Kršćanska sadašnjost d.o.o.

O jednodnevnom simpoziju posvećenom životu i djelu dr. Željka Mardešića: Rascjep u svetome i svjetovnome

 Kršćanskog akademskog kruga i Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu je u utorak 27. studenoga 2007. godine održan jednodnevni simpozij »Rascjep u svetome i svjetovnome« posvećen životu i djelu dr. Željka Mardešića.

Uvodeći u rad skupa pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti prof. Anton Šuljić prenio je pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića kao i nekolicine hrvatskih biskupa i teologa koji nisu mogli biti nazočni.

Mr. Gordan Črpić je u ime jednog od organizatora istaknuo kako je Mardešić bio jedan od prvih suradnika Centra za socijalni nauk Crkve. Kao takav poticao je razgovor o dijalogu: dijalogu u društvu i dijalogu u Crkvi.

Ovim simpozijem istaknuo je dr. Siniša Zrinščak, želi se odati počast Mardešiću, ali i još više: osvijestiti mogućnosti njegova utjecaja na sociologiju religije. Pozdravljajući okupljene, v.d. dekan KBF-a dr. Josip Baloban istaknuo je kako je Mardešić bio dugogodišnji suradnik Teološko-pastoralnog tjedna. KBF je visoko vrednovao Mardešićevo djelovanje pa su radovi objavljivani u Bogoslovskoj smotri.

U ime Kršćanskog akademskog kruga okupljenima se obratio akademik Ivan Supičić. Spomenuo je kako je Mardešić potaknuo osnivanje Kruga, jer je uvijek isticao da veliku ulogu, poput kvasca u svojim sredinama, moraju imati krugovi. U KAK-u je sazrela misao da se organizira ne samo simpozij, već da se osnuje permanentna studijska skupina koja bi proučavala Mardešićevo djelo.

U poslijepodnevnim satima simpoziju se pridružio i pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić koji je također pozdravio nazočne istaknuvši kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji visoko cijene održavanje ovakvoga skupa te kako se nada da će plodovi sa skupa biti važan prinos našoj crkvenoj i društvenoj suvremenosti.

Dvadesetak predavača, uglavnom teologa i sociologa religije, s raznih je motrišta osvijetlilo Mardešićevo djelo, o čemu će izići i zbornik radova, a velik broj nazočnih organizatorima je potvrdio da su izborom teme i mjestom održavanja simpozija pogodili.


 

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.