Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljen zbornik radova „Uzvjerovah, zato besjedim (2 Kor 4,13)“ u čast prof. dr. sc. Josipa Balobana

Zbornik radova „Uzvjerovah, zato besjedim (2 Kor 4,13)“ u čast prof. dr. sc. Josipa Balobana u povodu 70. godine života predstavljen je u četvrtak 23. siječnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta Zagreb u organizaciji Kršćanske sadašnjosti i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Pozdravnu riječ uputio je dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak i direktor Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić. Prof. Cifrak zahvalio je na radu i trudu prof. dr. sc. Josipu Balobanu za razvoj KBF-a, a dr. Brebrić na njegovim teološkim djelima koja su obogatila sadržaj izdavačke kuće kojoj je na čelu.


O zborniku i svečaru govorili su i predstavili ga prof. dr. sc. Pero Aračić, prof. dr. sc. Krunoslav Nikodem, prof. dr. sc. Josip Šimunović i doc. dr. sc. Silvija Migles.

Govoreći o životu i djelu prof. Josipa Balobana, prof. Aračić istaknuo je uvijek ponavljani naglasak njegova teološkog učenja. „On se pita jesmo li se mi u Crkvi danas umorili i kaže da je nužna obnova, prije svega prema unutra, da bismo mogli djelovati prema van. Na temelju svojih bogatih istraživanja kaže da Crkva jest izgubila na ugledu, a jedino svojom reevangelizacijom, jedino svojim obraćenjem može vratiti povjerenje koje je nekada imala.” Istaknuo je također svečarov trud da svoju vjeru i saznanja prenese drugima. „Zaista Josip Baloban je ono što je spoznao učinio svojim, odnosno uzvjerovao i svima nama prenosio, odnosno besjedio”, naveo je prof. dr. sc. Aračić.

Prof. dr. sc. Nikodem rekao je da je prof. Baloban bio izvanredan voditelj projekta „Europsko istraživanje vrednota” s kojeg su objavljene četiri knjige i otprilike 100 znanstvenih radova. „Na projektu od početka rade teolozi i sociolozi, politolozi i psiholozi. Voditi jedan takav interdisciplinarni tim kroz razdoblje od dvadeset godina nije lagan zadatak i zahtijeva izuzetno znanje, mudrost i otvorenost prema drugome i drugačijem, a prof. Josip Baloban je to radio bez ikakvih teškoća”, naveo je prod. Nikodem. „Tijekom tih dvadeset godina uspjeli smo provesti tri velika empirijska istraživanja s usporedivim podacima i po tome smo prvi u Hrvatskoj. No možda najvažnije, tijekom tih dvadeset godina mijenjali smo se mi, članovi projekta, rasli smo i razvijali se učeći jedni od drugih. Ne samo kao znanstvenici i istraživači, već kao ljudi, kao osobe (…) Sve to ne bismo mogli da nas u našem radu i zalaganju za opće dobro nije vodio naš voditelj prof. Josip Baloban”, zaključio je dr. Nikodem.

„Pastoralni razgovori naslov je prve tematske cjeline i u njoj pronalazimo deset znanstvenih radova uglavnom pastoralnih teologa. Prof. dr. sc. Josip Baloban je pastoralni teolog koji je tijekom svoga svećeničkog te znanstveno-stručnog i profesionalnog djelovanja razmišljao nad sadašnjom i budućom crkvenom i društvenom praksom vjere, i to analitički, kritički i normativno. Stoga Pastoralni razgovori na osobit način označavaju život i djelovanje Josipa Balobana u svoj širini tema kojima se u svojemu dugogodišnjem teološkom radu bavio”, rekao je prof. dr. sc. Josip Šimunović predstavljajući prvu te četvrtu tematsku cjelinu zbornika: Posljednju četvrtu cjelinu Zbornika naslovljenu Katehetsko-vjeronaučni navještaj zaključuje šest znanstvenih radova katehetičarki i katehetičara. Prof. dr. sc. Josip Baloban uređivao je katehetske materijale – naime, šest je godina (1986. – 1992.) u Katehetskom centru Zagrebačke nadbiskupije bio koordinator katehizacije studenata i radničke mladeži, predavao je kolegije iz katehetike i sudjelovao na katehetskim skupovima, a nakon dolaska demokracije u Republiku Hrvatsku devedesetih godina 20. stoljeća često promišlja o katehezi u župnoj zajednici i vjeronauku u školi te duhovno-vjerničkom i profesionalnom identitetu kateheta i vjeroučitelja. Njegovom zaslugom je 1996. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu osnovana nova Katedra religiozne pedagogije i katehetike te je bio  njen prvi pročelnik. Zbog toga je bio rado viđen i pozivan predavač na stručnim usavršavanjima trajne formacije kateheta i vjeroučitelja.”

