Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje knjige: Martina s. Ana Begić, Dr. Andrija Živković

Srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige

Martina s. Ana Begić
DR. ANDRIJA ŽIVKOVIĆ
Moralni teolog u kontekstu svoga vremena


u utorak, 22. svibnja 2018. u 18 sati
u Dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta
u Zagrebu.


Sudjeluju:

mons. dr. MARIN SRAKIĆ, đakovačko-osječki nadbiskup u miru
prof. dr. sc. VLADIMIR DUGALIĆ, KBF Đakovo
prof. dr. sc. STJEPAN BALOBAN, KBF Zagreb
dr. sc. STJEPAN BREBRIĆ, Kršćanska sadašnjost
dr. sc. MARTINA s. ANA BEGIĆ, autorica


Voditeljica:
ANA DEGELIĆ


Glazbeni dio:
Bogoslovski oktet i sestre dominikanke


Riječ zahvale:
s. KATARINA MAGLICA,
časna majka sestara dominikanki Kongregacije Svetih anđela čuvara

O knjizi:

Knjiga nam otkriva dr. Andriju Živkovića kao čovjeka koji se zanimao za mnogo područja: od moralne teologije, filozofije i književnosti do dogmatske teologije, psihologije i srodnih znanosti. Ona također pokazuje Živkovićev odmak od noldinovskog koncepta morala dužnosti utemeljenog na autoritetu i približavanje moralu kreposti, osobito u svjetlu teološke misli sv. Tome Akvinskog i poimanja savjesti kao kreposti razboritosti. Zahvaljujući pronalasku Živkovićeva osobnog Dnevnika, u knjizi se donosi ispravak više netočnih podataka o njegovu životu i radu, ali i omogućava bolje razumijevanje vremena u kojem je živio te daje uvid u njegova osobna promišljanja i filozofsko-teološku misao.

Misao dana

Mir i izuzetost Karmela od buke svijeta prvi su pustinjaci povezivali s Marijinim povučenim životom posvećenim Bogu u njezinu nazaretskom domu. A sveto brdo Karmel slika je i naročite Božje blizine. Najveći mistik i naučitelj iz karmelskoga reda sv. Ivan od Križa dao je naslov svome djelu “Uspon na brdo Karmel“. Za njega taj uspon u prvom redu znači oslobođenje od svega onoga što nije Bog. Ne može se uspeti do Božje blizine bez žrtvovanja osjetnih stvari. Ne dolazi se do kontemplacije Boga ako srce nije očišćeno od svega onoga što nije Bog. Živjeti duhovnost Karmela u tom kontekstu znači promatrati Boga i sve stvari Marijinim srcem. A to se odvija u kontemplaciji, tihoj molitvi srca, odnosno u trajnome dijalogu s Bogom što je glavna značajka karmelskoga reda. (Anton Šuljić, „Dodijavanje Bogu“, knjiga u pripremi)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.