Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje zbornika Religija između hermeneutike i fenomenologije


Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

i
Kršćanska sadašnjost

srdačno Vas pozivaju na predstavljanje knjige


Religija između hermeneutike i fenomenologije
Zbornik u čast prof. dr. sc. Josipu Osliću
povodom 65. godine života
Uredili:
Ivan Dodlek, Nenad Malović i Željko Pavić
u utorak, 22. siječnja 2019. godine u 14.30 sati

u velikoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati,
Voćarska 106 u Zagrebu.Sudjeluju:
akademik Zvonko Posavec,
prof. dr. sc. Tonči Matulić
,
prof. dr. sc. Anto Mišić

i
doc. dr. sc. Goran Sunajko

 

Moderator:
izv. prof. dr. sc. Nenad Malović

O zborniku:

Smisao ovog Zbornika nije puko jubilarni, premda je ovakav jubilej koji proslavlja prof. dr. sc. Josip Oslić uvijek divljenja vrijedan, nego prije svega kritičko-sadržajni. Naime svatko tko pogleda barem sadržaj ovoga Zbornika, lako će se – i možebitno s čuđenjem – uvjeriti u svu širinu i bogatstvo Oslićevih putova mišljenja, gdje nije samo riječ o pukim »pokušajima i pogreškama« (Popper), nego prije svega o temeljnom ljudskom nastojanju oko vlastite vjere i blizine Bližnjega, oko smislenoga izvršenja vjerovanoga, o čemu najzornije govore i prilozi sadržani u ovome Zborniku.
Misao dana

Isusova sloboda – njegova poslušnost pokazuje odakle počinju sva oslobođenja, a to je: da to nije sloboda 'od nečega'. On nije ukinuo svijet oko sebe, on ga nije prokleo, on je u njemu ostao, on se u njega dapače utjelovio. Bitan put u slobodu u kojoj se savjest ostvaruje i unutar koje se jedino savjest može ostvarivati jest sloboda 'za', sloboda da se nešto poduzme. Daleko je to od onoga gdje se misli da je unutarnja sloboda nešto vegetativno po principu ugode ili neugode. To je sloboda za slijeđenje savjesti na koju smo pozvani, drugim riječima: to je odgovornost. Nema drugi smisao Isusova riječ: „Tko hoće biti moj učenik, neka uzme svoj križ i neka me slijedi.“ To znači preuzeti tu odgovornost. To je nužno: savjest i sloboda zajedno. (Josip Turčinović)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.