Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osječki susret sa Stjepanom Liceom - 'Pisanje je iskaz života, a najviše mi je u životu Evanđelje'


Književnik Stjepan Lice gostovao je 23. svibnja u osječkoj knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“ u programu „Susret s autorom“, oduševivši vjerne čitatelje duhovne poezije, poezije u prozi, meditativne proze i priča, eseja i duhovnih ogleda objavljivanih proteklih četrdeset godina.

Uz vrsno modeliranje i vokalno-instrumentalnu pratnju don Antona Šuljića, pomoćnika direktora KS-a, Stjepan Lice, pjesnik i pravnik iz Zagreba, lirski je tankoćutno kazivao tekstove i pjesme te je naposljetku razgaljeno govorio o spomenu na pokojnog prijatelja pjesnika fra Antu Grbešu (čiju je knjigu „Ulomci duše“ objavila KS i priredio Lice, nazvavši ju „suputnički časoslov“). U povodu svoga pogovora knjizi „Velika šutnja“ Side Košutić otkrio kako ga se nijedna knjiga toliko ne tiče kao njezina.

„Lice je autor petnaestak naslova objavljenih u KS-u, nekih nema jer su rasprodani, neka su djela doživjela pet-šest izdanja. Plodan je i rado čitan, prepoznatljiv i po „Duhovnoj misli“, emisiji Hrvatskoga radija.

Redovito surađuje u časopisima Kana i Brat Franjo“, uvodno je kazao Šuljić, a tijekom razgovora s autorom publika je doznala kako je Lice počeo pisati kao malac dopisujući se s bakom Julijanom te od siječnja 1974. redovito surađuje s Kanom. Nadalje, aktivan je u Franjevačkom svjetovnom redu i od mladosti povezan sa Crkvom i u njoj angažiran, a osobito se ponosi sa obitelji (troje djece i troje unučadi).

„Pisanje je iskaz života, proizlazi iz mog' života, no obiteljski život važniji je od pisanja. Život sa suprugom je razlog zbog čega sam na zemlji. Najviše mi je u životu Evanđelje. Uvijek sam živio uz Crkvu i od Crkve, odrastao. Supruga i ja smo našli različite načine angažiranja i nama je Crkva svojevrsna priširena obitelj.

Vrijednost, koju mi je Crkva i Evanđelje dalo, je neizreciva. Ako ima jedna knjiga, tekst koji ne nalazi uporišta u Evanđelju, onda sam uzalud (na)pisao. Evanđeosku poruku pokušavam izreći drugima. Evanđelje je živi govor; slušati, čuti i nastojati živjeti po njemu.“
Tijekom susreta Šuljić je autora i publiku darovao šansonom „Dječak s kruhom i ribom“, podsjećajući kako je Lice 1991. godine napisao tekst za njegovu prvu knjigu u kojemu je izrazio moćnost riječi.

„Riječi mogu biti blagoslovi, sveta zbilja... Za svaku trebamo biti odgovorni. Iz svake riječi može nastati novi život. Riječ je dio životnog iskustva i raste u svako doba života. Imao sam sreću uz sebe imati drage ljude i svijest da proizlazim iz obitelji. Sjećam se pedesetog rođendana i želje imati misu te pod njom zahvaliti. I tako je nastala knjiga Nikad ti neću dovoljno zahvaliti, kazao je Lice pročitavši završni tekst zahvalne molitve Bogu i ljudima, domećući kako nikada nije počeo pisati knjigu, nego je najprije nastajao tekst kao cjelina. Udivljeni slušatelji na kraju večeri premijerno su, iz narednog broja Kane, slušali autorsko čitanje teksta „Okopaj svoje srce“.

Uz najnoviju knjigu Čudo Božje krhkosti, objavljenu u KS-u krajem 2013. uz koautorstvo sa s. Samuelom Premužić, publici je ponuđeno petnaestak Liceovih i KS-ovih naslova: Svjetlost se vraća svjetlosti, Nevidljive priče, Zagrli život, Nikad ti neću dovoljno zahvaliti, Sveti Nikola bake Julijane, Neka te sreća prati, Svjetlost fenjera, Zapisi u čovjekovu licu - O egzistencijalnoj vedrini, Da progledam – Razmatranja uz postaje križnog puta...

(Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić)

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.