Kršćanska sadašnjost d.o.o.

SUSRET U SPLITU: Razgovori o knjigama dr. Nikole Bižace

U srijedu, 13. svibnja u novootvorenoj knjižari Kršćanske sadašnjosti u ulici Kralja Zvonimira 16 u Splitu, u kojoj se okupilo tridesetak zainteresiranih posjetitelja, o knjigama dr. Nikole Bižace "Ogledi iz teologije religija" i "Ususret bratskom putovanju", vrlo dinamičan, zanimljiv i nadasve koristan i konstruktivan dijalog vodila su dvojica ponajboljih splitskih teologa, sam autor i dr. Ante Vučković.

Dr. Bižaca je, predstavljajući teologiju religija, koja je najveći zamah dobila na II. vatikanskom koncilu deklaracijom Nostra aetate, rekao kako se njome u sklopu svoga cjelokupnog bavljenja teologijom, zapravo oduvijek bavio te kako je ne smatra usputnom već bitnom teologijom, posebice u naše vrijeme.

I dr. Vučković je, ocjenjujući ove dvije knjige velikim prinosom našoj teologiji, rekao da će se njihova važnost i važnost te teologija u nas i u svijetu tek otkrivati i pod utjecajem globalizacije pa i homogenizacije dobivat će sve veće značenje.

U diskusiji koju je moderirao don Anton Šuljić, sugovornici su pojasnili središnju ulogu Isusa Krista, zatim kako je postupno došlo do promjene paradigme u pogledu katoličkoga gledanja na druge religije, potom da je ova teologija tipično katolička, odnosno kršćanska te da ona pripada samoj biti kršćanske vjere, a u sklopu koje nam se dijalog postavlja ne kao prakseološka kategorija kako bismo našli kakav-takav mirni suživot, već on ima svoje duboko teološko opravdanje.

Budući da je to bio prvi takav susret u knjižari KS-a, izražena je želja da oni postanu redoviti način upoznavanja splitske čitalačke publike s novim naslovima i temama koje Kršćanska sadašnjost permanentno objavljuje.

Djelatnici KS-a, koji su za tu priliku došli iz Zagreba, kao i zaposlenici u toj knjižari potom su sve nazočne poslužili okrjepom, a autor je potpisao više primjeraka knjiga koje su nazočni tom prigodom nabavili po posebnom popustu.

Poslušajte dio diskusije:

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.