Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Što kroničar pripisuje kralju Davidu?

U Zagrebu predstavljena knjiga Stjepana Rusana „Utjecaj i značenje kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa“

U punoj dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na zagrebačkome Kaptolu u četvrtak, 21. veljače predstavljena je knjiga dr. sc. Stjepana Rusana „Utjecaj i značenje kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa“ koja baca novo svjetlo na kroničarov izbor, budući da je ta knjiga pisana, kako je rečeno, oko 350. godine prije Krista. Riječ je o knjizi koja je bila predmet autorove doktorske disertacije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kroničar Prve knjige Ljetopisa kralja Davida idealizira, ispušta njegove slabe strane i naglašava ga kao onoga čije je kraljevstvo jedino predviđeno da ima svoju lozu, Davidoviće, kako je tu lozu nazvao prof. dr. sc. Mario Cifrak, jedan od predstavljača te knjige. Kako je David uopće došao u priliku postati kraljem, krajnje je upitno i nepoznato. Kroničar, tj. pisac Prve knjige Ljetopisa, uljepšava osobu i djelo toga vođe jedne skupine vojnika koji je nakon Šaula postao kraljem. Štoviše, spominje Davida kao onoga tko je sagradio Hram, premda je Hram sagradio njegov sin Salomon, dok je David sve uredio, od mjesta, zemljišta, građe i nacrta da bi se taj Hram izgradio. No, kroničar ima cilj prikazati baš Davida kao tvorca toga Hrama da bi naglasio njegovu kraljevsku dinastiju. Već kod pisanja rodoslovlja vidi se da kroničar vrlo brzo dolazi do Judina plemena iz kojega je kralj David. David je ustoličen za kralja nad čitavim Izraelom u gradu Hebronu. Prva njegova briga bila je osvojiti Jeruzalem koji će postati glavni grad Izraela. Odmah poslije toga David prenosi Kovčeg Božji iz Kirjat Jearima u Jeruzalem. Kovčeg Božji stavlja u Šator u kojem glavnu ulogu imaju leviti i svećenici. David je od Boga dobio obećanje po proroku Natanu da će njegova loza trajati dovijeka. On je oko sebe okupio sav Izrael u idealnim granicama od Šihora do Lebo Hamata. „Propitujući ulogu i značenje kralja Davida u kroničarevu opisu autor se služio komparativno-analitičkom metodom kakvu je imao u deuteronomističkoj predaji Samuelovih knjiga i Knjiga o Kraljevima te je tako došao do hermeneutskog ključa pisanja samoga ljetopisca, koji je nastojao iskoristiti predaju na najbolji način, slobodno i hrabro ispuštajući pojedine njezine dijelove i nadodavajući, kad je bilo potrebno, nove detalje“, naglasio je u svome prikazu knjige prof. dr. sc. Božo Lujić, ujedno i autorov mentor pri izradi doktorske disertacije. Prof. emer. Nikola Hohnjec zadržao se na prikazu strukture knjige naglasivši kako je knjiga pisana s velikom akribijom te predstavlja značajan prinos hrvatskoj teološkoj, posebice biblijskoj znanosti. Takvom je knjigu na početku, pri svojem pozdravu, ocijenio i dr. sc. Stjepan Brebrić, glavni urednik i direktor Kršćanske sadašnjosti, izdavača te knjige, koji je govorio i o važnosti teološke misli koju promiče ta izdavačka kuća koja je prešla pola vijeka svoga djelovanja.

Na kraju se kraćim govorom, u kojem je još jednom pojasnio ulogu i značenje kralja Davida koju tome izraelskom kralju namjenjuje kroničar, obratio autor, dr. sc. Stjepan Rusan zahvalivši se svima nazočnima kao i onima koji su pridonijeli objavljivanju knjige. Osobito velik pljesak dobila je autorova majka, 90-godišnja gospođa Ljubica iz Srednjeg Dubovca kraj Križevaca. Stjepan Rusan je svećenik koji se tijekom svoga pastoralnog rada bavio znanošću te je magistrirao još 1991. godine, a zbog pastoralnih obveza doktorsku je disertaciju dovršio 2017. godine. Među ostalim posljednjih desetljeća bio je župnik u zagrebačkome Španskom dok je trenutno župnik u Remetincu-Blatu. Upravo iz tih župa vrlo su skladno s po dvije pjesme nastupili zborovi mladih – iz Španskog zbor mladih „Maranatha“, a iz Remetinca zbor mladih „El Hannora“.

Miroslav Kadija

Misao dana

Sam otac Pio je, sa svoje strane, posvjedočio: »Sve se svodi na sljedeće: razdire me ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Bog mi je neprestano na pameti i urezan u srce. Ne gubim ga nikada iz vida: dirnut sam promatrajući njegovu ljepotu, njegove osmijehe, njegovu uznemirenost, milosrđe, osvete ili, bolje rečeno, strogoću njegove pravde.« (Stefano Campanella, “Milosrđe u oca Pija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.