Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Sjećanje na Ivana Goluba – teologa, pjesnika, znanstvenika

Svećenik i teolog, znanstvenik i književnik, povjesničar kulture – sve je to Ivan Golub kojega se prisjećamo uz drugu obljetnicu njegove smrti. Plodan pisac čija je mnoga djela objavila Kršćanska sadašnjost preminuo je 25. listopada 2018. godine, u 89. godini života i 62. godini svećeništva, ostavivši neizbrisiv trag u mnogim svojim radovima i književnim djelima.


Tko sam ja?

Tko sam ja?
Svi to znaju,
Samo ne znam ja.

 Ivan Golub, „Pohod milosti”

Povrh osamdesetak knjiga, Ivan Golub objavio je niz znanstvenih rasprava, arhivskih izvora, književnih radova i raznih ogleda s područja teologije, književnosti i povijesti kulture u domaćim i stranim časopisima, na hrvatskom i stranim jezicima (latinskom, slovenskom, češkom, poljskom, ruskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, esperanto…). Tek neki od brojnih naslova objavljenih u Kršćanskoj sadašnjosti su „Ivan Paštrić“, „Križanić“, „Najprije čovjek“, „Čežnja za licem ili kako do radosti“, „Moji Božići“, „Trinaesti učenik“, „Milost“, „Ususret dolasku“, „Od kompromisa do ljubavi“, „Mjesec nad Tiberom“, „Pohod milosti“ i druge. Ostavio je u njima mnoge duboke misli, stihove, meditacije, spoznaje, kao vječni trag svoje duše za neke nove čitatelje koji dolaze s novim generacijama.

Ivan Golub dobitnik je nacionalne nagrade Vladimir Nazor za književnost (1994.), Maslinova vijenca za poeziju od svehrvatskoga poetskog skupa „Croatia rediviva – kaj, ča, što, quid” (Selca, 1998), priznanje-plaketu na 12. pjesničkim susretima „Dobrojutro more, za osobit doprinos hrvatskoj književnosti” (Podstrana, 2008), povelju „Visoka žuta žita, za sveukupan književni opus i za trajni doprinos hrvatskoj književnosti” (Drenovci, 2009), priznanje „Mare nostrum Croaticum” (2010), nagradu „Dobriša Cesarić” za zbirku pjesama Suze i zvijezde (2012). te odličja Republike Hrvatske Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za književnost i odličja Republike Hrvatske Reda Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanost.

Uz aktivan književni, sveučilišni i pastoralni rad, bio je utemeljitelj časopisa »Spectrum« (1967), niza »Hrvatska kršćanska bibliografija« (1968) i »Bibliographia Sacra Croatica«, te pokretač i urednik biltena za komunikaciju klera Zagrebačke nadbiskupije »Zajedništvo« (1969. – 1972.).

Ivan Golub o svojoj »prvoj« knjizi u Kršćanskoj sadašnjosti

 

Ja ne vjerujem u boga

Ja ne vjerujem u boga
tlačitelja
progonitelja
mrzitelja

Ja ne vjerujem u boga
tvrdicu
osvetnika

Ja ne vjerujem u boga
hirovitoga
bezobzirnoga (sitničavog)

Ja ne vjerujem u boga
bezbrižnoga
sebičnoga

ja ne vjerujem u boga
dalekoga.

 Ivan Golub, „Pohod milosti”


Misao dana

Što se tiče trenutka smrti ili oproštaja od ovoga svijeta, nikada to nije trenutak posljednje riječi ili odlaska u ništavilo. To je trenutak velikog uvoda u pravi život u Isusu. (Odilon-Gbènoukpo Singbo, “Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.