Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Preminuo akademik Franjo Šanjek

Dugogodišnji suradnik i autor brojnih izdanja Kršćanske sadašnjosti, akademik Franjo Šanjek, svećenik dominikanac, istaknuti hrvatski povjesničar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u subotu, 27. srpnja 2019. godine u 81. godini života, 61. redovništva i 54. godini svećeništva.

Sprovodni obredi bit će na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu, 31. srpnja 2019. godine u 12.30 sati, a sveta misa zadušnica u crkvi Kraljice svete Krunice (Kontakova 1, Zagreb) neposredno nakon sprovoda.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!Životopis

 

Akademik Franjo Šanjek rođen je 1. travnja 1939. u Poljani Biškupečkoj pokraj Varaždina. Prve zavjete u Redu propovjednika položio je 17. kolovoza 1958., a svečane 27. rujna 1963. godine. Nakon studija na Visokoj dominikanskoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, 1965. godine ga je za svećenika zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper.

Od 1965. do 1968. usavršavao je pomoćne povijesne znanosti u Vatikanu, a od 1968. do 1971. studirao je povijest na pariškom sveučilištu Sorboni, gdje je 1971. godine doktorirao.

Godine 1970. postao je asistent na Katedri crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je od 1971. godine predavao opću i povijesnu metodologiju, pomoćne povijesne znanosti i srednjovjekovnu povijest Crkve u Hrvata (od 1974. kao docent, od 1993. kao izvanredni i od 1998. kao redoviti profesor).

Od 1984. bio je pročelnik Katedre crkvene povijesti i predstojnik Instituta za crkvenu povijest, a od 1994. do 1997. godine dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. Od 1978. godine bio je urednik časopisa Croatica christiana periodica.

Bio je i profesor srednjovjekovne povijesti i pomoćnih povijesnih znanosti na Hrvatskim studijima (od 1994.), predavač na poslijediplomskom znanstvenom studiju iz sociologije (1996.) i pedagogije (1998.) Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a od 1992. do 1999. godine bio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Za redovitog člana HAZU izabran je 1997. godine, a od 2015. do 2018. bio je i tajnik Razreda za društvene znanosti. Od 2016. bio je voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, a od 2008. do 2016. godine Zavoda za povijesne znanosti u Zadru. Akademik Franjo Šanjek bio je jedini svećenik među redovitim članovima HAZU.

Kao gost predavač djelovao je na sveučilištima u Fribourgu (Švicarska, 1986. i 2008.), Ottawi (Kanada, 1987.) i Parizu (Sorbonne, 2007.). Sudionik je brojnih znanstvenih skupova u domovini i inozemstvu, suradnik enciklopedijskih i leksičkih edicija u Hrvatskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Poljskoj.

Godine 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2004. primio je godišnju državnu nagradu za značajno znanstveno dostignuće na području humanističkih znanosti.

U znanstvenom radu najviše se bavio crkvenom poviješću Hrvatske u europskom kontekstu, posebno heretičkim pokretima bosanskih krstjana, katara i bogumila, ulogom hrvatskih intelektualaca u razvoju srednjovjekovne europske kršćanske teološke, povijesne i filozofske misli, izdavanjem srednjovjekovnih izvora, te ulogom Crkve u povijesnim zbivanjima u Hrvatskoj u 19. i 20. stoljeću.

 

Kao autor, urednik i priređivač u Kršćanskoj sadašnjosti objavio je veliki broj knjiga, od kojih ovdje izdvajamo samo neke: Crkva i kršćanstvo u Hrvata. Srednji vijek (1993.), Kršćanstvo na hrvatskom prostoru (1996.), Kronološki pregled hrvatske i svjetske povijesti (1996.), Osnove latinske paleografije srednjega vijeka (1996.), Dominikanci i Hrvati. Osam stoljeća zajedništva (2008.).

Također, priređivao je i izdanja brojnih hrvatskih teologa poput Ivana Stojkovića-Dubrovčanina (Konkordancija nepromijenjivih dijelova Biblije, 2006.), Jurja Slovinca (Dvorac djevičanstva, 2006.), Augustina Kažotića (Bogoslovni spisi – Scripta teologica, 2007.), te zbornike radova i članke u brojnim znanstvenim časopisima.

U izdanju Dominikanske naklade Istina i Kršćanske sadašnjosti, u studenome 2009. godine objavljen je zbornik radova u čast Franje Šanjeka Humanitas et litterae, kojeg su priredili Lovorka Čoralić i Slavko Slišković.


Misao dana

Sveci dobro znaju da bez Crkve nikada ne bi pronašli put k Bogu. Stoga su je ljubili i onda kada su trpjeli zbog nje, kada im je ona zadavala bolne rane. Trpjeli su bez gorčine. Nisu se udaljavali od nje, niti su uvrijeđeno stajali po strani. Mnogi su za života bili osporavani, proganjani i kažnjavani, ali ih je na kraju ta ista Crkva priznala i uzveličala. Jer, nisu se borili protiv njezinih pogrješaka i zloporaba osporavanjem i buntovništvom, nego potičući, privlačeći i zarazujući one najbolje u njoj. Nisu stvarali udruženja protiv i mimo Crkve, nego su svoju svetačku vatru bacali u njezino središte. I nikada nisu samodopadno isticali sebe, jer oni su samo odraz. Bitan je Gospodar vatre. (Ivan Ivanda, "Samoća vjere")

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.