Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Split: Predstavljena knjiga "Putokazi sreće"

Split - Knjiga "Putokazi sreće. Blaženstva i svjedočanstva vjernika" objavljena u suizdanju Glasa Koncila i Kršćanske sadašnjosti predstavljena je u četvrtak 23. lipnja u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.
Riječ je o iznimno nadahnutoj i jedinstvenoj knjizi koja je nastala kao plod suradnje 26 autora i 77 suradnika, teologa i laika, koji odgovaraju na temeljnu čovjekovu čežnju za srećom. Knjiga je obogaćena umjetničkim slikama autora Zvonimira Šepata koje prate tematiku knjige koja je iznikla iz života, iz iskustva vjere i njezina poznavanja kao nauka i kao prakse. Napisana je tako da se njome može lako služiti. U njoj su dane upute i savjeti kako je treba čitati i kako meditirati.

Na početku predstavljanja u ime Kršćanske sadašnjosti riječi pozdrava uputio je zamjenik ravnatelja KS-a don Anton Šuljić. Govorio je o nastanku knjige, a posebno se osvrnuo na život katoličkog pokreta Kursiljo ili Mali tečaj, koji je 1949. godine u Španjolskoj pokrenula skupina angažiranih katolika (laika i svećenika), a u Hrvatsku je došao prije 40 godina. "Cilj Malog tečaja jest duhovno obnoviti društvo obnovom njegovih pojedinaca", rekao je Šuljić te objasnio kako se ta grupacija katolika temelji na iskustvima vjere. "Riječ je o knjizi koja se bazira na Isusovim blaženstvima s teološkog motrišta, a o teologiji pišu eminentni teolozi i neki laici.
Djelo su predstavili dr. fra Ante Vučković s KBF-a u Splitu, dr. fra Anđelko Domazet, dekan KBF-a u Splitu, i vlč. Andrija Vrane, voditelj Kursilja u Hrvatskoj. "Čitajući knjigu uviđamo da ona sadrži životna svjedočanstva skupine vjernika koji su otkrili ljepotu Isusova evanđelja u osobnom životu, te žele ovom knjigom pomoći drugima da Kristov duh ispuni njihovu dušu ljubavlju, radošću i mirom", rekao je dr. Domazet te dodao kako u pisanju ove knjige vidi na djelu Krista kao unutarnjeg učitelja. "U vremenu kada je politički katolicizam religiozne ravnodušnosti nadjačao koncilsko kršćanstvo, ova je knjiga svojevrsni ispit savjesti i poziv na obraćenje svima nama zato što se življenje Kristove poruke danas na svim razinama oblači u 'carevo ruho', dok se ne nađe netko tko će bezazlenošću djeteta, poput onog iz priče, kazati kako u tom stvarnom življenju Evanđelja nema baš ništa evanđeoskog ruha, ili sasvim malo", rekao je.
Dr. Vučković je, govoreći o svjedočanstvima vjernika, rekao kako je svjedočenje jedini primjeren način prenošena religioznog iskustva, a kojih je u knjizi opisano osam. "Vjerniku je vjera samorazumljiv životni stav. Otprilike onako kako se djetetu čini sasvim razumljivim da za svoje roditelje ima baš to dvoje ljudi, svojega oca i svoju majku. U vjeru urastamo na sličan način kako urastamo u obiteljske odnose", rekao je dr. Vučković. "Dugo sam godina čekao da imamo na hrvatskom jeziku takvu knjigu koja je zapravo pravi priručnik za duhovni život. Ovaj priručnik želi dokazati da je Blaženstva moguće živjeti. Ovdje su Blaženstva ovjerovljena posebno svjedočanstvima vjernika laika. I to im daje privlačnost. Prof. Dugandžić postavio je i pitanje – nisu li ona namijenjena samo redovnicima koji ih mogu vršiti. Nisu li to samo evanđeoski savjeti?
Ovdje je dan odgovor: Ne, nego su namijenjena narodu Božjem. Isus govori svima – Crkvi – ali ne u obliku zabrana nego zapovijedi nadopunjava i ispunjava s 'blago tebi'. Velik je pomak učinjen, s 'ne' na 'blago tebi'. U čemu je taj 'blago tebi'? U tome što postaješ blažen", istaknuo je Vrane. Izrazio je radost što je moguća suradnja laika i klera u naviještanju Radosne vijesti. "Raduje me što i sam mogu posvjedočiti da sam iskusio blagotvornost i istinitost ove Božje riječi. Kad sam bio prognan, kad sam bio osuđen, kad sam bio od karcinoma bolestan – osjetio sam da se može biti blažen", zaključio je vlč. Vrane.

Na kraju predstavljanja riječ zahvale uputio je pokretač, nositelj projekta i glavni urednik knjige dr. Ivan Vajić. Rekao je kako je knjiga namijenjena svim ljudima jer je težnja za srećom duboko utisnuta u ljudsko srce koje je nemirno i nesretno dok je ne pronađe. Srce je za nju stvoreno. "Svi autori knjige odrekli su se svojih autorskih honorara u korist dviju dobrotvornih ustanova: Malog tečaja kršćanstva Kursiljo koju vodi Andrija Vrane i Zaklade biskupa Josipa Langa", rekao je urednik Vajić.
Program predstavljanja obogatio je don Anton Šuljić otpjevavši uz gitaru nekoliko duhovnih pjesama.

Preuzeto: IKA

Misao dana

Kad netko kaže transcendencija, kaže nešto što nas nadilazi. Dakle, ako krećemo u lov za nečim što nas nadilazi, ulazimo u određenu tragiku. Obitelj je vazda mjesto gdje to ne funkcionira, jer ona ponajprije i nije mjesto funkcionalno, nego egzistencijalno. Ona je uvijek, kao svaka pustolovina, prošarana sukobima, zastojima, uvrjedama koje izazivaju svađu i koje zahtijevaju praštanje. Već od početka, stvari su krenule loše. Muškarac i žena uzajamno se upropašćuju. Kain ubija Abela, jedna Tamara odlazi u postelju sa svojim svekrom Judom, druga Tamara daje se obljubiti od polubrata Amnona, Abšalom vodi rat protiv svojega oca kralja Davida ... Tako da je očekivanje Mesije očekivanje Onoga koji pomiruje braću (svršetak Knjige Postanka i priče o Josipu) i koji će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima (Mal 3, 24 – posljednja riječ, u katoličkom kanonu, cijeloga Starog zavjeta). (Fabrice Hadjadj, “Što je to obitelj? Slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.