Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Svibanjska Kana

Svibanjski broj Kane dobar je dio svoga prostora posvetio kanonizaciji dvojice papa: Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Osim reportaže Marije Belošević s te kanonizacije u Vatikanu pod naslovom „Dva hrabra čovjeka – svjedoci Božje dobrote i njegova milosrđa“, njima su svoje tekstove posvetili i Stjepan Baloban i Tonči Matulić, a djelomično i Bono Zvonimir Šagi koji piše o socijalnome pitanju u Crkvi naslovivši svoj tekst „Društvo po mjeri čovjeka“.

U ovome broju također je donesena i reportaža o susretu mladih u Dubrovniku, a tu je i fotoreportaža o Vatikanskim vrtovima.

O biblijskim vrijednostima protiv nasilja i kleveta piše Josip Grbac, a Milan Šimunović nastavlja već 15. u nizu feljtona o prenošenju vjere danas kojega je ovaj put naslovio „Nositi evanđelje svima iz okruženja“. „Danas, kada je na djelu svojevrsna 'blokada evangelizacije', barem s obzirom na neke kategorije suvremenika, valja dobro razmisliti o 'što' i 'kako' u navještaju evanđelja. Zacijelo nam u tome može uvelike poslužiti 'treće poglavlje' apostolske pobudnice pape Franje 'Radost evanđelja'“, piše, među ostalim, Šimunović.

O čuvenima, viđenima, bogatima i slavnima i njihovom medijskom predstavljanju, o 'vrijednostima' koje nam posreduju mediji u kojima, kako se čini, vlada kult zvijezda i tirana te proizvodnja slavnih koji postaju idol mladima, na svoj osebujan način piše Vladimir Pavlinić.

U novoj Kani prikazan je rad Tomislava Mesića, svećenika i Misijske Družbe Duha Svetoga, misionara u Tanazaniji koji djeluje među poznatim Maasaijima iz pera Trpimira Alajbega, a od umjetnika predstavljen je Vasilije Jordan.

O KatSusu – internetskoj stranici za katolike koji traže bračnoga druga, a koju su pokrenuli Vlatka Mihavec i Neven Kalinić, o tome kako svladati stres zbog mature ili o odgojnoj ulozi filma – u novome broju Kane također se mogu naći dobri članci.

Tonči Tadić piše o nepodnošljivoj lakoći zaborava pri čemu misli na medijska češća podsjećanja i hvalospjeve na račun bivše države, a svoju kulturnu kolumnu Darko Gašparović posvetio je Frljićevoj predstavi o Aleksandri Zec.

U Kani se nalazi veći broj književnih tekstova, od priča do poezije, prikazi raznih aktualnih pitanja poput pronalaska papirusa u kojem se navodno spominje Isusova žena pa sve do nekrologa srpsko-pravoslavnom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Jovanu Pavloviću.

Kana nastavlja donositi kupone u svojoj nagradnoj igri pri čemu je prva nagrada hodočašće u Svetu zemlju, druga nagrada hodočašće stopama svetoga Pavla za 2 osobe, treća nagrada hodočašće Padre Piju, sv. Riti i sv. Franji za 2 osobe i četvrta nagrada hodoč

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.