Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Svećenici pjesnici u KS-u

Na Svjetski dan poezije, 21. ožujka 2017., Kršćanska sadašnjost u svojoj knjižari na zagrebačkome Kaptolu organizirala je Susret s autorom, jednu od svojih tradicionalnih priredbi, pod naslovom Svećenici pjesnici.

Na počeku je sve nazočne pozdravio dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik KS-a koji je s činjenice da se susret događa u Kršćanskoj sadašnjosti posebice istaknuo važnost pjesništva kao izraza milosti i života.

Potom je uslijedio cijeli niz pjesama i šansona pjesnika svećenika, posebice nazočnih Ivana Goluba, Antona Tamaruta i Antona Šuljića, a čitale su se još pjesme Jeronima Kornera, Rajmunda Kuparea, Izidora Poljaka, Janka Bubala i Ante Vučkovića.

U programu je vrlo zapaženo sudjelovala i dramska glumica Marija Sekelez koja je, osim čitanja pjesama nenazočnih i preminulih svećenika pjesnika, čitala i kratke životopise svakoga od njih, dok su Golub, Tamarut i Šuljić čitali vlastite pjesme, odnosno, u slučaju Šuljića, izvodili vlastite šansone.

Premda je susret trajao puna dva sata nazočna publika, koja se okupila i u većem broju od uobičajenog kod takvih manifestacija, oduševljeno je pratila tijek večeri poezije, a posebice je bila oduševljena posljednjim dijelom u kojem su trojica svećenika pjesnika izvela pjesme na kajkavskome i čakavskome jeziku.

Pritom su sve knjige iz KS-ovih biblioteka Zrno i Medija te one iz drugih nizova s poetskim sadržajem te večeri kao i cijelog narednog tjedna publici ponuđene uz 30 posto popusta.

Misao dana

Nakon što je oslobodio opsjednutoga čovjeka iz gerazenskoga kraja, povjerava mu (Isus) poslanje: »Pođi kući k svojima pa im javi što ti je učinio Gospodin, kako ti se smilovao« (Mk 5, 19). I Matejev poziv uključen je u obzor milosrđa. Prolazeći pokraj stolova carinikâ, Isus je pogledao Mateja u oči. Bio je to pogled pun milosrđa, koji je opraštao grijehe toga čovjeka i, unatoč protivljenju učenikâ, izabrao je njega, grješnika i carinika, za jednoga od Dvanaestorice. Sveti Beda Časni, komentirajući taj prizor iz Evanđelja, napisao je da je Isus pogledao Mateja milosrdnom ljubavlju i sebi izabrao: miserando atque eligendo. Taj me se izraz toliko duboko dojmio da sam ga izabrao za svoje geslo. (Papa Franjo, „Lice milosrđa“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.