Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Potražite rujanski broj Kane!

U rujanskome broju Kane, kršćanske obiteljske revije koja izlazi polovicom tekućeg mjeseca, nekoliko je tekstova posvećenom papi Franji.
Donesen je izvještaj sa Svjetskoga dana mladih u Brazilu s osobitim naglaskom na papine poruke mladima svijeta, a Vladimir Pavlinić upoznaje nas s mladim Bergogliom koji je u ranoj svećeničkoj dobi bio postavljan na vodeća mjesta, djelovao dosta strogo pa i kruto, da bi nakon preseljenja u Cordobu 80-ih godina prošlog stoljeća doživio preobrazbu i sav se predao u rad za obespravljene i siromašne.
Josip Grbac, pišući o novome hrvatskom blaženiku Miroslavu Bulešiću, posebice  naglašava oprost kojega je novi blaženik naznačio kao svoju „osvetu“, a čime je čitavu Crkvu zadužio papa Ivan Pavao II. „Skora beatifikacija Sluge Božjega Miroslava Bulešića pruža nam povijesnu prigodu da razmislimo o tome kako u praksi ostvariti poziv blaženoga pape. Taj poziv ne trpi nikakve uvjetovanosti ili isprike. Oprost nije samo 'stavljanje pod tepih' onoga što se dogodilo. To je ponajprije iskorak u neko drukčije 'sutra'“, piše Grbac i naglašava kako „u Hrvatskoj nužnost međusobnog opraštanja, uz zadovoljenje nekih osnovnih zahtjeva pravednosti, nema alternative“ pa stoga Bulešićev primjer nije važan samo za Crkvu i vjernike nego i za društvo kao takvo.
Stjepan Baloban bavi se pitanjem korupcije upozoravajući na njezinu opasnost posebice u političkim odnosima kada se 'kupuju' političari koji onda prebjegnu u drugi tabor, a o čemu je posebno bilo govora protekloga kolovoza u Vukovaru.
Tonči Matulić bavi se dvama neuralgičnim pitanjima hrvatske politike i hrvatskoga društva u cjelini: takozvanim Lex Perković i farsom oko zdravstvenoga odgoja što označuje kao nasilje nad demokracijom.
Tonči Tadić ponovno se pozabavio ZERP-om i načinom „kako ga ne steći“, Milan Šimunović u osmome nastavku nastavlja svoj feljton o vjerskome odgoju odnosno o prenošenju vjere, a u rubrici 'Brojni ali svi naši' prikazana je obitelj Fućak iz Pašca na Rječini iz koje je potekao znameniti pater Jerko Fućak.
Kana donosi opširniju fotoreportažu o Bratislavi , u Rječniku etiketa Josip Sanko Rabar bavi se riječju 'umjetnik', a Stanko Uršić kritički i snažno bavi se problemom vode i ekološkim posljedicama nakon što je propao referendum za izgradnju golf igrališta na Srđu i kakve će neprocjenjive štete sam Grad imati od te izgradnje.
U Kani se nalazi još obilje članaka koji, s raznih strana – od kulture do hortikulture, igre i enigmatike – donose ponešto za svakoga člana kršćanske obitelji.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

Copyright © 2014 Kršćanska sadašnjost d.o.o.
Web design by omnet studio | powered by bookleus
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.