Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljen zbornik "Nastanak i razvitak Kršćanske sadašnjosti"

_DSC6132_manja_msanja.jpg Zbornik su predstavili prof. dr. Adalbert Rebić, o. Bono Zvonimir Šagi i Albert Turčinović. Mnogobrojne djelatnike, prijatelje i podupiratelje KS-a, među kojima su bili i rektor Bogoslovnog sjemeništa dr. Stjepan Baloban, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku dr. Peter Kuzmič, dr. fra Bonaventura Duda, mons. Vladimir Stanković, kao i predstavnici drugih katoličkih izdavača pozdravio je pomoćnik ravnatelja KS-a don Anton Šuljić.
Ističući uvodne napomene o zborniku, dr. Rebić je istaknuo kako su u njemu predstavljeni radovi znanstvenog simpozija priređenog o 40. obljetnici djelovanja KS-a koji je održan 21. i 22. veljače 2008. godine u Zagrebu, te propovijed kardinala Josipa Bozanića na misnome slavlju i pozdravni govori. Tko god bude uzeo ovaj Zbornik u ruke i pozorno čitao, vidjet će što je sve KS u 40 godina svoje djelatnosti radila i koje je plodove ostavila na našem području. Prilika je upoznati i stremljenja, no i ciljeve i zadatke koje je sebi postavila. Tu je podrobno izložena povijest KS u različitim razdobljima, rekao je Rebić. Čitatelji će imati prilike upoznati i međunarodnu aktivnost KS-a, otvorenost suradnji i dijalogu, te niz drugih tema koje predstavljaju djelatnost te izdavačke kuće.
 

Sam naziv Kršćanska sadašnjost ističe promišljanje trenutka i vremena u kojemu živimo, istaknuo je o. Šagi, te je podsjetio da su i tekstovi objavljeni u zborniku poticaj za promišljanje što se, na tragu učinjenoga i pokrenutih inicijativa u 40-godišnjoj prošlosti, danas može učiniti i ostvariti. Bila je to doista "kršćanska sadašnjost" i zato se ne može razumjeti naša Crkva kao živa zajednica, kao živi znak Krista u svijetu, kao živa Riječ ako se Kršćanska sadašnjost ne uzme ozbiljno, rekao je Šagi.
U vremenu smo u kojem Crkva u svom hodu s Gospodinom Isusom Kristom, koga ona mora predstavljati u svijetu, treba sebi postavi pitanje što i kako dalje. Zato je važna teološka misao koja će biti oživljavanje Riječi Božje sada i ovdje, kako bi Riječ Božja ulazila kao kvasac, sol i svjetlo među ljude. Taj si je zadatak zadala KS od samog početka u tada podijeljenom svijetu, rekao je o. Šagi.
Urednik Zbornika Albert Turčinović je istaknuo važnost suradnje s katoličkim izdavačima i intelektualcima koji su bili skloni surađivati s KS-om poglavito na ekumenskom području. KS je postavila izdavačke kriterije i otvarala drugim kućama mogućnosti da stasaju. Kaže se da je Crkva je čuvarica kršćanskog i nacionalnog identiteta. Mislim da se kroz Kršćansku s

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.