Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljena knjiga „Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje“

U ponedjeljak 12. prosinca 2016. godine u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održana je promocija knjige „Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje“, čiji su autori prorektor za organizaciju i poslovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Črpić, docentica na Odjelu za komunikologiju dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.
U ime izdavača i domaćina Hrvatskog katoličkog sveučilišta obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić: Zahvaljujem kao rektor i kao autor svima koji su omogućili da ova knjiga bude objavljena. Zahvaljujem kolegici Jasni Ćurković Nimac koja je bila naš pokretač u danima kada bismo posustajali. Hvala recenzentima i hvala izdavačkoj kući Kršćanska sadašnjost koja je prihvatila biti suizdavač ove knjige. Ova knjiga je aktualna u našem hrvatskom,  društvenom i vjerskom kontekstu, ona je znanstveni doprinos mnogim raspravama i volio bih da ova knjiga bude sredstvo pomoći svima onima koji se ovim pitanjem bave u hrvatskom društvu.

Dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost pozdravio je sve prisutne i rekao: Kršćansku sadašnjost kao izdavačku kuću posebno veseli izdavati knjige koje ukazuju na interdisciplinarnost, a upravo je interdisciplinarnost obilježje i ove knjige.


Knjigu su predstavili njezini recenzenti prof. dr. sc. Stjepan Kušar s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. emeritus dr. sc. Ivan Rogić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i prof. dr. sc. Stjepan Baloban s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ova knjiga je lijep primjer interdisciplinarne suradnje i to između dvije struke za koje nisam siguran da su uvijek interdisciplinarno „raspoložene“, s jedne strane teolozi, a s druge strane sociolozi. Interdisciplinarnost je omogućena činjenicom koju u najširem smislu nazivamo – vrijednostima. Vrijednosti su jedan sklop koje ne dopuštaju odvajanje, one su životno polje koje ne dopuštaju fragmentiranje.- istaknuo je prof. emeritus dr. sc. Ivan Rogić.


Ovu knjigu čini zanimljivom troje autora koji iz različitih perspektiva obrađuju aktualnu tematiku vjerskog uvjerenja i moralno – etičkog ponašanja u hrvatskom kontekstu. Drago mi je da se kolega Rogić dotaknuo interdisciplinarnosti jer ona zaista je posebnost ovoga djela. Knjiga donosi raspravu o teorijskoj i praktičnoj naravi odnosa morala i religije, a svrha joj je pokazati što se danas misli pod moralnom s obzirom na mnogostrukost znanstvenih pristupa – istaknuo je dr. sc. Stjepan Baloban (Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu).


Prof. dr. sc. Stjepan Kušar  je rekao da je knjiga “Vjersko uvjerenje i moralno ponašanje  “početak jednog sustavnog promišljanja na interdisciplinarnoj razini. Ono što daje u razmišljanje za vrijeme čitanja ove knjige jest raskorak ispovijedanog uvjerenja i faktičnog ponašanja koji je sociološki izmjeren i koji omogućuje bolje razumijevanje. Svoje izlaganje usmjerio je na dva smjera, odnos etike i religije polazeći od knjige i drugi, kako je moguće misliti da idu zajedno zahtjev pravednosti i zahtjev ljubavi.


U ime autora obratila se docentica na Odjelu za komunikologiju dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i zahvalila svima na dolasku, osobito velikom broju studenata te koautorima koji su se zajedno s njom upustili u avanturu pisanja knjig. Sudeći po recenzijama, vjerujem da smo jako puno postigli i hvala vam na tome – zaključila je dr. sc. Ćurković Nimac.


Prigodno druženje nastavilo se u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

(Pruzeto: HKS, Zagreb)

Misao dana

Duhovni čovjek je onaj koji »ili jeo ili pio ili drugo što činio, sve na slavu Božju čini« (1 Kor 10,31). To opet ne znači kako samo bilježi u svom umu neku općenitu nakanu slavljenja Boga nego da je njegovo sveukupno djelovanje lišeno površnog automatizma neke konvencionalne rutine. To znači da sve što čini, čini slobodno, jednostavno, spontano, iz dubine svog srca, iz ljubavi. (Thomas Merton, „Duhovno vodstvo i meditacija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.