Kršćanska sadašnjost d.o.o.

SUSRET S AUTOROM – JOSIP SANKO RABAR

U uobičajenom terminu za Teološki četvrtak Kršćanske sadašnjosti, posljednjeg četvrtka u mjesecu, 27. lipnja umjesto toga održan je, kao posljednji susret u ovoj radnoj godini, Susret s autorom, a gost je bio Josip Sanko Rabar. Predstavljajući autora, koji je u KS-u objavio tri knjige te je stalni kolumnist Kane, voditelj i moderator susreta don Anton Šuljić kratko je iznio autorovu biografiju.

Josip Sanko Rabar je pjesnik, prozaist, esejist, filozof, kritičar, scenarist i publicist. Nakon studija fizike prešao je na Filozofski fakultet gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju. U vrijeme studija obratio se na kršćansku vjeru i krstio se na Novu godinu 1972. godine, od kada objavljuje brojne knjige, eseje, poeziju i kritike prodahnute kršćanskom vjerom. Ipak, njegov konfesionalni pristup otvoren je i za drukčija čitanja. On je autor kojem smijemo vjerovati i čiji će nas se tekstovi ticati, rekao je uvodničar. Za svoje radove dobio je više priznanja i nagrada, član je Društva hrvatskih književnika, Matice Hrvatske, Hrvatskoga društva katoličkih novinara, Hrvatskoga filozofskog društva i Hrvatske paneuropske unije. Radove osim u Kani objavljuje u Glasu koncila, Obnovljenom životu, Republici, Forumu, Kolu, Novoj prisutnosti, Dubrovniku i na Trećem programu Hrvatskoga radija. Objavio je dvadesetak knjiga, a don Anton se kratko zadržao na tri knjige objavljene u Kršćanskoj sadašnjosti – Umjetnost i vjera, Sveti trag u XX. stoljeću i Rječnik etiketa,  iz kojih je i čitao kraće odlomke autorovih eseja. Upravo iz „Riječnika etiketa“ moderatorje na početku pročitao kraći odlomak u kojemu Rabar govori o svome obraćenju. Uslijedila su izlaganja vrlo uglednih gostiju.

Najprije je govorio predsjednik Društva hrvatskih književnika, prof. Đuro Vidmarović, koji je osobito istaknuo Rabarovu poeziju kršćanske provenijencije te je pokazao kako su neki vrlo cijenjeni kritičari (Stamać, Mrkonjić) njegovu poeziju ocijenili značajnom, no neki su promašili glavni smisao jer, primjerice, nisu shvatili kršćansku simboliku kakva se nalazi već u naslovu knjige novela „Drvodjelja & riba“. Antologičar i vrsni poznavatelj književnosti kršćanskoga nadahnuća dr. sc. Vladimir Lončarević podsjetio je na dane kada se s autorom družio kod otaca isusovaca na Jordanovcu i kada je počeo vrednovati njegove zapise koji su već tada bili dubokoumni i utemeljeni u filozofsku i kršćansku baštinu, no uvijek izvorni i iznenađujući. Svoj „Rječnik etiketa“ Rabar je, podsjetio je Lončarević, počeo pisati u časopisu „Mi“, nakon čega ga je nastavio pisati u „Kani“. Osobito se dotaknuo Rabarova autobiografskog romana „Ludilo i obraćenje“ za kojeg je rekao da se autoru divi na iskrenosti koja je rijetka. Akademik Mislav Ježić je na nizu Rabarovih pjesama pokazao koliko je on proćućeni, izvoran i iznenađujuć pjesnik, čija se poezija ne može podvesti ni pod koji nazivnik jer uvijek izmiče svim kriterijima. Slično se može reći i za njegovu „najzagrebačkiju“ knjigu „Zagrebačke razglednice" u kojoj je autor pobrao grafite po zidovima grada i oko njih ispleo svoje priče. Ustvrdio je da je autor jedan od najboljih ako ne i najbolji esejist kršćanskoga nadahnuća, a s time se složio i prof. Sead Ivan Muhamedagić, koji s autorom dijeli slična obraćenička iskustva i s kojim je o tome u tim sedamdesetima često izmjenjivao iskustva i mišljenja. I on je ustvrdio da je Rabar nedovoljno vrednovan u novijoj hrvatskoj književnosti u kojoj zasigurno zauzima posebno mjesto. Jednako tako ustvrdio je da se suvremena hrvatska književna kritika nedovoljno, čak i nikako, ne osvrće na prinose književnosti duhovnoga karaktera te da bi i Hrvatsko društvo književnika u tom pogledu moralo ponovno vrednovati prinose na tome području.

Predsjednik DHK Vidmarović, akademik Ježić i ostali govornici pohvalili su Kršćansku sadašnjost što daje prostora književnicima kao što je Josip Sanko Rabar, a Vidmarović je poželio i da Kana ubuduće otvori više prostora književnim sadržajima kršćanskoga nadahnuća.

Usprkos najtoplijem danu i zagrebačkih 35 stupnjeva Celzijusovih, na susretu se okupilo četrdesetak zainteresiranih slušatelja koji su mogli nabaviti Rabarove knjige objavljene u KS-u po pristupačnim cijenama. Slijedi ljetna stanka, a nastavak susreta bit će u listopadu.

Pogledajte:

Misao dana

Treba početi od srca, od srca koje je prosvijetljeno i vođeno razumom, od srca koje pamti. Sve to pretpostavlja uvijek dostupno srce, odnosno biće koje je uvijek spremno učiti. Nakon isticanja prvenstva nutrine, Franjo Saleški tvrdi da je nužno dopustiti da nas se podučava: »ali ovo srce, s kojim ćemo početi, zahtijeva, da ga poučimo, kako mu se treba izvana vladati« kako bismo u njemu vidjeli odraz evanđelja te veliku »mudrost i razboritost«. (François Corrignan, “Otvorite svoje srce. Duhovnost svetog Franje Saleškog”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.