Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljena knjiga „Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje“

U ponedjeljak 12. prosinca 2016. godine u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održana je promocija knjige „Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje“, čiji su autori prorektor za organizaciju i poslovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Črpić, docentica na Odjelu za komunikologiju dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.
U ime izdavača i domaćina Hrvatskog katoličkog sveučilišta obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić: Zahvaljujem kao rektor i kao autor svima koji su omogućili da ova knjiga bude objavljena. Zahvaljujem kolegici Jasni Ćurković Nimac koja je bila naš pokretač u danima kada bismo posustajali. Hvala recenzentima i hvala izdavačkoj kući Kršćanska sadašnjost koja je prihvatila biti suizdavač ove knjige. Ova knjiga je aktualna u našem hrvatskom,  društvenom i vjerskom kontekstu, ona je znanstveni doprinos mnogim raspravama i volio bih da ova knjiga bude sredstvo pomoći svima onima koji se ovim pitanjem bave u hrvatskom društvu.

Dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost pozdravio je sve prisutne i rekao: Kršćansku sadašnjost kao izdavačku kuću posebno veseli izdavati knjige koje ukazuju na interdisciplinarnost, a upravo je interdisciplinarnost obilježje i ove knjige.


Knjigu su predstavili njezini recenzenti prof. dr. sc. Stjepan Kušar s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. emeritus dr. sc. Ivan Rogić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i prof. dr. sc. Stjepan Baloban s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ova knjiga je lijep primjer interdisciplinarne suradnje i to između dvije struke za koje nisam siguran da su uvijek interdisciplinarno „raspoložene“, s jedne strane teolozi, a s druge strane sociolozi. Interdisciplinarnost je omogućena činjenicom koju u najširem smislu nazivamo – vrijednostima. Vrijednosti su jedan sklop koje ne dopuštaju odvajanje, one su životno polje koje ne dopuštaju fragmentiranje.- istaknuo je prof. emeritus dr. sc. Ivan Rogić.


Ovu knjigu čini zanimljivom troje autora koji iz različitih perspektiva obrađuju aktualnu tematiku vjerskog uvjerenja i moralno – etičkog ponašanja u hrvatskom kontekstu. Drago mi je da se kolega Rogić dotaknuo interdisciplinarnosti jer ona zaista je posebnost ovoga djela. Knjiga donosi raspravu o teorijskoj i praktičnoj naravi odnosa morala i religije, a svrha joj je pokazati što se danas misli pod moralnom s obzirom na mnogostrukost znanstvenih pristupa – istaknuo je dr. sc. Stjepan Baloban (Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu).


Prof. dr. sc. Stjepan Kušar  je rekao da je knjiga “Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje  “početak jednog sustavnog promišljanja na interdisciplinarnoj razini. Ono što daje u razmišljanje za vrijeme čitanja ove knjige jest raskorak ispovijedanog uvjerenja i faktičnog ponašanja koji je sociološki izmjeren i koji omogućuje bolje razumijevanje. Svoje izlaganje usmjerio je na dva smjera, odnos etike i religije polazeći od knjige i drugi, kako je moguće misliti da idu zajedno zahtjev pravednosti i zahtjev ljubavi.


U ime autora obratila se docentica na Odjelu za komunikologiju dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i zahvalila svima na dolasku, osobito velikom broju studenata te koautorima koji su se zajedno s njom upustili u avanturu pisanja knjig. Sudeći po recenzijama, vjerujem da smo jako puno postigli i hvala vam na tome – zaključila je dr. sc. Ćurković Nimac.


Prigodno druženje nastavilo se u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

(Pruzeto: HKS, Zagreb)

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.