Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje knjige: Martina s. Ana Begić, Dr. Andrija Živković

Srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige

Martina s. Ana Begić
DR. ANDRIJA ŽIVKOVIĆ
Moralni teolog u kontekstu svoga vremena


u utorak, 22. svibnja 2018. u 18 sati
u Dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta
u Zagrebu.


Sudjeluju:

mons. dr. MARIN SRAKIĆ, đakovačko-osječki nadbiskup u miru
prof. dr. sc. VLADIMIR DUGALIĆ, KBF Đakovo
prof. dr. sc. STJEPAN BALOBAN, KBF Zagreb
dr. sc. STJEPAN BREBRIĆ, Kršćanska sadašnjost
dr. sc. MARTINA s. ANA BEGIĆ, autorica


Voditeljica:
ANA DEGELIĆ


Glazbeni dio:
Bogoslovski oktet i sestre dominikanke


Riječ zahvale:
s. KATARINA MAGLICA,
časna majka sestara dominikanki Kongregacije Svetih anđela čuvara

O knjizi:

Knjiga nam otkriva dr. Andriju Živkovića kao čovjeka koji se zanimao za mnogo područja: od moralne teologije, filozofije i književnosti do dogmatske teologije, psihologije i srodnih znanosti. Ona također pokazuje Živkovićev odmak od noldinovskog koncepta morala dužnosti utemeljenog na autoritetu i približavanje moralu kreposti, osobito u svjetlu teološke misli sv. Tome Akvinskog i poimanja savjesti kao kreposti razboritosti. Zahvaljujući pronalasku Živkovićeva osobnog Dnevnika, u knjizi se donosi ispravak više netočnih podataka o njegovu životu i radu, ali i omogućava bolje razumijevanje vremena u kojem je živio te daje uvid u njegova osobna promišljanja i filozofsko-teološku misao.

Misao dana

Na nama je da otvorimo svoje srce, da se pouzdamo u Isusa i prihvatimo tu poruku ljubavi, po kojoj ulazimo u otajstvo spasenja. Ovaj aspekt milosrđa, uključivost, očituje se u širom raširenim rukama koje prihvaćaju bez isključivanja, bez klasificiranja drugih prema njihovom društvenom položaju, jeziku, rasi, kulturi ili religiji: pred nama je samo osoba koju trebam ljubiti kao što je ljubi Bog. Onaj koga susrećem na svome radnom mjestu, u svojoj četvrti, je osoba koju treba ljubiti kao što ljubi Bog. »Ali on je iz te ili ove zemlje, pripada ovoj ili onoj religiji… To je osoba koju Bog ljubi i ja je moram ljubiti.« To znači uključivati, i to je uključivanje. (Papa Franjo, „Kateheze i nagovori o milosrđu“, KS, 2017.)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.