Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na predstavljanje knjige:"Grad u naručju svetoga Vida"

"Sveti Vide, zaštitniče Rijeke, ne prestani je nikada nositi na svojim rukama i držati u svome naručju. Ne prestani nad njom bdjeti i za nju svoj mladenački život na Božjem oltaru prikazivati."

Zaziv je to iz "Molitve za Grad" riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, koji je u nedjelju navečer pročitan u riječkoj katedrali svetog Vida nakon svečane večernje. Tako je pred samu proslavu blagdana svetog Vida, predstavljena nova knjiga nadbiskupa Devčića "Grad u naručju svetoga Vida. Nadbiskupove poruke i propovijedi 2001. - 2015.", koju je objavila Riječka nadbiskupija i Kršćanska sadašnjost.

U prepunoj katedrali svetoga Vida bio nazočan krčki biskup Ivica Petanjak, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, kao i brojni drugi zaslužni za život "grada koji teče".

Povod objavljivanja knjige bio je višestruki: 90. obljetnica biskupijskoga središta u Rijeci, 45. obljetnica osnutka Riječko-senjske nadbiskupije, 15. obljetnica Riječke nadbiskupije, 40. obljetnica svećeničkoga i 15. obljetnica biskupskoga ređenja mons. dr. Ivana Devčića!

Program predstavljanja knjige otvorila je glumica riječkog HNK Olivera Baljak, koja je pročitala dijelove iz Predgovora knjige kojega potpisuje zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

- U porukama se zrcale pouke, inicijative i promišljanja u određenome trenutku vjerničkoga hoda, čime se mogu dodirnuti i stvarne potrebe vjernika i društva unutar tih petnaest godina. No tekstovi nisu samo odraz trenutka, nego imaju vrijednost kršćanske trajnosti, proročkoga vrjednovanja, upozoravanja i usmjeravanja, istaknuo je kardinal Bozanić, te dodao:

- I onda kada se radi o sasvim konkretnim i prigodnim poticajima, Nadbiskup ih čuva od 'iskoristivosti' prigode. Tako i dalje ostaju živjeti poruke koje se tiču: oplemenjivanja suvremenoga života vjerom, odnosa roditelja prema djeci, brige za mlade, uzora i pomoći svetih, povezanosti zemaljskoga i nebeskoga života, važnosti jedinstva i zajedništva, euharistijskoga prinošenja i prikazivanja vlastitoga života, poručio je u Predgovoru, između ostalog, kardinal Bozanić.

Urednik i grafički urednik knjige, Bruno Lončarić naglasio je važnost ove knjige za grad Rijeku te posvjedočio kako mu je rad na ovom projektu produbio osobna promišljanja o svetom Vidu. Ujedno se zahvalio i Kršćanskoj sadašnjosti na odličnoj suradnji.

Autor Pogovora u knjizi, riječki teolog i profesor na Teologiji u Rijeci dr. sc. Nikola Vranješ, govorio je o pastoralnoj važnosti knjige "Grad u naručju svetoga Vida" kao pravog putokaza "za pastoralni hod riječke Crkve u nadolazećem vremenu". Profesor Vranješ toplo je preporučio knjigu s obzirom da se "radi o jednom istinskom pisanom svjedoku vremena".

U ime Kršćanske sadašnjosti, don Anton Šuljić, podsjetio je na bogatu i plodnu suradnju izdavačke kuće i nadbiskupa Devčića.

- Između četiri knjige koje je nadbiskup Devčić objavio u KS-u, posebno ističem njegovu filozofsku knjigu "Osmi dan stvaranja", koja je ostavila zapažen utjecaj u znanstvenim krugovima, rekao je don Šuljić, te okupljenima ukazao na važnu činjenicu:

- Osim trojice utemeljitelja KS-a, Tomislava Janka Šagi-Bunića,Vjekoslava Bajsića i Josipa Turčinovića, treba istaknuti kako su zamah tom velikom projektu dali i autori upravo s riječkog područja, te ta suradnja i dalje traje, kazao je don Šuljić.

Potom je riječ preuzeo sam autor nadbiskup Ivan Devčić, koji je zahvalio okupljenima na čestitkama, posebno istaknuvši upornost urednika Bruna Lončarića u nastojanju da se projekt realizira.

- Brojni su radili na projektu i njima zahvaljujem. Čovjek ne može sve stvari sam ostvariti, već treba pomoć drugih. Zahvalan sam ljudima u Nadbiskupiji koji daju sve od sebe kako bih što bolje vršio svoju biskupsku službu, poručio je nadbiskup Devčić, istaknuvši kako mu je sveti Vid uvijek predstavljao izazov kako bi ga što bolje shvatio.

Nadbiskup Devčić se ujedno zahvalio i Kršćanskoj sadašnjosti na suradnji:

- Drago mi je što je sveti Vid postao duhovni most koji je povezao Rijeku i Zagreb, usporedio je nadbiskup Devčić.

Čestitke je potom uputio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se prisjetio kako su nadbiskup i on iste godine preuzeli važne službe u gradu – onu nadbiskupsku i gradonačelničku, te da su uvijek odlično surađivali na raznim projektima. Gradonačelnik Obersnel potom je nadbiskupu uručio medalju svetoga Vida.

Svakako slavlje ne bi bilo potpuno bez iznenađenja. Tako je višečlana obitelj Ljubas s Viškova, općine na području Riječke nadbiskupije, čestitala pastiru riječke Crkve obljetnicu te mu poklonila prigodnu sliku. Čin je izazvao pljesak i osmijeh na licima brojnih nazočnih, što svakako nije omelo najmlađeg člana obitelji u ispijanju bočice.

Potom je nadbiskup Devčić iznenadio okupljene te zaslužnima podijelio nekoliko knjiga s posebnim posvetama.

Dodajmo kako je okupljene oduševio zbor Cantores Sancti Viti, dok je program vodila Helena Anušić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Knjiga "Grad u naručju svetoga Vida. Nadbiskupove poruke i propovijedi 2001. - 2015." naslov je dobila po nadbiskupovoj poruci "Grad u naručju svetoga Vida" iz 2006. godine, u sklopu koje je objavljena i "Molitva za Grad". Knjiga se prodavala po prigodnoj cijeni, a nadbiskup Devčić sav prihod je namijenio hospiciju "Marija Kozulić".

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.