Kršćanska sadašnjost d.o.o.

“Sveti od zdravlja”: Zavirite u leksikon svetaca zaštitnika zdravlja!

Dragi prijatelji,

 

katolici se već stoljećima u potrebama i molbama utječu svetcima, tražeći njihov zagovor u mnoštvu različitih situacija ili bolesti.


Možda ste, poput mnogih vjernika, na blagdan sv. Blaža već išli po blagoslov grla, prije ispita u školi ili na fakultetu šapnuli koju molitvu sv. Josipu Kupertinskom, ili pak zazivali sv. Roka u nadi ozdravljenja, škropili se vodom iz Lourdesa uzdajući se u pomoć Blažene Djevice Marije.


A kad ste prošli put izgubili ključeve ili neku drugu važnu stvar, vjerojatno ste zazvali sv. Antu Padovanskog.


Katekizam Katoličke Crkve kaže o svetcima: “Oni kod Oca ne prestaju za nas posredovati” (br. 956).


Doba je interneta i nije teško naći “koji je svetac za što”, odnosno kome se vjernici običavaju moliti u pojedinoj bolesti. No imati pri ruci popis različitih svetaca i njihovih životopisa, kao i mnoštvo drugih korisnih podataka, nije lako pronaći.

U našem izdanju Sveti od zdravlja autora i liječnika Ante Škrobonje predstavljeno je više od 200 kršćanskih svetaca koji se štuju i zazivaju kao zaštitnici od najrazličitijih bolesti. Svetci zaštitnici od bolesti dolaze u leksikonu abecednim redoslijedom, zatim se navodi datum štovanja pojedinog sveca, bolesti od kojih štiti vjernike koji mu se utječu ili po čijem zagovoru bolesnik može moliti ozdravljenje od Boga, te kratak životopis ili legenda vezana uz svetca.

Osim leksikona svetaca, u knjizi možete pronaći mnoge zanimljive popise:


●     bolesti, dijelovi tijela i njihovi svetci zaštitnici

●     svetci zaštitnici pojedinih zanimanja i skupina

●     zaštitnici u nekim posebnim prigodama i područjima

●     zaštitnici hrvatskih nadbiskupija i biskupija, hrvatskih gradova

●     zaštitnici kontinenata, zaštitnici nekih država

●     katolički kalendar s popisom svetaca. 

Možete tako saznati koje je svetce dobro moliti za zagovor u raznim situacijama, primjerice:


●        u tjeskobi – Akacije

●        zaštitnici liječnika – Cir i Ivan, Luka, arkanđeo Rafael

●        febrilne bolesti – Damaz

●        svi bolovi i sve bolesti – Hildegarda iz Bingena

●        bolničari, medicinske sestre, bolničko osoblje, bolnice – Ivan od Boga

●        zarazne bolesti – Karlo Boromejski

●        tjeskobna stanja – Kasijan

●        plućne bolesti – Severin Norički, Sulpicije

●        kašalj – Ana, Marija Magdalena de’Pazzi.

Knjigu možete naručiti na internetu: http://www.ks.hr/sveti-od-zdravlja. Posjetite i naš web izlog na www.ks.hr, gdje možete pronaći ponešto za sebe i za sve članove obitelji uz mnoga izdanja koja su trenutno na sniženju. 


U nastavku donosimo izabrane dijelove leksikona Sveti od zdravlja:


Nadalje, neobično je zanimljivo kako su i kojim redom odabirani pojedini sveci za zaštitnike i pomoćnike uz određene bolesti. (...)


U mnogim slučajevima zaštitnu je moć predodredila asocijativnost s bolešću od koje je svetac bolovao i hrabro se s njome nosio. Primjer je sv. Franjo i bolesti jetre s vodenom bolešću, sv. Rok i kuga, sv. Lazar i guba, sv. Antun Pustinjak i kožne bolesti; sv. Jeronim imao je problema sa staračkom slabovidnošću; sv. Grgur Veliki patio je od uloga (gihta)... Od čega li sve nije bolovala Hildegarda iz Bingena! Slično će biti i s ranama zadobivenima mučenjem i s dijelovima tijela koji su žrtvovani tijekom mučenja: sv. Apoloniji čupali su zube, sv. Agati odsjekli grudi, sv. Bartolu oderali kožu, sv. Lovro pržen je na žaru. Neki su sretno preživjeli nezgode: sv. Ivan apostol i sv. Benedikt trovanje, a sv. Pavao ugriz zmije otrovnice…

U igri je nerijetko puka lingvistička asocijacija s imenom sveca. Tako će npr. sv. Lucija, unatoč činjenici da su joj za vrijeme mučenja bile pošteđene oči, postati zaštitnicom od bolesti očiju na osnovi svog imena (lat. lux, lucis 'svjetlo') kao svojevrsne metafore vida, a sv. Aurelijan (lat. auris 'uho') štiti uši (iako ime Aurelijan ne potječe od toga korijena). Slično će biti na njemačkome jezičnom području sa sv. Augustinom (podsjećaj na Auge 'oko'), a u Hrvata i Slovenaca sa sv. Vidom. Osim takvih veza postoje i brojne druge, od kojih se neke mogu na najrazličitije načine uzročno povezati, ali isto tako nerijetko ne uspijevamo naći suvislu "organ-. vezu, no to — budući da smo nerijetko velikim dijelom u području legende – ne mora apriori umanjivati njihovo značenje. (...)


Koliko su pojedini sveci zaživjeli u pučkoj svakodnevici, dokazuju i nazivi za neke mjesece koji su se i do danas sačuvali u lokalnom komuniciranju u nekim našim krajevima. Tako se siječanj naziva antonjski po sv. Antunu Pustinjaku, koji se slavi 17. siječnja. Travanj je jurjevski po sv. Jurju (23. travnja), petrovski je lipanj po sv. Petru (29. lipnja), jakovski je srpanj po sv. Jakovu (25. srpnja), rujan je mihojski po sv. Mihovilu (Mihaelu — 29. rujna), listopad je lučinski po sv. Luki evanđelistu (18. listopada) a studeni se naziva martinjski po sv. Martinu (11. studenoga).

1. Web knjižara: www.ks.hr 

 2. Telefonom: 01 / 63 49 030;  01 / 63 49 031

    Nazvati možete od ponedjeljka do petka 8 – 16 sati
    (Naručeno možete platiti po predračunu, pouzećem)

3. Elektronskom poštom: e-mail: ks-prodaja@ks.hr
    
Dovoljno je da navedete svoje podatke, naslove i količinu primjeraka te adresu dostave
    (Naručeno možete platiti po predračunu, pouzećem)

Na sve kupovine iznad 100,00 kn poštarina je besplatna.
Naručene naslove isporučujemo dostavnom službom.

Misao dana

Korupcija je tupost, sljepoća, uklanjanje Boga, duha, iz vlastitog života, s vlastitoga unutarnjeg horizonta, korupcija znači izgubiti osjećaj za razmjere i stvarnost. Korupcija je odbijanje kritike za ono što se čini. To je banalnost zla. (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.