Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Stjepan Baloban i Gordan Črpić: LJUBAV U ISTINI U DRUŠTVENIM PITANJIMA

Naslov ove knjige zapravo predstavlja definiciju socijalnog nauka Crkve pape Benedikta XVI., koji je prema Papi, nastao „kako bi kršćanstvu priskrbio 'status građanstva'“. Knjiga predstavlja plod već etabliranih socijalnih tribina, koje od 1998. godine pokreće i organizira Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, a koje su po deveti put održane početkom 2010. godine s namjerom da se obradi tematika prve socijalne enciklike pape Benedikta XVI. „Caritas in veritate – Ljubav u istini“ (2009.) Knjiga, dakle, donosi radove autora koji su na socijalnim tribinama kompetentno obradili pojedine teme iz navedene enciklike i kasnije ih pripremili za objavljivanje. Prva dva teksta odnose se na prikaz same enciklike (Valentin Pozaić) i na viđenje socijalnog nauka Crkve u učenju Benedikta XVI. (Stjepan Baloban). Druga dva teksta daju doprinos obradi tematike o nastanku i mogućim rješenjima krize i to prvi iz ekonomske perspektive (Tihomir Domazet), a drugi iz teološke perspektive (Špiro Marasović). Slijede dva teksta koji se odnose na one dijelove socijalne enciklike pape Benedikta XVI.  koji obrađuju tematiku okoliša (Neven Šimac) i tematiku razvoja s teološke strane (Josip Grbac). Posljednja dva teksta u knjizi bave se pitanjem razvoja i tehnike (Branko Despot), odnosno razvoja i njegova odnosa na bioetička pitanja (Tonči Matulić).
Suizdavači su Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK i Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Misao dana

Kad netko kaže transcendencija, kaže nešto što nas nadilazi. Dakle, ako krećemo u lov za nečim što nas nadilazi, ulazimo u određenu tragiku. Obitelj je vazda mjesto gdje to ne funkcionira, jer ona ponajprije i nije mjesto funkcionalno, nego egzistencijalno. Ona je uvijek, kao svaka pustolovina, prošarana sukobima, zastojima, uvrjedama koje izazivaju svađu i koje zahtijevaju praštanje. Već od početka, stvari su krenule loše. Muškarac i žena uzajamno se upropašćuju. Kain ubija Abela, jedna Tamara odlazi u postelju sa svojim svekrom Judom, druga Tamara daje se obljubiti od polubrata Amnona, Abšalom vodi rat protiv svojega oca kralja Davida ... Tako da je očekivanje Mesije očekivanje Onoga koji pomiruje braću (svršetak Knjige Postanka i priče o Josipu) i koji će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima (Mal 3, 24 – posljednja riječ, u katoličkom kanonu, cijeloga Starog zavjeta). (Fabrice Hadjadj, “Što je to obitelj? Slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.