Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljena knjiga nadbiskupa Nikole Eterovića „Sveta Stolica i Hrvatska“


Knjiga „Sveta Stolica i Hrvatska” Pučišćanina nadbiskupa Nikole Eterovića, papinskoga nuncija u Berlinu, predstavljena je u subotu, 10. kolovoza, u sklopu proslave 20. obljetnice biskupske službe mons. Eterovića, u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima. Predstavljanje te vrijedne knjige organizirala je uz tamošnju župu sv. Jeronima i „Kršćanska sadašnjost” koja je ujedno nakladnik objavljene knjige, za koju je predgovor napisao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Pozdravljajući pristigle Pučišćane i ostale posjetitelje koji su u potpunosti ispunili župnu crkvu, zatim predstavljače knjige i nadbiskupa Eterovića, hvarski biskup Petar Palić izrazio je radost zbog predstavlja te knjige u rodnoj župi nadbiskupa Eterovića. „Objavljena knjiga važan je doprinos boljemu poznavanju Crkve kao i odnosa između Crkve i države”, rekao je mons. Palić, zahvalivši u pozdravnoj riječi nadbiskupu što je uz brojne obveze kao apostolski nuncij u Njemačkoj pružio knjigu koja će, kako je rekao, „biti bogatstvo za sve nas”.

O knjizi su govorili rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, umirovljeni profesor dogmatske teologije s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Nikola Bižaca i profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. Josip Vrandečić, dok je program moderirao pučiški župnik mr. Pavao Gospodnetić.


„Iz nadbiskupovih sinodijalnih knjiga mogu se crpiti spoznaje o globalnim izazovima i perspektivama opće Crkve, a iz njegove povijesne Ukrajine o prošlosti te velike i nama bliske zemlje”, rekao je dr. Vrandečić, podsjetivši na nadbiskupovu ranije objavljenu knjigu „Teologija i diplomacija”. Naglasio je kako nova knjiga nadbiskupa Eterovića brojem stranica nije opsežna poput prijašnjih, ali je, kako je rekao, „sadržajem i značenjem najopsežnija, a smislom i porukama najpotrebnija”.

„Ona je u prvom redu informativna te nudi odgovore na goruća pitanja koja nas tište i muče”, ustvrdio je predstavljač, dodavši kako se u knjizi mogu pronaći vrijedne informacije o ustroju Crkve, naravi papinstva, djelovanju Svete Stolice, povijesti i ulozi Rimske kurije, biskupskih sinoda i kardinalskog zbora te o položaju i nastojanjima Crkve u međunarodnim odnosima, s naglaskom na ugovore između Svete Stolice i Hrvatske.

„Kroz svih pet poglavlja knjige proteže se uspravnica o povijesnim korijena kršćanstva do perspektive budućnosti koja nam nije poznata i od koje pomalo strepimo. Autor na nju gleda s pouzdanjem u Boga. U središtu knjige je i autorov prikaz i svjedočanstvo ponfitikata trojice papa, Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franje, koji su bili prijelomni za priznanje i stasanje mlade hrvatske države”, rekao je dr. Vrandečić.

„U tom pregledu crkvenih institucija i njene suvremene uloge sublimirano je cjelokupno povijesno iskustvo Crkve. I kad enciklopedijski precizno piše o institucijama i ustroju Svete Stolice i Svetom Ocu na poseban se način sjećamo prijelomnih trenutaka u hrvatskoj povijesti, poput pisama Ivana VIII. dragom sinu Branimiru, Zvonimirovoj zavjernici, pape Grgura VII. i brojnih drugih nastojanja Svete Stolice da nas kao pojedince i narod zaštite od izazova pred kojima je stavljen jedan kršćanski puk bez vlastite države”, podsjetio je predstavljač.

Naglasio je kako je u knjizi predstavljena uloga i poslanje Crkve u velikim iskušenjima i izazovima te njezina nastojanja za uspostavom mira i blagostanja. „U središtu Crkvenih napora je nova evangelizacija, odnosno otkrivanje kršćanskih korijena i život u skladu s njima, u cilju cjelovita promaknuća čovjeka. U srži poslanja Crkve i nadalje ostaje naviještaj nepresušnoga misterija Isusa Krista, otajstvo kojega neumorno donosi današnjem čovjeku koji očekuje riječ spasenja. To je, kako ističe, spasonosni put za boljitak čovjeka i ljudske zajednice te njegovu potpunu sreću”, rekao je, uz ostalo, dr. Vrandečić.


