Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Preminuo akademik Franjo Šanjek

Dugogodišnji suradnik i autor brojnih izdanja Kršćanske sadašnjosti, akademik Franjo Šanjek, svećenik dominikanac, istaknuti hrvatski povjesničar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u subotu, 27. srpnja 2019. godine u 81. godini života, 61. redovništva i 54. godini svećeništva.

Sprovodni obredi bit će na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu, 31. srpnja 2019. godine u 12.30 sati, a sveta misa zadušnica u crkvi Kraljice svete Krunice (Kontakova 1, Zagreb) neposredno nakon sprovoda.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!Životopis

 

Akademik Franjo Šanjek rođen je 1. travnja 1939. u Poljani Biškupečkoj pokraj Varaždina. Prve zavjete u Redu propovjednika položio je 17. kolovoza 1958., a svečane 27. rujna 1963. godine. Nakon studija na Visokoj dominikanskoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, 1965. godine ga je za svećenika zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper.

Od 1965. do 1968. usavršavao je pomoćne povijesne znanosti u Vatikanu, a od 1968. do 1971. studirao je povijest na pariškom sveučilištu Sorboni, gdje je 1971. godine doktorirao.

Godine 1970. postao je asistent na Katedri crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je od 1971. godine predavao opću i povijesnu metodologiju, pomoćne povijesne znanosti i srednjovjekovnu povijest Crkve u Hrvata (od 1974. kao docent, od 1993. kao izvanredni i od 1998. kao redoviti profesor).

Od 1984. bio je pročelnik Katedre crkvene povijesti i predstojnik Instituta za crkvenu povijest, a od 1994. do 1997. godine dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. Od 1978. godine bio je urednik časopisa Croatica christiana periodica.

Bio je i profesor srednjovjekovne povijesti i pomoćnih povijesnih znanosti na Hrvatskim studijima (od 1994.), predavač na poslijediplomskom znanstvenom studiju iz sociologije (1996.) i pedagogije (1998.) Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a od 1992. do 1999. godine bio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Za redovitog člana HAZU izabran je 1997. godine, a od 2015. do 2018. bio je i tajnik Razreda za društvene znanosti. Od 2016. bio je voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, a od 2008. do 2016. godine Zavoda za povijesne znanosti u Zadru. Akademik Franjo Šanjek bio je jedini svećenik među redovitim članovima HAZU.

Kao gost predavač djelovao je na sveučilištima u Fribourgu (Švicarska, 1986. i 2008.), Ottawi (Kanada, 1987.) i Parizu (Sorbonne, 2007.). Sudionik je brojnih znanstvenih skupova u domovini i inozemstvu, suradnik enciklopedijskih i leksičkih edicija u Hrvatskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Poljskoj.

Godine 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2004. primio je godišnju državnu nagradu za značajno znanstveno dostignuće na području humanističkih znanosti.

U znanstvenom radu najviše se bavio crkvenom poviješću Hrvatske u europskom kontekstu, posebno heretičkim pokretima bosanskih krstjana, katara i bogumila, ulogom hrvatskih intelektualaca u razvoju srednjovjekovne europske kršćanske teološke, povijesne i filozofske misli, izdavanjem srednjovjekovnih izvora, te ulogom Crkve u povijesnim zbivanjima u Hrvatskoj u 19. i 20. stoljeću.

 

Kao autor, urednik i priređivač u Kršćanskoj sadašnjosti objavio je veliki broj knjiga, od kojih ovdje izdvajamo samo neke: Crkva i kršćanstvo u Hrvata. Srednji vijek (1993.), Kršćanstvo na hrvatskom prostoru (1996.), Kronološki pregled hrvatske i svjetske povijesti (1996.), Osnove latinske paleografije srednjega vijeka (1996.), Dominikanci i Hrvati. Osam stoljeća zajedništva (2008.).

Također, priređivao je i izdanja brojnih hrvatskih teologa poput Ivana Stojkovića-Dubrovčanina (Konkordancija nepromijenjivih dijelova Biblije, 2006.), Jurja Slovinca (Dvorac djevičanstva, 2006.), Augustina Kažotića (Bogoslovni spisi – Scripta teologica, 2007.), te zbornike radova i članke u brojnim znanstvenim časopisima.

U izdanju Dominikanske naklade Istina i Kršćanske sadašnjosti, u studenome 2009. godine objavljen je zbornik radova u čast Franje Šanjeka Humanitas et litterae, kojeg su priredili Lovorka Čoralić i Slavko Slišković.


Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.