Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Susret s Marijom Cifrakom: Ne može se biti kršćanin bez poznavanja Božje riječi

Osijek – Bibličar Mario Cifrak gostovao je 25. svibnja u Osijeku na „Susretu s autorom“ u knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“ gdje su posjetitelji mogli doznati zašto „ne možeš biti kršćanin bez poznavanja Božje riječi“. Predstavljanjem Cifrakovih životopisnih i bibliografskih odrednica susret je otvorio don Anton Šuljić, pomoćnik direktora KS-a, koji je razgovarajući s fra Marijom Cifrakom približio niz tema o kojima bibličar piše i istražuje, a korisne su vjernicima i bogoslovima. Neposredno je upoznavanje proteklo u otkrivanju bitnih odrednica desetak odabranih knjiga kako bi osječki knjigoljupci dobili uvid o opsežnom djelu izv. prof. dr. sc. na zagrebačkom KBF-u, o autoru nekoliko knjiga, suautoru, uredniku više zbornika i uredniku časopisa Hrvatskog katoličkog biblijskog djela i Biblijskog instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta „Biblija danas“.

Pedesetogodišnji Cifrak je rođen u Virovitici, završio je studij na KBF-u u Zagrebu gdje je apsolvirao i klasičnu filologiju, a za svećenika je zaređen 1993. godine te nastavlja studij na Papinskom biblijskom institutu u Rimu gdje 1997. postiže licencijat biblijskih znanosti. Zatim rad na doktorskoj disertaciji Cifrak nastavlja na Sveučilištu u Freiburgu i.B., dok danas na zagrebačkom KBF-u predaje egzegezu Novoga zavjeta i Grčki biblijski jezik, te pripada Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. Opušteni razgovor je protekao u aktualizaciji tema sabranih u objavljenim djelima: zborniku radova „O Kraljevstvu nebeskom - novo i staro“ (priređenomu u čast fra Bonaventuri Dudi u povodu 75. rođendana i 50 godina svećeništva, 2001.); zborniku „Neka iz tame svjetlost zasine“ (objavljenomu 2007. u čast prof. dr. sc. Adalberta Rebića u prigodi 70. obljetnice njegova života i 40. obljetnice profesorskoga rada, a Cifrak ga je uredio s Nikolom Hohnjecom); zborniku „Da istina evanđelja ostane kod vas (Gal 2,5)“ objavljenom 2014. (u čast prof. dr. sc. Ivanu Dugandžiću,OFM, u povodu 70. godišnjice života, Cifrak ga uređuje s Darijom Tokićem); a spomenuto je i sudjelovanje u uređenju zbornika radova „50. obljetnica svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila", objavljenog 2015.

Govoreći o autorskoj knjizi „Početak evanđelja Isusa Krista“ podnaslovljenoj 'Hermeneutske pretpostavke', objavljenoj 2009., Cifrak je pojasnio kako je hermeneutika vještina interpretiranja i tekstovi su pretpostavka za susret s Božjom riječi kakva je zapisana kod sinoptika. Značajni dio rada posvećen je Isusovom identitetu, odnosno Isusovom stavu prema Bogu koji katolicima treba biti putokaz jer često nosimo krivu sliku o Bogu. „Tema je povijesni Isus. Znamo da je Isus naviještao kraljevstvo Božje, služio se prispodobama, činio čuda. U tekstu naslovljenom Oče (Abba) iščitava se poseban odnos i da bi čovjek mogao zakoračiti u svijet Evanđelja, potrebno je razumjeti kerigmu koja znači navještaj jer pravu sliku o Bogu daje nam Isus Krist“, pojasnio je Cifrak te na voditeljev upit je li nekomu tko tako „secira“ tekstove teže vjerovati, odgovorio: „Ne, baš suprotno. Naime, vidim koliko je Božja riječ neiscrpna i bogata. I sutra će tekst, kojeg Bog nadahnjuje, meni otkriti novo, a isto tako i drugim kolegama koji su u njemu, možda, našli nešto drugo. Božja riječ namijenjena je praktičnom radu u biblijskim skupinama, želi i drugima, osim vjernicima, otkriti svoje bogatstvo. Ne služim se gatanjem, rekla-kazala, nego ozbiljnije proučavam. Zato imamo i časopis“, kazao je Cifrak.

Susret je bio prigoda za produbljivanje biblijskih tema i dodatnog razgovora o knjigama: „Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju. Egzegetski doprinos moralnoj poruci Novoga zavjeta“ (2013.), studentima namijenjenoj tiskovini „Vježbenica grčkoga jezika Novoga zavjeta" (2012.) te je autor posebno razložio poticaje za uređenje knjige „Sveto pismo u životu Crkve. 40 godina Dogmatske konstitucije 'Dei Verbum' o božanskoj objavi. Dokumenti katoličke biblijske federacije“. Osvrnuo se na biblijski pastoral u Hrvatskoj koji je po njegovu mišljenju nedostatan i zaživio je s povjerenikom za biblijski pastoral tek u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a uz konkretne primjere bibličar se kritički osvrnuo na vjeronaučne udžbenike u kojima je problem, kaže, biblijska didaktika itekako dobro razrađena, primjerice u Njemačkoj, dok u nas nije. Cifrak trenutno pripravlja knjigu o temi „Hermeneutika Staroga zavjeta u Novom zavjetu“. Naposljetku susreta Šuljić je čitatelje razveselio viješću o darivanju tridesetpostotnog popusta na autorove naslove objavljene u KS-u koji vrijedi tjedan dana te je idući susret s KS-ovim autorm najavljen za jesen.

Tekst i fotografije: Nevenka Špoljarić

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.