Predstavljač dr. Bižaca ustvrdio je da autor knjige izražava teorijske i interpretacijske poglede na smisao, ciljeve, metode i povijest funkcioniranja vatikanske diplomacije. „U knjizi nadbiskup Eterović pruža svjedočanstvo jednom važnom dijelu diplomatske prakse u službi Svete Stolice. Sam naslov sužava stvarne domete knjige. Autor kroz tekstove pruža svojevrsni pouzdani uvod u temeljne teološke, etičke, politološke i povijesne odrednice vatikanske diplomacije”, istaknuo je dr. Bižaca, ustvrdivši kako se prikaz svih tema i kategorija u knjizi temelji na spoznajama i iskustvima sakupljenima u osobnoj autorovoj diplomatskoj praksi kroz čitav niz desetljeća. K tome je dodao kako je autor nastojao u svim prikazima izričito upozoriti čitatelje na teološko-etičko utemeljenje i ciljeve vatikanske diplomacije.

Rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Tanjić govorio je o knjizi s naglaskom na važnost međunarodnih ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, u čijoj je izradi sudjelovao i nadbiskup Eterović. Čestitao je autoru na objavljivanju knjige, ustvrdivši kako će ona obogatiti našu crkvenu, kulturnu i društvenu baštinu. „Knjiga ima jedinstvenu nit, a to je ne samo odnos Svete Stolice i Hrvatske, nego i pogled na diplomatsko djelovanje Svete Stolice s ciljem da osigura slobodu navještaja evanđelja u različitim društvenim i političkim kontekstima. Ono što jamči relevantnost ovoga djela je sam autor, njegova biografija i crkveno djelovanje”, istaknuo je dr. Tanjić, ustvrdivši kako u Hrvatskoj, ali i šire, nema osobe koja bi bolje od nadbiskupa Eterovića poznavala tematiku čiji se sadržaj nalazi u objavljenoj knjizi. Kratko je govorio o knjizi pod tri vida, a to su odgojno-obrazovni, svjedočki i proročki vid. Pojasnio je kako mu je kao rektoru Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta važno da knjiga dođe i do studenata toga Sveučilišta, jer se u njoj, naglasio je, mogu naći važni pojmovi o Katoličkoj Crkvi i njezinu ustroju, Svetoj Stolici u okviru međunarodne zajednice, o Crkvi i državi, a to su teme koje su, ustvrdio je, aktualne i važne u svakodnevnom životu. Podsjetio je da su navedene teme važne i medijima, posebno dnevnome tisku, ali na senzacionalistički način. Ne ulazi se u dublje teološke, politološke i sociološke razloge, nego se nastoji jeftino postići određene bodove ili efekte, a da se pritom nikada ne raščlani temeljno pitanje, rekao je dr. Tanjić, posebno izdvojivši pitanje međunarodnih ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

„Molimo Gospodina da nam da snage da i dalje radimo i djelujemo. Više sam diplomat, nisam pisac, ali eto nastalo je i djelo koje smatram svojom moralnom obvezom. Kao sudionik važnih događanja smatrao sam svojom dužnošću zabilježiti važnije događaje za svoje suvremenike, ali i buduće naraštaje. Posebno ulogu Svete Stolice i njezinu angažiranost oko priznanja Republike Hrvatske”, naglasio je nadbiskup Eterović u završnoj riječi, napomenuvši kako je već 40 godina u diplomatskoj službi Svete Stolice.

U glazbenom dijelu programa na predstavljanju knjige nastupili su Franka i Toni Mihaić, učenici 8. razreda tamošnje osnovne škole, dok je na saksofonu prigodnu glazbenu točku izveo Luka Norac. Program predstavljanja knjige uveličao je i mješoviti župni zbor Sv. Jeronima pod ravnanjem zborovođe s. Danijele Mihić.

Mons. Nikola Eterović za biskupa je zaređen 10. srpnja 1999. u hvarskoj katedrali po rukama tadašnjega državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana. Apostolskim nuncijem u Njemačkoj imenovan je 2013. godine, a prije toga, od 2004. do 2013. godine obnašao je službu tajnika Biskupske sinode u Rimu.

Preuzeto: Pučišća (IKA)

Misao dana

Sveci dobro znaju da bez Crkve nikada ne bi pronašli put k Bogu. Stoga su je ljubili i onda kada su trpjeli zbog nje, kada im je ona zadavala bolne rane. Trpjeli su bez gorčine. Nisu se udaljavali od nje, niti su uvrijeđeno stajali po strani. Mnogi su za života bili osporavani, proganjani i kažnjavani, ali ih je na kraju ta ista Crkva priznala i uzveličala. Jer, nisu se borili protiv njezinih pogrješaka i zloporaba osporavanjem i buntovništvom, nego potičući, privlačeći i zarazujući one najbolje u njoj. Nisu stvarali udruženja protiv i mimo Crkve, nego su svoju svetačku vatru bacali u njezino središte. I nikada nisu samodopadno isticali sebe, jer oni su samo odraz. Bitan je Gospodar vatre. (Ivan Ivanda, "Samoća vjere")

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.