Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Svećenici pjesnici u KS-u

Na Svjetski dan poezije, 21. ožujka 2017., Kršćanska sadašnjost u svojoj knjižari na zagrebačkome Kaptolu organizirala je Susret s autorom, jednu od svojih tradicionalnih priredbi, pod naslovom Svećenici pjesnici.

Na počeku je sve nazočne pozdravio dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik KS-a koji je s činjenice da se susret događa u Kršćanskoj sadašnjosti posebice istaknuo važnost pjesništva kao izraza milosti i života.

Potom je uslijedio cijeli niz pjesama i šansona pjesnika svećenika, posebice nazočnih Ivana Goluba, Antona Tamaruta i Antona Šuljića, a čitale su se još pjesme Jeronima Kornera, Rajmunda Kuparea, Izidora Poljaka, Janka Bubala i Ante Vučkovića.

U programu je vrlo zapaženo sudjelovala i dramska glumica Marija Sekelez koja je, osim čitanja pjesama nenazočnih i preminulih svećenika pjesnika, čitala i kratke životopise svakoga od njih, dok su Golub, Tamarut i Šuljić čitali vlastite pjesme, odnosno, u slučaju Šuljića, izvodili vlastite šansone.

Premda je susret trajao puna dva sata nazočna publika, koja se okupila i u većem broju od uobičajenog kod takvih manifestacija, oduševljeno je pratila tijek večeri poezije, a posebice je bila oduševljena posljednjim dijelom u kojem su trojica svećenika pjesnika izvela pjesme na kajkavskome i čakavskome jeziku.

Pritom su sve knjige iz KS-ovih biblioteka Zrno i Medija te one iz drugih nizova s poetskim sadržajem te večeri kao i cijelog narednog tjedna publici ponuđene uz 30 posto popusta.

Misao dana

UZ BLAGDAN SV. CECILIJE Radost je moguće intenzivirati tako da je posvješćujemo, da je želimo, da joj otvaramo prostor i da joj se nadamo. Bertolt Brecht je smatrao da mu je za radost potrebno sljedeće: „Tuširanje, plivanje, stara glazba. Udobne cipele. Shvaćanje. Nova glazba. Pisanje. Biljke. Putovanja. Pjevanje. Biti srdačan“. Te stvari su posve jednostavne i razveseljuju srce. A osim toga, svatko si ih, u manjoj ili većoj količini, može priuštiti. Potrebno se samo odlučiti i onda tako činiti. Evo kako je svoj popis radosti formulirao Johann Wolfgang Goethe: „Svaki dan bi trebalo poslušati bar jednu pjesmu, pročitati dobru poeziju, vidjeti izvrsnu umjetničku sliku i, ako je moguće, reći nekoliko razboritih riječi“. (Anton Šuljić, "Radost na dnu duše", KS, 2013.)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.