Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Prof. dr. sc. Božo Lujić gostovao je knjižari Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu

Drugi gost "Susreta s autorom" u zagrebačkoj knjižari Kršćanske sadašnjosti na Kaptolu 29 bio je prof. dr. Božo Lujić, bibličar, izvanredni profesor na KBF-u u Zagrebu i u Sarajevu, franjevac i prevoditelj.

Lujić je u KS-u objavio jedanaest naslova, a moderator susreta don Anton Šuljić u toj je prigodi s autorom porazgovarao o njegovih deset knjiga, naglasivši kako je za Lujićevo teološko istraživanje, a onda i spisateljsku djelatnost karakterističan interes za starozavjetne proroke, njihove teologije i značenja za suvremenog čovjeka, zatim tema o Božjem kraljevstvu kao teološkom središtu života, djelovanja i propovijedanja Isusa iz Nazareta i konačno međuodnos Boga i čovjeka.

Potom su kratko predstavljene glavne ili nosive teme Lujićevih knjiga i prema kronološkom rasporedu: "Biblijska promišljanja sadašnjeg trenutka" (1998.) s osobitim naglaskom na rat i poraće u nas, zatim "Povratak u slobodu ljubavi" (2000.), za što je autoru povod bio Veliki jubilej 2000. godina, posebice uloga Boga Oca, odnosno oca u ljudskome životu, "Iskre ljubavi iz Evanđelja" (2001.), u kojima je riječ o kraćim meditativnim tekstovima nastalima na poticajima koji su dolazili iz stvarnoga života, nakon čega je bila riječ o knjizi "Drugi - mogućnost ljubavi" (2003.), u kojoj je glavna tema biblijskoga poimanja odnosa prema drugima, potom "Starozavjetni proroci" (2004), a riječ je o priručniku za studente teologije no knjiga je i mnogo više od priručnika, nakon koje je autor 2005. u KS-u izdao i knjigu "Isusova otvorena antropologija" za koju je rekao da predstavlja njegov možda najoriginalniji rad, a u kojoj sagledava aktualnost života i djela Isusa Krista i situaciju u kojoj se nalazi postmoderni čovjek.

Nakon toga Lujić je 2006. godine objavio knjigu "Kratki uvod u novozavjetnu poruku" u kojoj se, među ostalim pita, što bi bila Isusova poruka za naše vrijeme. U knjizi "Božja vladavina kao svijet novoga čovjeka" (2010.), koja donosi temeljne čovjekove stavove na Božju vladavinu, potom slijedi knjiga "Vjera u Boga uvijek novih mogućnosti" (2014.) u kojoj svako poglavlje počinje riječju "vjera" te na koncu skraćeni i dopunjeni traktat "Proroci" (2015.) koja je nastala kao supstrat "Starozavjetnih proroka".

Lujić je iznio više vlastitih svjedočanstava, sjećanja i poticaja koji su utjecali na njegov izbor da se bavi Svetim Pismom, a u vrlo dinamičnom razgovoru iznio je niz korisnih i britkih zapažanja što su nazočni popratili neskrivenim oduševljenjem i pljeskom.
Tom je prigodom nazočnima ponuđen velik popust na autorove knjige koje je on kupcima i potpisivao.


Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.