Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje knjige „Milosrđe u oca Pija“ kod kapucina u Dubravi

Uoči blagdana sv. oca Pija iz Pietrelcine u kapucinskome samostanu i župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu 22. rujna upriličeno je predstavljanje knjige Stefana Campanelle „Milosrđe u oca Pija" u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Kako je navedeno u uvodniku, nakon Svete godine i Jubileja milosrđa, koja se slavila prošle godine, kada su pred cijelom svjetskom javnošću kao sveci milosrđa istaknuti sv. Leopold Bogdan Mandić i sv. Pio iz Pietrelcine, blagdani te dvojice svetaca i u nas se naglašenije slave.
U tom ozračju objavljena je i knjiga koja nudi istinski portret sv. oca Pija u odnosu na milosrđe, pokušavajući istražiti različite oblike toga milosrđa, preko živoga glasa onih koji su ga, preko njegova djela, osobno iskusili. „Čak i kad se otac Pio ponašao prema hodočasnicima s prividnom krutošću, oni su se, shvativši težinu grijeha i uistinu raskajani, gotovo uvijek vraćali u smirujući zagrljaj sakramentalnog oproštenja", pisao je o ocu Piju još papa Ivan Pavao II., danas i sam svetac. Predstojnik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, kardinal Rino Fisichella u predgovoru knjizi kaže kako se „milosrđe sv. oca Pija nije svodilo na ispovjedaonicu, nego se očitovalo i u konkretnim gestama koje su omogućavale iskustvo Gospodnje ljubavi, čak i na vlastitu tijelu". Upoznati toga sveca značilo je zapravo upoznati čudo Božje providnosti i njegova silnoga milosrđa koje je obilno dijelio upravo preko oca Pija, koji je mnogo vremena posvećivao ispovijedanju jer je bilo toliko onih koji su klečali do njegovih nogu kako bi primili odrješenje.
O djelovanju oca Pija u službi Božjega milosrđa, opisanom u ovoj knjizi, uime Kršćanske sadašnjosti na predstavljanju su govorili direktor i glavni urednik KS-a dr. sc. Stjepan Brebrić i pomoćnik direktora don Anton Šuljić.

Dr. sc. Brebrić najavio je još nekoliko izdanja KS-a povezane tematike, kao što su „Spisi sv. Leopolda Bogdana Mandića", a objavljivanje knjige „Milosrđe u oca Pija" nazvao je hvalevrijednim pothvatom jer je u knjizi zorno prikazan portret oca Pija i njegov život između trpljenja i milosrđa. „Kod sv. oca Pija milosrđe nije nešto apstraktno, kao što npr. mnogi od nas naprečac zaključuju da je milosrđe sam Bog, srce i duša kršćanske poruke, nešto bez čega ne možemo zamisliti kršćansko postojanje. I dok se mnogi od nas pitaju kako bi patnja mogla biti dar milosrđa, kod sv. oca Pija milosrđe se baš tako, vrlo konkretno, očituje kroz trpljenje, kroz stigme, kroz patnju. Čitajući ovu knjigu najbolje ćemo razumjeti upravo taj suodnos patnje i milosrđa", zaključio je dr. sc. Brebrić.
Šuljić je naglasio kako se 160 stranica ove knjige čitaju u jednome dahu: „Knjiga je pisana pitko i vrlo dokumentirano. Na svakom koraku nailazimo na pregršt fusnota koje daju težinu napisanom i pridonose autentičnosti tekstova i svjedočanstava. Doznajemo sve o djetinjstvu oca Pija, koji je već kao dječak imao vizije Krista, koje su se nastavile i poslije kad je postao svećenik. Nije tomu pridavao posebnu pozornost jer je mislio da ih i drugi imaju. Obilni darovi kojima je Gospodin nadario sv. oca Pija, vizije, stigme, sposobnost bilokacije i predviđanja, dar ispovijedanja i čitanja ljudskih srdaca, čudesa za života i sl. bili su Piov blagoslov, ali su mu donijeli i mnoge poteškoće, spletke, zabrane djelovanja. No, sv. otac Pio nije skretao sa svoga puta, njegov odnos prema milosrđu nije se mijenjao niti se sveo samo na ispovjedaonicu. Čovjeku je iznad svega pristupao kao cjelovitom biću, težio mu je pomoći u svakom pogledu. Tako je, među ostalim, preuzeo na sebe velebni projekt osnivanja bolnice pod nazivom „Dom za olakšavanje patnje", čije nas zdanje u San Giovanni Rotondu i danas podsjeća kako se milosrđe očituje i u konkretnoj pomoći. Uglavnom, snaga je ove knjige u tome što nas po tko zna koji put podsjeća na veličinu naše vjere, na vrijednost naših sakramenata, na potrebnu pomoć i zagovor svetaca u našim životima i na snagu Crkve koju nam Bog daje za vodiča pri prolazu k Vječnosti", zaključio je don Anton Šuljić na kraju predstavljanja.

Želja je autora ove knjige potaknuti ljude da vjerodostojnije žive svoju vjeru, po uzoru na sv. oca Pija iz Pietrelcine, istaknuto je u predgovoru.

Misao dana

Sam otac Pio je, sa svoje strane, posvjedočio: »Sve se svodi na sljedeće: razdire me ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Bog mi je neprestano na pameti i urezan u srce. Ne gubim ga nikada iz vida: dirnut sam promatrajući njegovu ljepotu, njegove osmijehe, njegovu uznemirenost, milosrđe, osvete ili, bolje rečeno, strogoću njegove pravde.« (Stefano Campanella, “Milosrđe u oca Pija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.