Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na teološki četvrtak - Novac i etika u Hrvatskoj

Posljednja u nizu tribina Teološki četvrtak u ovoj pastoralnoj godini održana je 18. lipnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Tema tribine bila je "Novac i etika u Hrvatskoj". Prvi uvodničar dr. Šimo Šokčević istaknuo je kako je jedan od glavnih problema suvremene ekonomije odvajanje ekonomije od etike. U tom je vidu istaknuo kako to u apostolskom pobudnici "Evangelii gaudium" uviđa i papa Franjo koji ističe da se "zanemarivanje etike događa zbog toga što ju se smatra kontraproduktivnom, previše ljudskom, jer ona relativizira novac i moć" (Usp. EG, 57). Nasuprot tom stajalištu, naglasio je kako Papa ističe da etika usmjerava prema Bogu koji nadilazi okvire tržišne kategorije. Podsjetio je, kako se te teme dotaknuo i Benedikt XVI. u enciklici "Caritas in veritate" gdje upozorava na potrebu novog i produbljenog razmišljanja o smislu ekonomije i njezinih ciljeva.

U izlaganju je prisutne uputio i indijskog filozofa i ekonomistu Amartye Kumara Sena, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 1998. godine, koji je posvijestio važnost pristupa sposobnostima koje su usmjerene prema tome da se formiraju društvene, ekonomske i političke institucije koje će biti u stanju osigurati materijalne društvene uvjete. Podsjetio je kako se njegove ideje u velikoj mjeri podudaraju s idejama koje pronalazimo u pastoralnoj konstituciji "Gaudium et spes", br. 14-17. Tu Koncil opisuje strukturu čovjeka, i naglašava važnost da čovjek proslavlja Boga u svom tijelu, govori i o dostojanstvu razvoja, o istini i mudrosti, savjesti i slobodi.
Šokčević je na kraju rekao kako je pristup sposobnosti ohrabrujući, tim više što u ekonomiji postoje modeli koji spajaju etiku i ekonomiju. Posebno pak ohrabruje potreba za promicanjem općeg dobra, a to prema "Gaudium et spes" (26) skup uvjeta društvenog života koji grupama i pojedincima omogućuju da potpunije i lakše dođu do savršenstva. Dakle, inzistiranje na općem dobru je jedna od ključnih smjernica gospodarskog razvoja u budućnosti, jer ne postoji snažniji izvor od brige za opće dobro pri čemu posebno do izražaja dolazi solidarnost.

O aspektima financija i novca govorio je dr. Ivan Lovrinović. Naglasio je kako nam se čini da o novcu sve znamo, a zapravo znamo najmanje. Dakle, važno je posvijestiti nespoznatost novca kao fenomena koji se u tren može pretvoriti u tamnu silu koja ima svoje negativne zakone funkcioniranja. Novac ima smisla ako postoji svijet roba i usluga, jer je on njegova protuteža. Ne smije ga biti više nego što postoji roba i usluga, naglasio je, te podsjetio kako je problem nastao onoga trenutka kad se novac odvojio od svoje realne podloge, svijeta roba i usluga, upozorio je, te istaknuo kako se sve više ulaže u financijska tržišta i novac sve više postaje sam sebi svrhom. Zbog toga se sve češće pojavljuju financijske krize koje postaju sve opasnije. Izlaz je u traženju ekonomije zajedništva, socijalne ekonomije koja ima više ljudsko lice, te se stoga postavlja pitanje kako povezati etiku i ekonomiju, kako unijeti red. Lovrinović je uputio na etične banke kod kojih nema preglasavanja, krediti se odobravaju samo ako svi glasaju "za", a kamatne stope su pravedne, te ne dovode onoga kome je kredit odobren do propasti. Podsjetio je važnim i stvaranje načina ovladavanja novca u svakoj zemlji. Prema njemu, Crkva u tome igra posebnu ulogu, te je mišljenja da bi upravo Crkva trebala još snažnije javnosti slati poruke, jer je to i njezino poslanje u duhu Socijalnog nauka. Dakle, Crkva treba stati još čvršće uz obespravljene. U tom vidu je pohvalio kardinala Josipa Bozanića koji je o Uskrsu jasno izrekao mišljenje o kreditima uz valutnu klauzulu.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.