Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Pjesnici u Kršćanskoj sadašnjosti: poezija nadahnuta autentičnim kršćanskim osjećajem i duhovnošću

Religiozna poezija i proza nose predznak duboke intime pjesnika, nadahnuća kršćanskim vrijednostima i tajnama koje, ako dopustimo, otvoreno dotiču i nas čitatelje. Stvoriti umjetničku preobrazbu kršćanskih tema u kraćoj lirskoj formi nije lak zadatak, no tako zgusnut doživljaj može nositi itekako snažnu poruku.

U svakom broju kršćanske obiteljske revije Kana objavljuje se duhovna poezija nekoliko autora: Stjepana Lice, Antona Tamaruta i Tomislava Salopeka. Uz grafičko oblikovanje koje prati nadahnuće lirike, te su objave pravo malo poetsko blago naše revije (nekoliko primjeraka pogledajte u fotogaleriji Kanine Facebook stranice). I dok uz Kanu kao mjesečnik čitatelji mogu pratiti tek po nekoliko lirskih pjesama, pjesama u prozi, uvijek se može posegnuti i za objavljenim zbirkama. Biblioteke Kršćanske sadašnjosti Metanoja, Media te Izvan nizova sabiru, među ostalim, zbirke koje slijede duhovna, humanistička i općeljudska nadahnuća.

Poznati i plodni književnik, pisac duhovnih ogleda i poezije Stjepan Lice piše s osobitom toplinom, blizinom i osjetljivošću za evanđeoske vrijednosti u svojim knjigama Otkriće blizine, Zagrli život, Želim ti sva blaga Božja, Anđeoske priče, Da progledam. Njegova knjiga Svjetlost fenjera sadržava kratke meditativne tekstove, različite zanimljive i poticajne priče u kojima Lice svojim jednostavnim, produhovljenim, pomalo lirskim izričajima, porukom i stilom, koji se često prelijeva u molitvu, poziva čitatelja na kontemplaciju i promatranje stvarnosti u svjetlu vjere.

Profesor i teolog Anton Tamarut, koji također redovito objavljuje u Kani, objavio je nekoliko zbirki pjesama, te niz knjiga duhovno-teološke tematike. Nasmijana svjetlost svijeta jest, primjerice, zbirka poezije “biblijske slikovitosti i teološke pronicavosti iznikla iz unutarnjeg slaganja i otpora, iz probijanja i nekog htijenja da se izreknu neizrecivi ili izricanju neskloni porivi srca”, kako u pogovoru piše don Anton Šuljić. U knjizi Smijem biti slab sabire pak kratka teološka promišljanja nadahnuta zgodama iz evanđelja, velikim kršćanskim misterijima, ali i svak

Važno je istaknuti i Josipa Sanka Rabara, redovitog autora meditativnih promišljanja u Kani, pjesnika, esejista i prozaista čiji poetični elementi nerijetko izviru i iz proznih djela. U njegovoj knjizi Sveti trag u XX. stoljeću radi se o meditacijama, kako i sam autor kaže, kao o književnome djelu punom okrutne poezije, o otkrivanju raznolikosti bogatstva života i otkrivanju žrtve u njegovu korijenu, o poetskome susretu s Isusom Kristom. Zanimljiva je i knjiga eseja Umjetnost i vjera u kojoj progovara o plodnome odnosu umjetnosti i vjere pri čemu on zastupa tezu kako umjetnost bez vjere može, dok vjera bez umjetnosti ne može, što joj je, prema njegovu mišljenju, prednost.

U Kani pjesme redovito objavljuje i autor Tomislav Salopek, dok biblioteke Kršćanske sadašnjosti okupljaju i djela Ivana Goluba, te, u biblioteci Media, hrvatskih pjesnika poput Dragutina Domjanića, Jakše Fiamenga, Rajmunda Kuparea, Brne Karnarutića, Nikole Šopa, Antuna Gustava Matoša, Antuna Branka Šimića i drugih.

Antun G. Matoš u svojim esejima piše: “Naša je vjera ljepota'”, a pisci vjerom nadahnutoga štiva to i dokazuju.

Misao dana

U Bibliji su vrlo česti »medicinski« izvještaji koji se odnose na događaje koji su se odvijali tijekom dugoga razdoblja njezina pripovijedanja i na sam svakodnevni život židovskoga naroda. Gledišta su to ne manje zanimljiva od onih ambijentalnih ili povijesnih, pokazatelji su higijenskih navika, običaja i praksa savršeno uklopljenih u vez događaja koji su se zbivali od trenutka stvaranja pa do povratka Židova u domovinu. Takvi medicinski izvještaji su u stvari mnogo češći no što se na prvi pogled čini. (Luciano Sterpellone, Mislim da treba imati dobro na pameti upravo osjećaj za vrijeme. Mnogi kažu da je karakteristika kršćanstva što ima osjećaj za vrijeme, tj. kršćani su ga imali, znali su da nije ovo vrijeme samo da se otrpi, da se preživi, nego su bili zainteresirani da se u tom vremenu nešto događa i nešto ostvari. (Aldo Starić, „Kršćanska vjera”) u Bibliji”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.