Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljena knjiga "Nova Kristova zapovijed"

U dvorani Dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu u ponedjeljak 29. svibnja predstavljena je knjiga „Nova Kristova zapovijed. Jesmo li je zaboravili? Podloga novoj evangelizaciji" autora Živana Sikirića.

O knjizi su govorili prof. dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Hrvoje Sikirić s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i akademski kipar Kuzma Kovačić. Voditelj programa bio je don Anton Šuljić, pomoćnik direktora „Kršćanske sadašnjosti".

Predstavljanje se održalo u prigodi prve obljetnice autorove smrti. Knjiga, koja je izišla u izdanju Kršćanske sadašnjosti, ima 214 stranica te četiri poglavlja: Nova Kristova zapovijed, Nova zapovijed kroz povijest do danas, Mi kršćani danas i nova kristova zapovijed, te Izvršavanje nove zapovijedi – podloga novoj evangelizaciji. Nastala je kao svjedočanstvo jednog zauzetog kršćanskog laika, posebice iz osjećaja nužnosti govorenja (pisanja) o temeljnoj Kristovoj zapovijedi ljubavi jer, kako i sam u uvodu navodi, „šutnja o ovom problemu bila bi, za ovoga autora, grijeh i pomanjkanje osjećaja ljubavi za Crkvu". Autor iznosi uvjerljiva i dojmljiva promišljanja koja se u konačnici tiču same srži evanđeoske objave: Bog je ljubav.

Knjigu je posvetio papi Franji, a razlog tomu su zasigurno nada i očekivanja koje papa Franjo pobuđuje u vjernicima svojim stilom vršenja papinske službe i glavnim naglascima u svojim izjavama, nagovorima i propovijedima.

„Autor u knjizi dijeli s drugima svoje uvide kako objava Boga trojstvene ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga pogađa konkretnog čovjeka. Ta je pogodnost najbolje sadržana u zapovijedi ljubavi. No, autor inzistira da zapovijed ljubavi treba shvatiti i prakticirati u smislu nove zapovijedi ljubavi kako je prenosi Ivanovo evanđelje, a to znači u svjetlu pashalnoga otajstva Isusa Krista", rekao je dr. Matulić te istaknuo kako autor iz proživljene vjere u Sina Božjega iznosi na vidjelo veličinu i važnost nove zapovijedi ljubavi.

Smatra da je „zapovijed ljubavi prema bližnjemu kao prema samome sebi nadmašena u novoj zapovijedi ljubavi kako nam je prenosi evanđelist Ivan, a koju se uobičajeno naziva novom Kristovom zapovijedi, činjenica koja određuje od samog naslova preko sadržaja do glavnih poruka tijek svih autorovih promišljanja i analiza".

Govoreći o autoru Živanu Sikiriću, koji mu je bio stric, dr. Sikirić rekao je kako je bio čovjek svoje vjere i duboko je živio tu vjeru.

„Živan je bio pravnik i nedvojbeno je bio vezan uz čovjeka i uz ljudsko društvo. Svoju vjeru je prenosio preko radnog mjesta na kojem je radio. Ne samo za vrijeme svojih odvjetničkih dana, već i na drugim zaposlenjima, a posebno nakon umirovljenja, kada je dugo godina u savjetovalištu Gospe od zdravlja u Splitu pružao besplatnu pravnu pomoć", rekao je Sikirić te istaknuo kako je Živan svojim životom i ovom knjigom u svijet unio sasvim novu dimenziju „Kristovu ljubav", kao princip i način međusobnog življenja.

„Barba Živan, kako smo ga zvali, ostao je vezan uz svoj rodni grad Hvar čitavog života, jer ga je volio. Volio je u njemu one lijepe oblike vjerskoga života, osobito potresnu pučku pasionsku baštinu i liturgiju Velikoga tjedna. Kao član Bratovštine sv. Križa, dolazio je neizostavno, sve do posljednjih godina života, u Hvar da bi u Velikome tjednu sudjelovao u obredima, procesijama i pjevanjima tih posebno lijepih dana u našemu zavičaju.

Kao intelektualac i zauzeti laik na polju evangelizacije pisanom riječju, svjedočio je tim posebnim darom i svojim životom zapovijed Kristove ljubavi kojom ljubimo drugoga čovjeka, obitelj, narod, domovinu, čitavo Božje stvorenje i samoga Boga", rekao je Kovačić.

Objasnio je i kako ga je pozvao na suradnju i počastio prijedlogom da izradi naslovnicu za ovu drugu njegovu knjigu.

„Poželio je da na njoj bude lik Uskrsloga Krista, središnji lik s moga oltarnoga reljefa u svetištu Sveta Mati Slobode, Reljefa Vječne proslave. Njegov poziv na suradnju shvatio sam kao potvrdu moje nade da sam i sam u svojemu kiparstvu svjedočio za istinu za koju je on svjedočio - da je Bog Ljubav", rekao je Kovačić.

Dodajmo kako se okupio vrlo lijepi broj slušatelja, što rodbine što prijatelja što viđenijih intelektualaca i teologa, a predstavljanje se odvijalo u lijepoj, novouređenoj dvorani otaca dominikanaca u kojoj su trenutno izložene slike Marije Puzak, što je događaju pridonijelo na ljepoti i ugođaju.

Izvor: IKA

Misao dana

Želim nešto pojasniti. Mislim da treba reći »korupcija u Crkvi«, a ne »korupcija Crkve«. Razlika je ogromna! (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.