Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljen Zbornik radova „Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“

Predstavljanje Zbornika radova „Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“ održano je u utorak 5. prosinca u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Zbornik su predstavili biskup Vlado Košić, predstojnik Hrvatskog mariološkog instituta prof. dr. sc. Ivan Karlić, urednica Zbornika doc. dr. sc. s. Valerija Kovač i direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić.

Zbornik donosi 18 originalnih radova na 445 stranica s mariološko-marijanskog simpozija održanog od 4. do 6. prosinca 2015. godine u Sisku povodom šeste obljetnice ponovne uspostave Biskupije. Na simpoziju su sudjelovali stručnjaci iz različitih znanstvenih područja pa je marijanska i mariološka tematika na području Sisačke biskupije obrađena u multidisciplinarnoj perspektivi: duhovno-teološkoj, povijesnoj, arheološkoj, etnološkoj, povijesno-umjetničkoj, glazbenoj i književnoj. Time je na vidjelo izašla vrlo bogata marijanska baština, koja nije bila samo 'vjerski dodatak' uobičajenome životu puka s ovoga područja, nego su njegova povijest, kultura, tradicija, svakodnevni i duhovni život bili prožeti odanošću Mariji te molitvom za njezin zagovor, pomoć i zaštitu.

Na početku sve okupljene je pozdravio biskup Košić zahvalivši svima koji su bili uključeni u njegovo nastajanje što su na ovaj način čestitali biskupiji osmu obljetnicu ponovne uspostave. Biskup je posebno zahvalio Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Hrvatskom mariološkom institutu, što su prihvatili njegovu molbu da se simpozij održi u Sisku. „Mislili smo da ćemo već o prvoj godišnjici uspjeti predstaviti ovaj zbornik, ali i prošle godini imali smo jednu zanimljivu promociju, a to je bio dokumentarni film 'Sisačka Majka Milosrđa' autorice Hrvoje Salopek Mihanović, također članice HMI. Možemo reći da je ovaj Zbornik jedan poklon svima nama, kako za obljetnicu uspostave biskupije, ali tako i za sutrašnji blagdan sv. Nikole. Doista velika hvala prof. Karliću, s. Veleriji, dr. Brebriću, ali i svim autorima što ste omogućili da nastane ovo djelo “, rekao je biskup nakon čega je okupljene pozdravio i prodekan KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Anto Barišić.

Predstojnik HMI prof. dr. sc. Ivan Karlić istaknuo je kako se radi o opsežnom djelu, ali kako ono nije voluminozno samo po stranicama nego i po kvaliteti onoga što je objavljeno. „Autori pojedinih priloga vrhunski su stručnjaci, doktori znanosti, koji su do sada objavili nemali broj knjiga i znanstvenih priloga u svojim područjima. Upravo ta raznovrsnost znanstvenih pristupa središnjoj tematici mariološko-marijanskog simpozija donosi jedan od najbogatijih plodova koji susrećemo u obliku zbornika radova… Multidisciplinarnost je važna u znanstvenom istraživanju i baš to nalazimo u ovom zborniku. Ovo su plodovi istraživanja stručnjaka s različitih znanstvenih područja tako da je mariološko-marijanska tematika s područja Sisačke biskupije doista obrađena u toj multidisciplinarnoj perspektivi. Ta činjenica između ostalog ukazuje na važnost i na veliki društveni interes za objavljivanje ovog zbornika. Po svom obimu i znanstvenom pristupu, zasigurno, ovaj zbornik radova predstavlja originalni doprinos hrvatskoj teologiji, umjetnosti i kulturi uopće“, rekao je Karlić dodavši kako posebnu težinu daju mnogi originalni i arhivski izvori.

Urednica doc. dr. sc. s. Valerija Kovač rekla je kako su radovi, sukladno tematici koju obrađuju, grupirani u tri područja: povijesni tragovi, štovanje i pobožnost prema Majci Božjoj i umjetnička ostvarenja nastala marijanskim nadahnućem. Također, istaknula je kako zbornik donosi i tri dodatna rada koji svojom tematikom upotpunjuju predodžbu štovanja BDM na ovom području. „Radovi u zborniku su poput mozaik kamenčića koji zajedno daju cjelovitu sliku štovanja Marije na području Sisačke biskupije. Prezentiraju Marijin lik i njezinu važnost ne samo u Isusovu životu, nego i u životu svakog vjernika kao Majke Božje i Majke Crkve za sva vremena i sva područja. Ovaj zbornik u znanstvenom, duhovnom i kulturnom pogledu predstavlja bogatu baštinu Biskupije koja do danas živi u puku ovog područja i nadahnjuje ga“, poručila je s. Valerija.

Direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić podsjetio je na dugogodišnju suradnju između Hrvatskog mariološkog instituta i KS-a, izrazivši zadovoljstvo što ovaj Zbornik predstavlja novi oblik nakladničkog suizdavaštva i suradnje ovih dviju institucija. „Velika zasluga u tome je ona prof. Karlića. Nadam se da će na ovaj način barem na neko vrijeme biti omogućena vrijedna i časna tradicija objavljivanja radova s područja svjetske i hrvatske mariologije. U izdavanju uz izdavača najvažniji su urednici. Svatko tko je imao priliku prirediti i urediti radove više autora radi objavljivanja u jednoj knjizi zna o kakvom je mukotrpnom i dugotrajnom poslu riječ. Čestitam s. Valeriji što se prihvatila tog posla, izvršivši ga na pedantan i sebi svojstven način. Zahvaljujem biskupu Košiću što je bio inicijator i suorganizator simpozija i što je bio veliki poticatelj i zagovornik izdavanja ovoga zbornika. Vjerujem da će on i osobno učiniti puno na njegovoj dostupnosti i vidljivosti na području ove drevne i mlade Biskupije“, zaključio je na kraju predstavljanja dr. Brebrić.

Misao dana

Duhovni čovjek je onaj koji »ili jeo ili pio ili drugo što činio, sve na slavu Božju čini« (1 Kor 10,31). To opet ne znači kako samo bilježi u svom umu neku općenitu nakanu slavljenja Boga nego da je njegovo sveukupno djelovanje lišeno površnog automatizma neke konvencionalne rutine. To znači da sve što čini, čini slobodno, jednostavno, spontano, iz dubine svog srca, iz ljubavi. (Thomas Merton, „Duhovno vodstvo i meditacija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.