Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Ritual dječje svakodnevice: slikovnica umjesto mobitela!


Ubrzanim razvojem novih tehnologija koji su postali sastavni dio odrastanja, slikovnice trebaju, kao i u prethodnim desetljećima, postati ritual dječje svakodnevice. U čitalačkim ritualima, neizostavna je prisutnost odrasle osobe te je važno provoditi ih kontinuirano u cilju stjecanja navika čitanja. Dokazano je da čitanje slikovnica u ranoj dobi, stvara temelje za zdravi kognitivni i emocionalni razvoj, kao i temelje za nastavak čitanja u kasnijoj dobi i razvoj pismenosti kod djece. Budući da je djetetova pažnja u ranoj dobi katkad raspršena i prilično kratko usredotočena na nešto, bitno je usmjeravati ju na kvalitetne sadržaje, a jedni od njih su slikovnice. Zbog različitosti svakoga djeteta, nužno je procijeniti, a potom i prilagoditi kako samu slikovnicu tako i način čitanja određene priče i atmosferu u kojoj se dijete nalazi. 

Neke od temeljnih preporuka za razvoj čitalačkih navika kod djece u ranijoj i predškolskoj dobi su:

 • Ponavljanje je važno u čitanju priča ili njihovom narativnom prepričavanju zbog sposobnosti pažnje, koncentracije i usredotočenosti djeteta na jedan sadržaj. I pet minuta dnevno uz slikovnicu može, ponavljajući, činiti bitnu razliku i pridonijeti razvoju čitalačkih navika.

 • Prisutnost odrasle osobe pri čitanju priča bitan je vizualni element, s obzirom na to da u toj dobi počinje i razdoblje imitiranja te usvajanja navika (tehnikom učenja po modelu) koje djeca vide od odraslih osoba, kako u obitelji tako i u vrtiću s odgajateljima ili u domu sa skrbnicima.

 • Razgovor i praćenje reakcija djece na određene dijelove priče u slikovnici pomaže u daljnjem odabiru kvalitetnih slikovnica i omogućuje bliskost i povezanost između čitača i djeteta. 

 • Uključivanje djeteta u čitanje važno je jer se djeca vole osjećati korisno i stvaraju prve navike pomaganja te sudjelovanja u nečemu što rade odrasli. Primjerice, ako dijete još ne zna čitati, tijekom čitanja odrasla osoba mu treba pokazivati i slike u slikovnicama te djetetu ponuditi da okreće stranice ili imenuje ono što vidi u ilustriranom dijelu slikovnice. 

 • U narativne tehnike čitanja priča spada i povezivanje stvarnoga života i okolnosti u kojima se dijete nalazi s onim što je pročitano. Primjerice, ako neka slika prikazuje djecu ili životinje i sl., korisno je pokazati mu to i u stvarnom životu te se referirati na određenu priču u kojoj je taj prizor bio prikazan. 

 • Pri prvim znakovima razvoja čitanja kod djece, korisno je ispravno izgovarati riječi koje oni možda pogrešno izgovore (npr. tepanjem) te je i u ovoj tehnici važno koristiti ponavljanje kako bi dijete kvalitetno usvojilo prve čitalačke navike i pravilno izgovaranje pojmova.

 • Nakon pročitane priče važno je barem nekoliko minuta posvetiti razgovoru s djetetom kako bi odrasla osoba još bolje upoznala dijete i njegove preferencije u odabiru slikovnica.

 • U ranoj dobi, nije uvijek nužno usmjeriti se samo na čitanje. Naime, već i samo listanje slikovnica i komentiranje slika i zvukova približava slikovnicu djetetu i omogućuje da slikovnica postane sastavni dio odrastanja. 

 • Korisno je i stvarati navike provođenja vremena uz slikovnicu u približno slično doba dana ili večeri kako bi to postao kvalitetan ritual kroz koji dijete u mirnoj atmosferi provodi vrijeme, pa bilo ono i kratko. Najčešće se kao kvalitetno navodi vrijeme čitanja prije spavanja. 

Odabir kvalitetne slikovnice

 

Svaku slikovnicu treba prilagoditi dobi djeteta te je, kao odrasla osoba, najprije sama pročitati i procijeniti je li slikovnica primjerena. Tijekom čitanja ne treba inzistirati na potpunoj tišini, već poticati dijete na postavljanje pitanja i komentiranje te ga pitati razumije li ono što mu se pročitalo, ovisno o dobi. Budući da djeca razumiju sadržaj potpuno drukčije od odraslih, neizostavno je slijediti njihove reakcije pri čitanju priča. Pomoć u tome jest i poticanje djeteta na prepričavanje onoga što im je pročitano, a to se najjednostavnije može postići postavljanjem pitanja djetetu o radnji jer na taj način ponovno uključujemo dijete u proces čitanja. Radnja svake kvalitetne slikovnice pri svome kraju treba imati jasnu pouku po kojoj će dijete pamtiti određenu priču, radnju ili lika. Svaka slikovnica koja se temelji na negativnim obilježjima, a posebice nasiljem, automatski se ne može smatrati kvalitetnim sadržajem za djecu.  

(ulomak iz teksta Leali Osmančević, Kana, listopad 2019.)

Tražite li slikovnicu koja će djetetu približiti vjeru, biblijske pripovijesti uz šarene, živopisne ilustracije, posegnuti možete za nekim od izdanja Kršćanske sadašnjosti:

Moja Biblija uspavanka 
Jan Gidfrey i Paula Doherty
Cijena: 80,00 kn 64,00 kn

Ova lijepa slikovnica sadržava omiljene biblijske priče i izražajne slike koje prenose poruku i zabavljaju. Sprema li se dijete za počinak ili samo želi da mu čitate, na ovim će stranicama pronaći pravo zadovoljstvo.


Biblija za mališane

Bethan James i Yorgos Sgouros
Cijena: 60,00 kn 48,00 kn

Tvrdoukoričenu Bibliju u slikama male će ruke listati s lakoćom. Jednostavnim tekstom i živopisnim ilustracijama ova će slikovnica djeci pomoći da steknu prvu sliku o Bogu koji voli svijet i ljude koje je stvorio.


365 biblijskih priča za djecu
Cijena: 180,00 kn

Jedna priča za svaki dan u godini! Najljepše biblijske priče Staroga i Novoga zavjeta prepričane su i sažete te prilagođene dječjoj dobi i u ovako uređenoj zbirci bit će sjajan dar za naše najmlađe.


Moja krsna Biblija

Sally Ann Wright
Cijena: 80,00 kn 64,00 kn

Ovu ćete knjigu s velikim veseljem moći pokloniti prigodom krštenja. Možete se personalizirati, upisati podatke o djetetu, krštenju i prvoj godini života, kao i čitati najljepše biblijske priče i molitve uz šarene ilustracije.

U našoj web knjižari potražite i ostale posebne pogodnosti i akcijske cijene naslova za vas i vaše najmilije.

Misao dana

Ne plaši se suza koje će se javiti pri ponekom sjećanju. One su znak tvoje ljubavi. Pokojnik može biti prisutan među vama samo ako govoriš o njemu; samo tako oko njega može nastati zajedništvo; tako vam može prenijeti poruku koju je htio dati svojim životom. (Anselm Grün, “Do ponovnog susreta u nebu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
 • Kupujte naslove iz naše ponude
 • Primajte obavijesti o novim naslovima
 • Kreirajte svoju listu želja
 • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.