Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Svećenici pjesnici u KS-u

Na Svjetski dan poezije, 21. ožujka 2017., Kršćanska sadašnjost u svojoj knjižari na zagrebačkome Kaptolu organizirala je Susret s autorom, jednu od svojih tradicionalnih priredbi, pod naslovom Svećenici pjesnici.

Na počeku je sve nazočne pozdravio dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik KS-a koji je s činjenice da se susret događa u Kršćanskoj sadašnjosti posebice istaknuo važnost pjesništva kao izraza milosti i života.

Potom je uslijedio cijeli niz pjesama i šansona pjesnika svećenika, posebice nazočnih Ivana Goluba, Antona Tamaruta i Antona Šuljića, a čitale su se još pjesme Jeronima Kornera, Rajmunda Kuparea, Izidora Poljaka, Janka Bubala i Ante Vučkovića.

U programu je vrlo zapaženo sudjelovala i dramska glumica Marija Sekelez koja je, osim čitanja pjesama nenazočnih i preminulih svećenika pjesnika, čitala i kratke životopise svakoga od njih, dok su Golub, Tamarut i Šuljić čitali vlastite pjesme, odnosno, u slučaju Šuljića, izvodili vlastite šansone.

Premda je susret trajao puna dva sata nazočna publika, koja se okupila i u većem broju od uobičajenog kod takvih manifestacija, oduševljeno je pratila tijek večeri poezije, a posebice je bila oduševljena posljednjim dijelom u kojem su trojica svećenika pjesnika izvela pjesme na kajkavskome i čakavskome jeziku.

Pritom su sve knjige iz KS-ovih biblioteka Zrno i Medija te one iz drugih nizova s poetskim sadržajem te večeri kao i cijelog narednog tjedna publici ponuđene uz 30 posto popusta.

Misao dana

Zagrebačka je Biblija prevedena na naš hrvatski jezik. U njoj dolazi do izražaja naš jezični osjećaj kako se razvio i othranio na našoj izražajnoj baštini. A time je i nama sadašnjima i onima koji dolaze iza nas jezična izražajnost točnije određena i jasnije usmjerena. Pa i onim razbarušenim piscima koji odbijaju svako nasljedovanje. I njima je, znali to oni ili ne, bunili se protiv toga ili ne, Zagrebačka Biblija točnije odredila i jasnije predočila čemu se odupiru i time oblikuje njihov jezični izraz. Doista nije pretjerano reći da pojavom Zagrebačke Biblije i njezinom trajnom prisutnošću u našoj kulturi i jezičnoj izražajnosti počinje novo doba. (Radoslav Katičić, Zbornik radova o 40. obljetnici Zagrebačke Biblije)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.