Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osijek - Susret s Božom Lujićem: "Biblija mi je odredila život još u mladosti"

OSIJEK - "Ovo je sebično vrijeme i  koliko god govorili o ljubavi, solidarnosti i empatiji, u središtu ove kulture je duboka sebičnost što se, možda, najbolje vidi u odnosu prema djeci i prema starijima. Jedni i drugi trebaju pomoć drugih, skrbi i razgovora. Biblijska poruka Staroga i Novoga zavjeta obilježava i određuje drugoga koji za nas nije zlo ni grijeh ni pakao, već mogućnost mog ostvarenja kroz ljubav prema drugome," kazao je bibličar prof. dr. Božo Lujić gostujući 22. travnja u Osijeku na "Susretu s autorom" u knjižari Kršćanske sadašnjosti "Dr. Josip Turčinović".

O izvanrednom profesoru na KBF-u u Zagrebu i Sarajevu, franjevcu i prevoditelju Lujiću je uvodno govorio teolog mr. Đurica Pardon, župnik u Punitovcima. Upoznavanje s autorom osamnaest znanstveno-teoloških knjiga i odrednicama bitnima za njegove knjige kroz razgovor je približio don Anton Šuljić.
Osječka je publika neposredno doznala o vrelima Lujićeva istraživačkoga rada utemeljenoga na interesu vezanom uz starozavjetne proroke, njihove teologije i značenju za suvremenog čovjeka te je bibličar na pristupačan način razmatrao o temama Božjega kraljevstva kao teološkog središta života, djelovanja i propovijedanja Isusa iz Nazareta. Među dvanaest KS-ovih autorovih knjiga istaknute su dvije ovogodišnje "Naviještati Boga milosrđa u današnjem vremenu" i "Tragovima biblijskih prostora i događaja (Biblijsko-teološki i povijesno-arheološki uvidi i poruke)", a potonja je svojevrsni vodič po Svetoj zemlji.
"Biblija mi je odredila život još u mladosti. Otac mi je donio crtežima ilustriranu Biblijsku povijest Staroga i Novoga zavjeta prepričanu riječima profesora dr. Janka Oberškog. Dobio je desetak knjiga i javno ih je otac podijelio školskoj djeci, zaboravivši da je drugi sustav. Bio je pozvan u OZNU, a to je bilo poslije 2. Svjetskog rata. Optužen je za širenje propagande, kažnjen sa tri mjeseca zatvora u podrumu s vodom ili plaćanje kazne u iznosu otprilike dva vola. Posudio je novac za plaćanje kazne. Uplašio se i jednu knjigu ostavio u kući i sakrio. Jednog dana nađem tu knjigu, otvorim i naiđem na ilustraciju svetog čovjeka na ruševinama ispod koje piše "Prorok Jeremija plače nad razrušenim i voljenim gradom Jeruzalemom". Pomislim dječački tko je tom čovjeku porušio grad, tko su ti, kako su mogli pa nema gdje ni stanovati? To mi se duboko usjeklo u pamćenje i kasnije kad sam trebao pisati doktorski rad odabrao sam proroka Jeremiju ni ne sluteći, a doktorirao sam 1982. godine, kako će sve to što se dogodilo u Jeremijino vrijeme njegovom narodu dogoditi i mom narodu i meni osobno: porušene kuće, protjerani ljudi, spaljene crkve, ubijeni, zatočeni, progonstvo... To mi je u kataklizmičnom vremenu bilo važno iskustvo koje sam načinio studirajući Bibliju i proroka Jeremiju, s kraja sedmoga i početka šestoga stoljeća p. Krista, koji je sve to doživio kao tamu života kroz koju je probijala svjetlost nade.
Jedna od prvih mojih knjiga je zapravo mala knjižica. Kada sam došao sa doktorskom disertacijom u KS, dr. Josip Turčinović je rekao rado će ju tiskati jer rado pomažu onima koji doktoriraju, ali napomenuo je da bih jednoga dana mogao napisati manju knjižicu koja nije samo za stručnjake već širu publiku. Poslije Domovinskoga rata sjetio sam se danoga obećanja u razgovoru s dr. Turčinovićem i napisao sam "Biblijska promišljanja sadašnjeg trenutka" koju je KS 1998. tiskao smatrajući kako sam se moralno odužio dr. Turčinoviću i da život može ići dalje", kazao je Lujić te pojasnio nastanak brojnih knjiga, važnost zavičajnoga određenja te vrela na kojima su nastajala kasnija djela primjerice posvećena njegovim roditeljima te "narodnim neprijateljima" udovicama s djecom u poraću prije sedam desetljeća

Susret s Lujićem progovorio je o temama suodnosa Boga, čovjeka i svijeta, o Božjemu milosrdnomu djelovanju u svijetu i vjeri kao temeljnoj egzistencijalnoj kategoriji života, živome Bogu dobrom Otcu, o biblijskom proročkom djelovanju i povijesnim zanimljivostima.

Tekst i fotografija: N. Špoljarić


Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.