Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Siječnjska Kana

Novi broj Kane za mjesec siječanj 2015. godine bavi se relevantnim crkvenim, društvenim, kulturnim i osobito temama vezanima za obiteljski život i vrijednosti.

O važnosti govora pape Franje, posebice kad je u pitanju stanje u Crkvi i s tim povezan snažan i oštar govor upućen Rimskoj kuriji  krajem prosinca prošle godine, Josip Grbac taj govor analizira pod četiri vidika. Prvi je suosjećanje s čovjekom, zatim pitanje nagrađivanja a ne plaćanja taksi, potom pitanje podjeljivanja sakramenata koji se ne mogu platiti i konačno pod vidikom tvz. grijeha nepravedne solidarnosti. „Bez obzira govorio to Rimskoj kuriji ili okupljenoj masi na Trgu sv. Petra, očito je da su lekcije upućene svima, službenicima Crkve i svakom članu Crkve. No, najjasnije su riječi usmjerene upravo na biskupe i svećenike, jer, kako papa misli, o njihovu djelovanju i načinu naviještanja evanđelja ovisi kvaliteta vjere i vjerske prakse ljudi“.

Istoj temi i istom govoru svoje su kolumne posvetili i Stjepan Baloban i Tonči Matulić.

Sugovornik Kane je dubrovački biskup Mate Uzinić koji, među ostalim, kaže kako je u Hrvatskoj prošlost problem „jer nismo jedinstveni u njezinu tumačenju. Tad iz nje nije lako crpsti iskustva za sadašnjost. Trebali bismo, koliko god je naša prošlost, s jedne strane slavna, i s druge tragična, više živjeti u sadašnjosti i biti usmjereni prema budućnosti“.

Vrlo pohvalno o knjizi Frane Prcele „Bogozaborav“ izrazio se Vladimir Pavlinić koji svoj napis zaključuje: „Riječ je o udarnoj knjizi. To su - za naše prilike i navike - presmione misli. One burkaju utvrđene sigurnosti i samouvjerenosti naše sredine“.

Milan Šimunović vraća se temi prošle izvanredne biskupske sinode o obitelji, a Franjo Šanjek, u povodu 200. obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera, piše o njemu kao o čovjeku širokih obzorja i najvećem dobrotvoru hrvatskoga naroda.

U novoj Kani prikazan je likovni umjetnik Mato Jurković kao i dizajner Boris Ljubičić, a o stotoj obljetnici znamenite zagrebačke crkve Sv. Blaža arhitekta Viktora Kovačića donesen je napis o umjetničkoj reinterpretaciji toga remek-djela suvremene hrvatske arhitekture.

U Kani se, kao i do sada, mogu naći brojni tekstovi za svakoga člana kršćanske obitelji.

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.