Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Susret s autorom u Osijeku

U KS-ovoj knjižari „Dr. Josip Turčinović“ gostovao teolog i pjesnik dr. Anton Tamarut

OSIJEK – U knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“ u Osijeku na blagdan Blagovijesti, 25. ožujka, održan je prvi „Susret s autorom“ na kojem je gostova dr. Anton Tamarut, teolog, pisac i pjesnik, koji je u KS-u objavio šest knjiga. Susret je moderirao don Anton Šuljić koji je pritom izveo nekoliko vlastitih šansona. Riječ je o dijaloškoj formi pri čemu se razgovara s autorom, čitaju se odlomci iz njegovih djela, a sve u želji da se našim čitateljima predstave domaći autori koji na teološkom, duhovnom i umjetničkom planu već zauzimaju osobito mjesto ili ga pak svojim početnim radovima tek najavljuju.

Nakon prigodne pjesme objavljene u posljednjemu broju Kane „Da trudan smislom zavazda budem“ u kojoj Tamarut, među ostalim piše: „Dao si mi otkrivenja riječ / da po njoj bližnji budem / brat svih ljudi, tvoj sin“, moderator je ukratko predstavio gosta kao teologa, pisca i pjesnika te s njim poveo razgovor o posljednjem naslovu koji je objavljen u KS-u „Obiteljsko lice Crkve“. „Uvijek sam u razgovoru s laicima spominjao obiteljsku crtu Crkve i stanovitu ekleziologiju (razmišljanja o Crkvi) objavio u knjizi Obiteljsko lice Crkve (KS, 2013.). Htio bih, doista, da Crkva bude obiteljska u prijateljstvu, uzajamnosti i otvorenosti životu. U ovoj knjizi sam i kritičan pokazujući da to obiteljsko lice koje smo očekivali i  nije uvijek takvo jer postoji i distanca, ali Crkvu čine ljudi (…) Po krštenju sam pozvan posvijestiti si odvažnost na koju imam pravo, no ne na zlonamjernu riječ“, kazao je, među ostalim, Tamarut ističući kako voli „pisati pozitivno“.

Bilo je riječi i o popularnoj knjizi Smijem biti slab. Teologija za svaki dan“ (KS, 2. izdanje, 2006., objavljena je i zvučna inačica za slijepe) iz koje je autor pročitao tekst „Stranac u vlaku“. Dio tekstova objavljen je i u Vjesniku Đakovačke i srijemske biskupije, a zatim se razgovaralo o dvjema zbirkama poezije tiskanima u Rijeci „Volim kad se smiješ“ (2000.) i „Sjemenke svjetlosti“ (2004.). Pjesnik Tamarut je znalački interpretirao svoje pjesme „Hvala ti za ulje radosti“ i „Po osmijehu ćutim da uživaš u mojoj slutnji“, što su brojni pozdravili toplim  pljeskom. „Volim pisati pozitivno, a razlozi pisanja vidljivi su na slici sa dobrim pastirom otisnutoj na naslovniciRazlozi za radost i nadu“ (2011.), kazao je Tamarut nakon čega je progovorio i o knjizi Oduševljeno bez fanatizma. Teološka razmišljanja“ (KS, 2009.), u zbirci razgovora i mišljenja o ženama, obitelji, braku, korizmi i drugim temama. Potom je u najkraćim crtama predstavio svoje teološko djeloBog - otac i majka“ (KS, 2002.) kao i knjigu Biskup Karmelo Zazinović na Drugom vatikanskom koncilu“ (KS, 2010.), zaključujući kako se raduje što duhovnost, teološka i literarna promišljanja može podijeliti s osječkom publikom. „Susret s autorom“ završen je uz glazbenu odjavu i izraženo zadovoljstvo nazočnih prijatelja dobre kršćanske knjige koji su i javno pohvalili ovu inicijativu KS-a,  izrazivši nadu da će se susreti nastaviti kako je naznačeno, barem kvartalno.

Tekst i fotografije: Nevenka Špoljarić

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.