Kršćanska sadašnjost d.o.o.

SREDIŠNJA PROSLAVA 50. OBLJETNICE KRŠĆANSKE SADAŠNJOSTI


Središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti bit će u utorak, 12. lipnja 2018. godine. Cjelodnevni program, sastavljen od četiri cjeline, odvijat će se u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na Kaptolu 29A i u zagrebačkoj katedrali.

U prvome dijelu programa, s početkom u 9,00 sati, u dvorani „Vijenac“, održat će se znanstveni kolokvij pod nazivom „Vjera i kultura“.

Predavanje o temi „Kršćanska sadašnjost – tradicija i modernitet“, održat će prof. dr. sc. Stjepan Kušar. Nakon njega svoje će predavanje o temi „Vjerska i kulturna djelatnost Kršćanske sadašnjosti u komunističkome društvu“ održati dvoje predavača, izv. prof. dr. sc. Slavko Slišković i doc. dr. sc. Ana Biočić. Uslijedit će rasprava o predavanjima, a nakon kraćeg odmora svoja će izlaganja iznijeti doc. dr. sc. Krunoslav Novak o temi „Kršćanska sadašnjost u aktualnom društvenom i kulturnom kontekstu – Vjerska kultura u suvremenim medijima komuniciranja – poželjne perspektive djelovanja KS-a“, te doc. dr. sc. Ivan Dodlek o temi „Kršćanska sadašnjost na putu ljepote – Umjetnost u evangelizaciji i pastoralu kulture.“

Uslijedit će plenum, ručak i odmor, a posjetitelji će u predvorju Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta moći razgledati prigodnu izložbu o 50 godina Kršćanske sadašnjosti.

U trećemu, poslijepodnevnom dijelu programa, najprije će u 16 sati, ponovno u dvorani „Vijenac“, biti održana Svečana proslava pod nazivom „Kršćanska sadašnjost – putovanje u pet slika“. Nazočnima će se prigodnom riječi obratiti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te uzvanici, a u nastavku programa, u kojem će se u pet slika prikazati djelovanje i postignuća Kršćanske sadašnjosti, nastupit će Collegium pro musica sacra, Gudački kvartet „Sebastian“, klapa „Nostalgija“ i harfistica Mirta Lice koji će izvesti više skladbi uklopljenih u tekstualni i vizualni dio programa. Voditelji programa bit će mr. sc. Tanja Popec i dramski umjetnik Robert Kurbaša.

Središnja proslava 50. obljetnice KS-a zaključite će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali s početkom u 19 sati. Liturgijsko će pjevanje predvoditi Collegium pro musica sacra, a među ostalim izvodit će i Hrvatsku misu za četveroglasni mješoviti zbor Petra Kneževića (1701.-1768.). Za orguljama će biti Neven Kraljić, dirigent će biti Tihomir Prša, a umjetnička voditeljica s. Cecilija Pleša.

Misao dana

Kad netko kaže transcendencija, kaže nešto što nas nadilazi. Dakle, ako krećemo u lov za nečim što nas nadilazi, ulazimo u određenu tragiku. Obitelj je vazda mjesto gdje to ne funkcionira, jer ona ponajprije i nije mjesto funkcionalno, nego egzistencijalno. Ona je uvijek, kao svaka pustolovina, prošarana sukobima, zastojima, uvrjedama koje izazivaju svađu i koje zahtijevaju praštanje. Već od početka, stvari su krenule loše. Muškarac i žena uzajamno se upropašćuju. Kain ubija Abela, jedna Tamara odlazi u postelju sa svojim svekrom Judom, druga Tamara daje se obljubiti od polubrata Amnona, Abšalom vodi rat protiv svojega oca kralja Davida ... Tako da je očekivanje Mesije očekivanje Onoga koji pomiruje braću (svršetak Knjige Postanka i priče o Josipu) i koji će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima (Mal 3, 24 – posljednja riječ, u katoličkom kanonu, cijeloga Starog zavjeta). (Fabrice Hadjadj, “Što je to obitelj? Slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.