Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje knjige: Martina s. Ana Begić, Dr. Andrija Živković

Srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige

Martina s. Ana Begić
DR. ANDRIJA ŽIVKOVIĆ
Moralni teolog u kontekstu svoga vremena


u utorak, 22. svibnja 2018. u 18 sati
u Dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta
u Zagrebu.


Sudjeluju:

mons. dr. MARIN SRAKIĆ, đakovačko-osječki nadbiskup u miru
prof. dr. sc. VLADIMIR DUGALIĆ, KBF Đakovo
prof. dr. sc. STJEPAN BALOBAN, KBF Zagreb
dr. sc. STJEPAN BREBRIĆ, Kršćanska sadašnjost
dr. sc. MARTINA s. ANA BEGIĆ, autorica


Voditeljica:
ANA DEGELIĆ


Glazbeni dio:
Bogoslovski oktet i sestre dominikanke


Riječ zahvale:
s. KATARINA MAGLICA,
časna majka sestara dominikanki Kongregacije Svetih anđela čuvara

O knjizi:

Knjiga nam otkriva dr. Andriju Živkovića kao čovjeka koji se zanimao za mnogo područja: od moralne teologije, filozofije i književnosti do dogmatske teologije, psihologije i srodnih znanosti. Ona također pokazuje Živkovićev odmak od noldinovskog koncepta morala dužnosti utemeljenog na autoritetu i približavanje moralu kreposti, osobito u svjetlu teološke misli sv. Tome Akvinskog i poimanja savjesti kao kreposti razboritosti. Zahvaljujući pronalasku Živkovićeva osobnog Dnevnika, u knjizi se donosi ispravak više netočnih podataka o njegovu životu i radu, ali i omogućava bolje razumijevanje vremena u kojem je živio te daje uvid u njegova osobna promišljanja i filozofsko-teološku misao.

Misao dana

Isus zna kako postoji opasnost da se sa svojim molitvama uzdignemo iznad drugih i da se želimo drugima predstaviti u dobrom svjetlu. Kada u skrovitosti tražimo Boga, tada ta skrovitost štiti našu potragu za Bogom. Tražimo unutarnje, ono što je nama samima skriveno. Tu možemo susresti Boga koji se skriva i od dohvata čovjeka. I Martin Buber donosi nam priču o Božjoj skrovitosti. To je priča o pobožnom Židovu koji dolazi svom rabinu i pita ga što čovjek može učiniti u vjeri kad Bog skriva svoje lice. Rabinov odgovor glasi: »Ako čovjek zna da je nešto skriveno, onda to više nije skriveno.« A kod Bernharda iz Clairvauxa nalazimo tvrdnju: »Onaj tko te traži, već te je pronašao.« (Anselm Grün „Knjiga odgovora“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.