Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje knjige: Papa Franjo odgovara


Srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige


Jorge Mario Bergoglio
PAPA FRANJO ODGOVARA

Intervjui i tiskovne konferencije


koje će se održati
u četvrtak, 16. veljače 2017. godine u 19 sati

u dvorani Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta
Kaptol 29a u Zagrebu.U predstavljanju sudjeluju:

dr. sc. Stjepan Brebrić
direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti 

mons. dr. sc. Vlado Košić
biskup sisački

Silvije Tomašević
novinar

Voditelj: don Anton Šuljić, prof.

U umjetničkom dijelu programa sudjeluje
Collegium pro musica sacra – Schola cantorum

O knjizi:

Papu Franju upoznali smo preko njegovih sjajnih enciklika, pobudnica i apostolskih pisama, preko njegovih audijencija srijedom i nagovora kod jutarnjih misnih slavlja, ali i putem medija. Ovim potonjim putem i ponešto iskrivljeno ili katkad barem tendenciozno. No, kako Papa odgovara na neposredna novinarska pitanja, kakav je njegov odnos prema samim novinarima, prešućuje li što ili pak uvjetuje li kake teme odnosno pitanja, kao i još niz stvari koje možda nismo o njemu znali – sigurno će otkriti ova knjiga. Ono što sasvim sigurno upada u oči svakako je činjenica da ovaj Papa, kao niti jedan prije njega, ima oporbu u samom Vatikanu i u Crkvi. Ova knjiga s jedne strane pruža dokaz o tome zašto je papa Franjo tako omiljen u svijetu, posebice među medijskim djelatnicima, a s druge strane zašto ga katolički tradicionalisti ne vole. U ovim razgovorima, koji na jednome mjestu skupljaju sve najvažnije što je Papa u svojoj skoro četverogodišnjoj službi izjavio svijetu medija u dogovorenim intervjuima, najčešće u zrakoplovu nakon apostolskoga putovanja, na vidjelo dolazi njegova spontanost, otvorenost, iskrenost, ljudska blizina, osjećajnost i suosjećanje, izvrsna naobrazba, lakoća komuniciranja i nadasve teološka sloboda i širina kojom je kadar govoriti i o najtežim i najprijepornijim temama. Ova knjiga čitatelja nikako neće ostaviti nezainteresirana. Štoviše, kad se uzme u ruke ne ispušta se lako. Čitatelja će zadiviti bezbroj slika, podataka, jednostavnih refleksija, a teologe svakako nov način govora o važnim teološkim temama i pitanjima. Papine riječi, slike, neologizmi i refleksije ostavljaju nas bez daha, katkada i silno ganute jer papa Franjo govori umom i srcem. Ovu knjigu morao bi pročitati svaki kršćanin, a osobito katolik, da bi shvatio kojim je to smjerom, s ovim Papom, krenula njegova Crkva.

Misao dana

Duhovni čovjek je onaj koji »ili jeo ili pio ili drugo što činio, sve na slavu Božju čini« (1 Kor 10,31). To opet ne znači kako samo bilježi u svom umu neku općenitu nakanu slavljenja Boga nego da je njegovo sveukupno djelovanje lišeno površnog automatizma neke konvencionalne rutine. To znači da sve što čini, čini slobodno, jednostavno, spontano, iz dubine svog srca, iz ljubavi. (Thomas Merton, „Duhovno vodstvo i meditacija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.