Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na Teološki četvrtak - "Svećeništvo i žene"

Posljednji Teološki četvrtak u ovoj radnoj godini održan je 30. lipnja o temi "Svećeništvo i žene - Je li Crkva spremna za đakonise", a uvodna izlaganja održali su prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan KBF u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i prof. dr. sc. Lidija Matošević, prodekanica na Teološkome fakultetu Matija Vlačić Ilirik - s pravom javnosti u Zagrebu.


Prof. Raguž iznio je niz novozavjetnih i ranocrkvenih primjera kojima je pokazao kakva je bila služba žena te ustvrdio da se u Prvoj Crkvi nije radilo o đakonisama s puninom đakonskoga reda već o tome da su one pomagale i posluživale zaređenim svećenicima, odnosno biskupima. Tu je praksu poznavao i Novi zavjet, a na primjerima iz Sirijske Crkve istaknuo je da se svećeništvo oduvijek vezivalo uz muškarce.

Prof. Matošević dala je opširniji biblijski prikaz teme iz kojega je jasno naglašeno da je u Isusu Kristu Bog porušio različite naše, pa i sociologijske granice, da je Isus snažno vrednovao žene, njihovu posebnost i službu te da je njima bio okružen.
Iz izlaganja je posve bilo jasno da prof. Matošević, već i na temelju iskustava iz protestantizma, ne vidi zapreku da žene i danas primaju svete redove, dok je prof. Raguž ostao na stanovištu da je ređenje pridržano muškarcima.


U vrlo bogatoj i živoj diskusiji koja se razvila nakon izlaganja do izraza su došli stavovi koji su s jedne strane bili za zadržavanje tradicije, ali s druge strane i oni koji ne vide ničeg razložnog i teološki obrazloženog u negiranju ženama da budu pripuštene svetim redovima. Snažno je zazvučio inervent jedne istaknute katoličke laikinje koja je ponovila kako u Katoličkoj Crkvi žene nemaju svoju pravu službu.


Rasprava bi bila još potrajala, no zbog putovanja gostiju-predavača kao i kasnog termina završena je uz izvođenje pjesme Arsena Dedića "Majka Marija" koju je izveo voditelj Teološkog četvrtka don Anton Šuljić. Zahvalivši svima na relativno brojnom odazivu zakazao je sljedeći susret u listopadu.Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.