Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na teološki četvrtak - Novac i etika u Hrvatskoj

Posljednja u nizu tribina Teološki četvrtak u ovoj pastoralnoj godini održana je 18. lipnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Tema tribine bila je "Novac i etika u Hrvatskoj". Prvi uvodničar dr. Šimo Šokčević istaknuo je kako je jedan od glavnih problema suvremene ekonomije odvajanje ekonomije od etike. U tom je vidu istaknuo kako to u apostolskom pobudnici "Evangelii gaudium" uviđa i papa Franjo koji ističe da se "zanemarivanje etike događa zbog toga što ju se smatra kontraproduktivnom, previše ljudskom, jer ona relativizira novac i moć" (Usp. EG, 57). Nasuprot tom stajalištu, naglasio je kako Papa ističe da etika usmjerava prema Bogu koji nadilazi okvire tržišne kategorije. Podsjetio je, kako se te teme dotaknuo i Benedikt XVI. u enciklici "Caritas in veritate" gdje upozorava na potrebu novog i produbljenog razmišljanja o smislu ekonomije i njezinih ciljeva.

U izlaganju je prisutne uputio i indijskog filozofa i ekonomistu Amartye Kumara Sena, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 1998. godine, koji je posvijestio važnost pristupa sposobnostima koje su usmjerene prema tome da se formiraju društvene, ekonomske i političke institucije koje će biti u stanju osigurati materijalne društvene uvjete. Podsjetio je kako se njegove ideje u velikoj mjeri podudaraju s idejama koje pronalazimo u pastoralnoj konstituciji "Gaudium et spes", br. 14-17. Tu Koncil opisuje strukturu čovjeka, i naglašava važnost da čovjek proslavlja Boga u svom tijelu, govori i o dostojanstvu razvoja, o istini i mudrosti, savjesti i slobodi.
Šokčević je na kraju rekao kako je pristup sposobnosti ohrabrujući, tim više što u ekonomiji postoje modeli koji spajaju etiku i ekonomiju. Posebno pak ohrabruje potreba za promicanjem općeg dobra, a to prema "Gaudium et spes" (26) skup uvjeta društvenog života koji grupama i pojedincima omogućuju da potpunije i lakše dođu do savršenstva. Dakle, inzistiranje na općem dobru je jedna od ključnih smjernica gospodarskog razvoja u budućnosti, jer ne postoji snažniji izvor od brige za opće dobro pri čemu posebno do izražaja dolazi solidarnost.

O aspektima financija i novca govorio je dr. Ivan Lovrinović. Naglasio je kako nam se čini da o novcu sve znamo, a zapravo znamo najmanje. Dakle, važno je posvijestiti nespoznatost novca kao fenomena koji se u tren može pretvoriti u tamnu silu koja ima svoje negativne zakone funkcioniranja. Novac ima smisla ako postoji svijet roba i usluga, jer je on njegova protuteža. Ne smije ga biti više nego što postoji roba i usluga, naglasio je, te podsjetio kako je problem nastao onoga trenutka kad se novac odvojio od svoje realne podloge, svijeta roba i usluga, upozorio je, te istaknuo kako se sve više ulaže u financijska tržišta i novac sve više postaje sam sebi svrhom. Zbog toga se sve češće pojavljuju financijske krize koje postaju sve opasnije. Izlaz je u traženju ekonomije zajedništva, socijalne ekonomije koja ima više ljudsko lice, te se stoga postavlja pitanje kako povezati etiku i ekonomiju, kako unijeti red. Lovrinović je uputio na etične banke kod kojih nema preglasavanja, krediti se odobravaju samo ako svi glasaju "za", a kamatne stope su pravedne, te ne dovode onoga kome je kredit odobren do propasti. Podsjetio je važnim i stvaranje načina ovladavanja novca u svakoj zemlji. Prema njemu, Crkva u tome igra posebnu ulogu, te je mišljenja da bi upravo Crkva trebala još snažnije javnosti slati poruke, jer je to i njezino poslanje u duhu Socijalnog nauka. Dakle, Crkva treba stati još čvršće uz obespravljene. U tom vidu je pohvalio kardinala Josipa Bozanića koji je o Uskrsu jasno izrekao mišljenje o kreditima uz valutnu klauzulu.

Misao dana

Mislim da treba imati dobro na pameti upravo osjećaj za vrijeme. Mnogi kažu da je karakteristika kršćanstva što ima osjećaj za vrijeme, tj. kršćani su ga imali, znali su da nije ovo vrijeme samo da se otrpi, da se preživi, nego su bili zainteresirani da se u tom vremenu nešto događa i nešto ostvari. (Aldo Starić, „Kršćanska vjera”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.