Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 17. 12. 2015.

Srdačno pozivamo sve zainteresirane na posljednji ovogodišnji

TEOLOŠKI ČETVRTAK


Tema ovoga četvrtka je:
NA RAZMEĐU RAZUMA, ISTINE I MILOSRĐA
Je li osporavan papa Franjo?
Uvodna izlaganja izreći će:
prof. dr. sc. Ivica RAGUŽ
i
prof. dr. sc. s. Nela GAŠPAR


Susret će se, zbog toga što posljednji četvrtak u mjesecu pada na Staru godinu,
a četvrtak prije toga na Badnjak, održati
17. prosinca 2015. u 19 sati
u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu, Kaptol 29a (Dvorana II) u Zagrebu
.
Posljednjih se godina, posebice u nekim teološkim i crkvenim krugovima, govori o razlici između pape Franje i njegova prethodnika pape Benedikta XVI. Štoviše, prilično se naglašavaju razlike, dotle da neki teolozi više i ne prate pisanje i nastupe pape Franje jer im to nije „na razini“ pape Benedikta XVI. I na svjetskoj razini i u nas mogu se sresti gorljivi pobornici kako jednoga tako drugoga pape. Za razliku od dobroga dijela medijske javnosti (i svjetske i hrvatske) koja sa velikim simpatijama prati papu Franju, neki crkveni ljudi i teolozi kao dao ostaju „hladni“. Je li po srijedi premalo „razuma“ i premalo „istine“, na što nas je bio senzibilizirao papa Benedikt, i je li sad, kad tek počinje Godina milosrđa, „previše milosrđa“? Kako u tom kontekstu shvatiti posljednje dvije sinode biskupa? Što Crkvi i svijetu može značiti Godina milosrđa? Je li zaista papa Franjo osporavan u samoj Crkvi? Neki radikali, a tobože katolici, idu, štoviše, i mnogo dalje i nije pristojno ponavljati kakvim sve imenima nazivaju papu Franju. Dovoljno je konsultirati i neke (hrvatske) desničarske portale i blogove. Na ta i slična pitanja nastojat ćemo odgovoriti na ovoj predbožićnoj tribini.

Veselimo se Vašem dolasku!

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.