Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Pogledajte digitalnu izložbu u povodu 50. obljetnice Kane!


Iza kršćanske obiteljske revije „Kana“ punih je pola stoljeća izlaženja. Pedesetogodišnji niz obilježili smo obljetničkim dvobrojem koji su svojim prilozima obogatili brojni suradnici i autori, a u tom smo povodu pripremili i svojevrsnu digitalnu izložbu. „Ulaz“ je svima slobodan, a kroz pedesetogodišnje putovanje posjetitelj se jednostavno može kretati klikom na strelicu udesno pri dnu ekrana kada otvori ovu poveznicu.


„Povijest je, uistinu, učiteljica života, za sve one koji žele upoznati činjenice i imaju hrabrosti i mudrosti suočiti se s njima i, što je iznimno važno, iz povijesti učiti“, napisao je u kolumni objavljenoj u obljetničkom dvobroju Kane Stjepan Baloban. Izložba je podijeljena u četiri tematske cjeline: „I rodila se, evo, Kana“, „Desetljeća velike čitanosti“, „Godine previranja i Kanin opstanak“ te „Kana danas“. Ovom izložbom posjetitelj će zaviriti u same početke časopisa za obitelj, u lipanj 1970. godine kada je pokrenuta uz blagoslov biskupa Franje Kuharića, u pozitivnom ozračju Drugoga vatikanskoga koncila. O čemu se pisalo, zašto se Kana zove baš Kana i što su o tome mislili čitatelji, kako se prvi broj rasprodao u nakladi od čak 120 000 primjeraka – tek je dio tema. Slijede godine previranja i Kanin opstanak tijekom razdoblja Domovinskoga rata i poslije rata. Tematika „Kane“ se mijenja. Izvješća o razaranjima i stradalima, ali i o humanitarnoj pomoći zauzimaju znatan prostor. Izgubljeno je tržište izvan Hrvatske, a i u neokupiranoj je Hrvatskoj distribucija znatno otežana - naklada je smanjena. Nakon rata „Kana“ se vraća svojim standardnim temama. No čini se da su rat i sve ekonomske nedaće izazvane ratom, ali i divlja privatizacija i pretjerana politizacija društva doveli do zasićenja kod građana, te se sve manje čita. Osim toga, broj se crkvenih tiskovina, a i drugih medija znatno povećao. U ovoj digitalnoj izložbi posjetitelj će susresti i niz isječaka iz brojeva Kane, zanimljive naslovnice, pisma čitatelja, riječi urednika, detalje rubrika čiji se tekstovi mogu s jednakim žarom čitati i danas, kao duhovna ili životna okrjepa.

Posljednja cjelina izložbe odnosi se na Kanu danas, njezinu okrenutost (digitalnoj) budućnosti. Na tragu koncilske misli i žara sa samih početaka, nova urednica Maja Petranović od 2019. godine Kanu je odjenula u suvremeno ruho, oplemenjeno mnogočim novim, no ne bježeći ni od tradicije. Koje ju rubrike i ljudi izgrađuju, kojim temama i s kojom misijom također je sažeto u ovoj digitalnoj izložbi.

Poziv čitateljima

Dragi čitatelji, iako se u ovoj digitalnoj izloži prisjećamo bogate Kanine prošlosti, otvoreni smo i sadašnjem trenutku i onom budućem. Pozivamo Vas stoga da se prijavite na Kanin newsletter kojim ćemo Vas obavijestiti o svim novostima i aktualnostima, pa tako i digitalnom obliku revije. Želite li primati Kanin newsletter, pošaljite nam svoju e-mail adresu na: ks.kana@gmail.com ili putem poruke na Kaninoj Facebook stranici. Kana Vas tako u svojim budućim digitalnim koracima neće zaobići.

Misao dana

U Bibliji su vrlo česti »medicinski« izvještaji koji se odnose na događaje koji su se odvijali tijekom dugoga razdoblja njezina pripovijedanja i na sam svakodnevni život židovskoga naroda. Gledišta su to ne manje zanimljiva od onih ambijentalnih ili povijesnih, pokazatelji su higijenskih navika, običaja i praksa savršeno uklopljenih u vez događaja koji su se zbivali od trenutka stvaranja pa do povratka Židova u domovinu. Takvi medicinski izvještaji su u stvari mnogo češći no što se na prvi pogled čini. (Luciano Sterpellone, Mislim da treba imati dobro na pameti upravo osjećaj za vrijeme. Mnogi kažu da je karakteristika kršćanstva što ima osjećaj za vrijeme, tj. kršćani su ga imali, znali su da nije ovo vrijeme samo da se otrpi, da se preživi, nego su bili zainteresirani da se u tom vremenu nešto događa i nešto ostvari. (Aldo Starić, „Kršćanska vjera”) u Bibliji”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.