Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Svibanjska Kana

U svibanjskome broju Kane Josip Grbac se u svojoj kolumni kritički odredio prema stalnim pokušajima politike da promijeni kriterije u vrjednovanju povijesti, najosnovnijih normi suživota sve do poimanja ljudskog života. To se stanje najbolje ogleda „u igri s udžbenicima“ koja traje već neko vrijeme. U svemu tome, tvrdi Grbac, ima „mnogo demagogije, a premalo struke“. Zamjera političarima, od predsjednika države do ministara i „raznoraznih političkih skorojevića“,  kratkovidnost i politikantstvo, jer se demagoškim pristupima nikada neće doći do objektivne istine, do koje se dolazi dijalogom i uvažavanjem svih stajališta, pa će nam udžbenici i dalje biti loši. Budući da su se na udžbenike okomili i predstavnici lezbijskih i homoseksualnih udruga, Grbac zaključuje kako bi „svaki udžbenik trebao nastojati tako obrazovati i odgajati generacije ljudi da oni postanu spremni i sposobni osigurati fizičku i moralnu budućnost zajednice, a ne samo pojedince koji će se brinuti poglavito za ostvarenje vlastitih probitaka i užitaka“. Kritički se prema Nacrtu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, koji je Vlada potkraj travnja uputila u službenu proceduru, odredio Stjepan Balobnan u tekstu Zakon razdora i vježbanje moći. Tome Nacrtu on predbacuje isključivost te žali što u njegovu izradu nisu bili uključeni predstavnici najvećeg dijela hrvatskoga naroda: medicinsko osoblje, pravnici, teolozi, predstavnici vjerskih zajednica, organizacije civilnoga društva koji imaju 'drukčije poglede' od ideološke matrice lijevo-liberalne opcije koja je trenutačno na vlasti. Tom se temom pozabavio i Tonči Matulić u svojoj kolumni budući da kontroverza oko izmjena i dopuna zakona o MPO još uvijek traje. Političke najave zapalile su javnu raspravu i potaknule su izjavu Komisije Iustitia et Pax HBK te zajedničku izjavu desetak vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj o nepovredivosti ljudskoga života i o dostojanstvu ljudskoga rađanja. Najava hitnoga postupka u proceduri donošenja izmjena i dopuna spomenutoga zakona ubrzo je povučena u korist redovite procedure s dovoljnim razdobljem za temeljitu i sveobuhvatnu raspravu. O Hrvatskoj na Mediteranu, a zapravo o nužnosti vođenja proaktivne politike u sklopu EU na Mediteranu, u svojoj kolumni piše Tonči Tadić posebno se osvrćući na povlačenje INE iz Sirije. Stanko Uršić u tekstu „Obnovljiva je, neprestano, samo šteta za Hrvatsku“ kritički se osvrćući na poteze ministra gospodarstva koji se obrušio na solarne fotonaponske elektrane. Bono Zvonimir Šagi piše o nužnosti novog iskoraka u kontekstu krize redovništva u Crkvi i u svojoj analizi i viziji najviše naglašava probuđeno i posuvremenjeno evanđeosko siromaštvo koje, prema njegovu mišljenju, najdublje uzlaze u okolnosti vremena i prostora te ima civilizacijski karakter. Aldo Sinković za ovaj broj Kane razgovarao je s predsjednikom Papinskoga vijeća za novu evangelizaciju nadbiskupom Rinom Fisichellom koji, među ostalim,

Misao dana

Evo jedne lijepe zamisli o kojoj se usuđujemo razmišljati: svaki je čovjek dio velike cjeline i svaki čovjek pridonosi uspjehu plana spasenja. Svaki je čovjek posebno i jedinstveno stvorenje. Uspješan život sastoji se dijelom iz toga da smijemo stvarati na temelju izvjesnosti o svojoj jedinstvenosti i posebnosti. Naći svoje »mjesto u životu« znači naći mjesto koje jedino ja mogu preuzeti, naći mjesto na kojem će se podudarati moje nadarenosti i okolnosti. (Alois Kothgasser/Clemens Sedmak, “Izvori sreće. O otmjenosti dobrog života”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.