Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje knjige: Mons. Nikola Eterović, SVETA STOLICA I HRVATSKA


Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige

SVETA STOLICA I HRVATSKA
Priznanje – Ugovori – Suradnja


u srijedu, 23. listopada 2019., s početkom u 19,00 sati
u dvorani »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta,
Kaptol 29a u Zagrebu


Pozdravna riječ:
kardinal Josip BOZANIĆ, nadbiskup zagrebački

Sudjeluju:
gospodin Gordan GRLIĆ RADMAN, ministar vanjskih poslova RH
prof. dr. sc. Frane STANIČIĆ
prof. dr. sc. Josip ŠALKOVIĆ

Zahvalna riječ:
njegova ekscelencija mons. dr. Nikola ETEROVIĆ, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj

Glazbeni predah:
Mirta LICE, harfa
Petra ČAVKA, mezzosopran

Voditeljica:
Diana TIKVIĆ

O knjizi

Premda se čini da je o odnosima Svete Stolice i Hrvatske do sada puno rečeno i napisano, treba primijetiti da su postojeći napisi nastajali tako da su pred sobom imali ponajprije neke vidike povijesnih okvira i dodirnica, kulturološki razvoj i baštinu koja je bila važna, a po mnogočemu i presudna za oblikovanje hrvatskoga identiteta, za ucijepljenost hrvatskoga naroda u zajednički kršćanski europski dom i za izgradnju vrjednota temeljenih na Evanđelju. To je, razumljivo, utjecalo na društvenu i političku organizaciju te na odnose hrvatskoga naroda, državnih oblika u kojima je živio, s nasljednicima apostola Petra i sa Svetom Stolicom.

Ipak, te veze – ma kako duboke bile – mogu biti prepuštene istraživanju povijesnih okolnosti koje nije lako ni cjelovito obuhvatiti ni tumačiti u suvremenosti, da bi dobile svježinu i zadržale životnost. U povezivanju prošlosti i sadašnjosti, glede suodnosa između društva, države i Crkve, često svjedočimo neupućenosti, nepreciznostima i nedostatnomu poznavanju dotične tematike.

Zato je ova knjiga nadbiskupa Nikole Eterovića uistinu dragocjena. Nju je napisao ponajprije izvrstan poznavatelj onoga o čemu piše, a k tomu je čovjek koji u sebi, svojoj osobnosti i službi lijepo povezuje pojmove iz naslova knjige, jer je kao Hrvat skoro četrdeset godina u službi Svete Stolice. Osim toga, sam je dionik povijesnih događanja o kojima piše. Sve se to troje odražava u ovome djelu koje će mnogima moći poslužiti kao izvor točnih informacija i kao svojevrsni priručnik polazišta za stvaranje plodonosnih interpretacija. Tako interakcija činjenica, provjerljivih na temelju dokumenata, kao i osobna uključenost i sudjelovanje u važnim događajima jamče točnost, neposrednost uvida i uvjerljivost. Knjiga obiluje raznim podatcima koji ne ostaju na površinskome nizanju, nego su dovedeni u vezu koja otkriva dublji smisao.

Kardinal Josip Bozanić
nadbiskup metropolit zagrebački

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.