Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje knjige: Papa Franjo odgovara


Srdačno Vas pozivamo na predstavljanje knjige


Jorge Mario Bergoglio
PAPA FRANJO ODGOVARA

Intervjui i tiskovne konferencije


koje će se održati
u četvrtak, 16. veljače 2017. godine u 19 sati

u dvorani Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta
Kaptol 29a u Zagrebu.U predstavljanju sudjeluju:

dr. sc. Stjepan Brebrić
direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti 

mons. dr. sc. Vlado Košić
biskup sisački

Silvije Tomašević
novinar

Voditelj: don Anton Šuljić, prof.

U umjetničkom dijelu programa sudjeluje
Collegium pro musica sacra – Schola cantorum

O knjizi:

Papu Franju upoznali smo preko njegovih sjajnih enciklika, pobudnica i apostolskih pisama, preko njegovih audijencija srijedom i nagovora kod jutarnjih misnih slavlja, ali i putem medija. Ovim potonjim putem i ponešto iskrivljeno ili katkad barem tendenciozno. No, kako Papa odgovara na neposredna novinarska pitanja, kakav je njegov odnos prema samim novinarima, prešućuje li što ili pak uvjetuje li kake teme odnosno pitanja, kao i još niz stvari koje možda nismo o njemu znali – sigurno će otkriti ova knjiga. Ono što sasvim sigurno upada u oči svakako je činjenica da ovaj Papa, kao niti jedan prije njega, ima oporbu u samom Vatikanu i u Crkvi. Ova knjiga s jedne strane pruža dokaz o tome zašto je papa Franjo tako omiljen u svijetu, posebice među medijskim djelatnicima, a s druge strane zašto ga katolički tradicionalisti ne vole. U ovim razgovorima, koji na jednome mjestu skupljaju sve najvažnije što je Papa u svojoj skoro četverogodišnjoj službi izjavio svijetu medija u dogovorenim intervjuima, najčešće u zrakoplovu nakon apostolskoga putovanja, na vidjelo dolazi njegova spontanost, otvorenost, iskrenost, ljudska blizina, osjećajnost i suosjećanje, izvrsna naobrazba, lakoća komuniciranja i nadasve teološka sloboda i širina kojom je kadar govoriti i o najtežim i najprijepornijim temama. Ova knjiga čitatelja nikako neće ostaviti nezainteresirana. Štoviše, kad se uzme u ruke ne ispušta se lako. Čitatelja će zadiviti bezbroj slika, podataka, jednostavnih refleksija, a teologe svakako nov način govora o važnim teološkim temama i pitanjima. Papine riječi, slike, neologizmi i refleksije ostavljaju nas bez daha, katkada i silno ganute jer papa Franjo govori umom i srcem. Ovu knjigu morao bi pročitati svaki kršćanin, a osobito katolik, da bi shvatio kojim je to smjerom, s ovim Papom, krenula njegova Crkva.

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.