Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na Teološki četvrtak: PREŠUĆENI GENOCID NAD ARMENCIMA I ISTOČNIM KRŠĆANIMA?!?

        Povodom 100.- te obljetnice početka strašnog genocida nad Armencima i istočnim kršćanima, o kojemu se dugi niz godina šutjelo, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu 23. travnja je održana Tribina Teološkog četvrtka u organizaciji Kršćanske sadašnjosti. O spomenutoj temi predavanja su održala trojica stručnjaka, prof. Livio Tomislav Marijan, etnolog i filozof , dr. Juraj Kolarić, crkveni povjesničar te dr. Ivo Banac, hrvatski povjesničar i političar.

Prof. Marijan je sa stajališta etnologije slikovito i opisno prikazao uvid o tome kako su i gdje raspoređeni istočni kršćani. Podsjetio je kako istočni kršćani pripadaju apostolskim kršćanima Mediterana te srednje i sjeverne Afrike, a ne kako neki smatraju, Dalekom istoku. Objasnio je da se radi o kulturološko – povijesnom pojmu, a ne toliko geografskom te da istočni kršćani uglavnom potječu iz istočnih patrijarhata Aleksandrije, Antiohije, Jeruzalema i Carigrada. Zatim je govorio o istočnim raskolima te prikazao obrede pojedinih istočnih tradicija. Napomenuo je i kako gotovo svaka od tih crkava ima svoju „katoličku blizanku“, što znači da imaju sličan ili isti obred, ali ne pripadaju istoj pravnoj organizaciji.

Dr. Juraj Kolarić je zatim izlagao sa povijesnog stajališta te na početku istaknuo kako na hrvatskom jezičnom području ima jako malo literature koja govori o istočnim kršćanima. Naglasio je sramotnu činjenicu kako su Armenci čekali pomoć od Europe a ona je, premda znala za sve te zločine, šutjela. Možda upravo iz razloga što je zbog europskih interesa trebalo štititi Tursku, ali dr. Kolarić je istaknuo da se odgovor ipak ne zna. U tim strašnim događajima, izlagač je na kraju naglasio kako je ubijeno možda preko 500 000 žrtava, što je strašna brojka.

       Zatim je dr. Banac iznio malo kulturne i političke povijesti kako bi sve stavio u neki kontekst, a ne toliko kako bi se razumio zločin koji se dogodio jer se on ne može razumjeti. Napomenuo je kako su pokolj nad Armencima počinile turske vlasti. Dr. Banac nije ulazio u stravične detalje pokolja nad Armencima koji je trajao i nakon raspada Otomanskog carstva. Istaknuo je važnost razumijevanja da su velika armenska središta u Maloj Aziji sa vrlo dugom tradicijom potpuno zamrla. Na kraju je rekao da je pored armenskih genocida bilo i onih protiv Asiraca te se tako etnički sastav Male Azije bitno promijenio.

Sljedeći Teološki četvrtak održat će se 28. svibnja na temu Katolici u Bosni i Hercegovini.

                                                                                                                                 Lea OgulinacMisao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.