Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Pjesnici u Kršćanskoj sadašnjosti: poezija nadahnuta autentičnim kršćanskim osjećajem i duhovnošću

Religiozna poezija i proza nose predznak duboke intime pjesnika, nadahnuća kršćanskim vrijednostima i tajnama koje, ako dopustimo, otvoreno dotiču i nas čitatelje. Stvoriti umjetničku preobrazbu kršćanskih tema u kraćoj lirskoj formi nije lak zadatak, no tako zgusnut doživljaj može nositi itekako snažnu poruku.

U svakom broju kršćanske obiteljske revije Kana objavljuje se duhovna poezija nekoliko autora: Stjepana Lice, Antona Tamaruta i Tomislava Salopeka. Uz grafičko oblikovanje koje prati nadahnuće lirike, te su objave pravo malo poetsko blago naše revije (nekoliko primjeraka pogledajte u fotogaleriji Kanine Facebook stranice). I dok uz Kanu kao mjesečnik čitatelji mogu pratiti tek po nekoliko lirskih pjesama, pjesama u prozi, uvijek se može posegnuti i za objavljenim zbirkama. Biblioteke Kršćanske sadašnjosti Metanoja, Media te Izvan nizova sabiru, među ostalim, zbirke koje slijede duhovna, humanistička i općeljudska nadahnuća.

Poznati i plodni književnik, pisac duhovnih ogleda i poezije Stjepan Lice piše s osobitom toplinom, blizinom i osjetljivošću za evanđeoske vrijednosti u svojim knjigama Otkriće blizine, Zagrli život, Želim ti sva blaga Božja, Anđeoske priče, Da progledam. Njegova knjiga Svjetlost fenjera sadržava kratke meditativne tekstove, različite zanimljive i poticajne priče u kojima Lice svojim jednostavnim, produhovljenim, pomalo lirskim izričajima, porukom i stilom, koji se često prelijeva u molitvu, poziva čitatelja na kontemplaciju i promatranje stvarnosti u svjetlu vjere.

Profesor i teolog Anton Tamarut, koji također redovito objavljuje u Kani, objavio je nekoliko zbirki pjesama, te niz knjiga duhovno-teološke tematike. Nasmijana svjetlost svijeta jest, primjerice, zbirka poezije “biblijske slikovitosti i teološke pronicavosti iznikla iz unutarnjeg slaganja i otpora, iz probijanja i nekog htijenja da se izreknu neizrecivi ili izricanju neskloni porivi srca”, kako u pogovoru piše don Anton Šuljić. U knjizi Smijem biti slab sabire pak kratka teološka promišljanja nadahnuta zgodama iz evanđelja, velikim kršćanskim misterijima, ali i svak

Važno je istaknuti i Josipa Sanka Rabara, redovitog autora meditativnih promišljanja u Kani, pjesnika, esejista i prozaista čiji poetični elementi nerijetko izviru i iz proznih djela. U njegovoj knjizi Sveti trag u XX. stoljeću radi se o meditacijama, kako i sam autor kaže, kao o književnome djelu punom okrutne poezije, o otkrivanju raznolikosti bogatstva života i otkrivanju žrtve u njegovu korijenu, o poetskome susretu s Isusom Kristom. Zanimljiva je i knjiga eseja Umjetnost i vjera u kojoj progovara o plodnome odnosu umjetnosti i vjere pri čemu on zastupa tezu kako umjetnost bez vjere može, dok vjera bez umjetnosti ne može, što joj je, prema njegovu mišljenju, prednost.

U Kani pjesme redovito objavljuje i autor Tomislav Salopek, dok biblioteke Kršćanske sadašnjosti okupljaju i djela Ivana Goluba, te, u biblioteci Media, hrvatskih pjesnika poput Dragutina Domjanića, Jakše Fiamenga, Rajmunda Kuparea, Brne Karnarutića, Nikole Šopa, Antuna Gustava Matoša, Antuna Branka Šimića i drugih.

Antun G. Matoš u svojim esejima piše: “Naša je vjera ljepota'”, a pisci vjerom nadahnutoga štiva to i dokazuju.

Misao dana

Sam otac Pio je, sa svoje strane, posvjedočio: »Sve se svodi na sljedeće: razdire me ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Bog mi je neprestano na pameti i urezan u srce. Ne gubim ga nikada iz vida: dirnut sam promatrajući njegovu ljepotu, njegove osmijehe, njegovu uznemirenost, milosrđe, osvete ili, bolje rečeno, strogoću njegove pravde.« (Stefano Campanella, “Milosrđe u oca Pija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.