Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Petar Bašić: DE IMITATIONE CHRISTI U HRVATSKIM PRIJEVODIMA

Ovo znanstveno djelo posvećeno je, kako svjedoči i sam naslov, hrvatskim prijevodima Kempenčevoga djela, u nas općenito poznatog kao „Nasljeduj Krista“, koje je, poslije Biblije, najobjavljivanija knjiga na svijetu.
Posvećujući se istraživanju o hrvatskim prijevodima toga djela Bašić je, kako za hrvatsku teološku tako i za filološku znanost napravio vrlo značajno djelo. Akademici Golub i Damjanović visoko vrednuju upravo njezin prinos na tome području.
„Knjiga 'De imitatione Christi u hrvatskim prijevodima' odlikuje se poniranjem u izvore, poznavanjem literature, sagledavanjem cjeline, uravnoteženošću prosudbe, učenjačkom čestitošću, sposobnošću povezivanja, vještinom uspoređivanja, podrobnošću raščlambe i suvislom sintezom“, kaže Golub, a Damjanović k tome tvrdi: „Knjiga Petra Bašića znanstveno je djelo visoke vrijednosti (…) Bašić vrlo dobro poznaje filološku sastavnicu problematike, što mu omogućuje da suvereno uspoređuje brojna izdanja Kempenčeva djela na hrvatskome jeziku.
Te su usporedbe od velike važnosti za povijesnojezična istraživanja, tim više što autor uredno i dosljedno bilježi grafiju starih izdanja.
Njegovi rezultati proširuju naša znanja o svim razinama hrvatskoga jezika (fonološkoj, morfološkoj, tvorbenoj, sintaktičkoj, stilističkoj) i nude važne podatke za povijest hrvatskoga prevoditeljskoga umijeća“.

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.