Drugu i treću tematsku cjelinu predstavila je doc. dr. sc. Silvija Migles. Drugu tematsku cjelinu Zbornika čini Biblijsko-dogmatska riječ. Kao što smo naznačili u Uvodnim mislima uz znanstvene radove, nadahnjivanje Božjom riječi, potom dogmatskom riječi i nadasve razgovorom s Bogom, oblikovalo je i vodilo stvaranju osobnih i profesionalnih stavova i izričaja prof. dr. sc. Josipa Balobana (…) U svojim stručnim i znanstvenim radovima, funkcijama koje je obnašao, kao i nastupima u medijima prof. Josip Baloban je sustavno promišljao o Crkvi kao dijelu društvene stvarnosti, o dijalogu u Crkvi i u društvu te o dijalogu između Crkve i društva. Danas je neophodan dijalog za razvoj zdravih i konstruktivnih odnosa u Crkvi i u društvu te dijalog između Crkve i društva. Otuda i naslov treće tematske cjeline Zbornika: Crkva i društvo u dijalogu“, zaključila je doc. Migles.

„Na srcu mi je ekumenizam koji zbližava kršćane i sve ljude, a ne obratno. Na srcu mi je dijalog sa svakim čovjekom s kojim dijelim prostor i vrijeme”, naveo je prof. dr. sc. Josip Baloban zahvalivši svima na trudu i radu uloženom u zbornik i ovaj svečani događaj. Istaknuo je također želju da se u Hrvatskoj takvi koji pridonose općem dobru više cijene. „Živimo u demokraciji na hrvatski način, sa svim dječjim bolestima demokracije. No to je naše hrvatsko društvo u kojem nam je živjeti i činiti dobra djela. Žao mi je što se u hrvatskoj javnosti previše ističe samo negativno, a premalo pozitivno. Što se ne polazi od toga da su drugačiji od mene nositelji druge ideje, a ne odmah neke ideologije. Želio bih da se više cijeni drugi i drugačiji koji kao i ja doprinosi općem dobru hrvatskog društva i drage nam domovine Hrvatske. U svojem svećeničkom i teološkom djelovanju trajno sam se zalagao za dijalog i toleranciju, a ne isključivost”, rekao je, među ostalim, prof. Baloban te, zahvalivši svima, zaključio: „Sestre i braćo, ja sam samo sićušan crv i voljeno Božje stvorenje. Kao takav zahvaljujem trojedinom Bogu za sve darove što mi dade, za sve strpljenje koje sa mnom ima i za sve trpljenje koje mi dopušta, odnosno pripušta. A i svima vama, draga Božja stvorenja želim da shvatite i doživite ovo predstavljanje kao događaj u kojem vas Josip poziva da prvo prihvatite da ste i vi voljeno biće Božje i da se trudite, zajedno sa mnom, biti svakodnevno čovjek za druge. Poput našega Isusa iz Nazareta koji je prošao zemljom čineći samo dobro pozivajući i nas, njegove sljedbenike, da ga pokušamo slijediti na našim životnim putevima.”

U glazbenom predahu predstavljanja nastupao je Oktet zagrebačkih bogoslova.

Tekst preuzet sa: Zagreb (IKA)

Misao dana

Korupcija je tupost, sljepoća, uklanjanje Boga, duha, iz vlastitog života, s vlastitoga unutarnjeg horizonta, korupcija znači izgubiti osjećaj za razmjere i stvarnost. Korupcija je odbijanje kritike za ono što se čini. To je banalnost zla. (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.