Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na Teološki četvrtak - RASTAVLJENI I SAKRAMENTI CRKVE

      Ususret Biskupskoj sinodi o obitelji koja će se održati u listopadu ove godine, tema lipanjske i posljednje tribine Teološki četvrtak bila je posvećena problemu rastavljenih u Crkvi. Tribina u organizaciji Kršćanske sadašnjosti održana je 26. lipnja u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. O spomenutoj temi su progovorili dr. Josip Grbac, profesor moralne teologije na Teologiji u Rijeci te dr. Danijel Crnić, profesor pastoralne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

       Na samome početku izlaganja dr. Grbac je iznio svoja očekivanja o rješenju aktualnih problema rastavljenih o kojima će se raspravljati na nadolazećoj listopadskoj sinodi. Nerazriješivost braka i pristup razvedenih sakramentima, izlagač smatra dvjema bitnim točkama u sinodalnoj raspravi. Podsjetio je na neke teškoće, osobito pri prosudbi kanonskoga suda o valjanosti braka, a kao jedno od najvažnijih pitanja u toj prosudbi dr. Grbac naveo je pitanje o težini osobne savjesti. Smatra da je moralna smrt braka bolnija od fizičke smrti supružnika te od sinode očekuje redefiniciju pojmova ratum et consummatum. Izlagač je mišljenja da u obzir treba uzeti i kvalitetu konsenzusa, koja bi se trebala propitivati kroz određeno vrijeme. Spomenuo je i neke od prijedloga njemačkih biskupa, poput pripuštanja rastavljenih sakramentima ako je povratak prvome braku nemoguć, ako drugi brak već dugo traje, a nadošla su i djeca za koju postoji nova moralna obveza.

     S pastoralnoga aspekta je progovorio dr. Danijel Crnić, koji temeljnim pastoralnim pitanjem u ovoj problematici smatra konkretnu pomoć župnih zajednica rastavljenima i ponovno civilno vjenčanima. Naglasio je pripadnost rastavljenih osoba Crkvi, unatoč njihovom osjećaju isključenosti. Predavač je mišljenja da treba promisliti i o sakramentalnosti braka nakon nestanka ljubavi i vjernosti. Iznijevši neke teške pastoralne probleme s kojima se rastavljeni suočavaju, predavač je promišljao o mogućnosti nove pastoralne paradigme. Mišljenja je da strogost sinode neće donijeti promjene, naprotiv, ukoliko sinoda ostane pri dosadašnjem stavu i pastoralnoj platformi, izlaže se opasnosti gubitka članova Crkve. Dr. Crnić stoga, kao ispravan put u postavljanju nove pastoralne paradigme vidi u spajanju Kristovog nauka s pastoralnim milosrđem u životu Crkve.

http://www.hktv.com.hr/

     Sljedeća tribina Teološkoga četvrtka će se održati nakon tromjesečne stanke, krajem listopada.


Lea Ogulinac

Misao dana

Dragi prijatelji, ne zaboravite: vi ste njiva vjere! Vi ste Kristovi atleti! Vi ste graditelji jedne ljepše Crkve i jednoga boljeg svijeta. (Papa Franjo, „Poruke mladima”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.