je najkraće podsjetio na pojedine dijelove iz slavljenikova života, posebice iz razdoblja njegova varaždinskog župnikovanja, otpjevano je više njegovih uglazbljenih pjesama – a sve je izveo zbor župe sv. Vida. Nakon misnoga slavlja braća kapucini nazočne su počastili u svojim samostanskim prostorima, a u ime Kršćanske sadašnjost tom je prilikom o. Boni Zvonimiru Šagiju, uz kratko podsjećanje na njegovo djelovanje u našoj izdavačkoj i nakladničkoj kući, don Anton Šuljić uručio tzv. Bertelsmannovu Bibliju.

Misao dana

Jeste li kad razmišljali o tome da vjera može predstavljati incident? Meni se ta misao nametnula uz blagdan Navještenja Gospodnjega. Incident je, naime, prema starolatinskome, iznenadna pojava koja ulijeće i sve mijenja, a tek ga novi rječnici tumače kao upadicu i nezgodan slučaj. Podsjećam: Kod Navještenja (Lk 1, 26-38) se govori kako je Bog poslao anđela Gabrijela u galilejski grad Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip, a djevica se zvala Marija… To je za Mariju moralo biti silno zbunjujuće. Zar bi to bilo nešto što ne zbunjuje pa i ne skandalizira? Bio je to prvi incident Navještenja (…) A onda najveći incident: „Začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus…“ (...) Vjera koja se ne susreće s incidentom, tj. s izazovom iskoraka iz poznatog jedva da može biti na tragu najvažnijeg novozavjetnog događaja – Utjelovljenja Sina Božjega. Tko se nije susreo s potresom svojih uhodanih religioznih praksa i znanja možda nikad nije niti shvatio što znači biti bremenit Bog

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.