Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 17. 12. 2015.

Srdačno pozivamo sve zainteresirane na posljednji ovogodišnji

TEOLOŠKI ČETVRTAK


Tema ovoga četvrtka je:
NA RAZMEĐU RAZUMA, ISTINE I MILOSRĐA
Je li osporavan papa Franjo?
Uvodna izlaganja izreći će:
prof. dr. sc. Ivica RAGUŽ
i
prof. dr. sc. s. Nela GAŠPAR


Susret će se, zbog toga što posljednji četvrtak u mjesecu pada na Staru godinu,
a četvrtak prije toga na Badnjak, održati
17. prosinca 2015. u 19 sati
u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu, Kaptol 29a (Dvorana II) u Zagrebu
.
Posljednjih se godina, posebice u nekim teološkim i crkvenim krugovima, govori o razlici između pape Franje i njegova prethodnika pape Benedikta XVI. Štoviše, prilično se naglašavaju razlike, dotle da neki teolozi više i ne prate pisanje i nastupe pape Franje jer im to nije „na razini“ pape Benedikta XVI. I na svjetskoj razini i u nas mogu se sresti gorljivi pobornici kako jednoga tako drugoga pape. Za razliku od dobroga dijela medijske javnosti (i svjetske i hrvatske) koja sa velikim simpatijama prati papu Franju, neki crkveni ljudi i teolozi kao dao ostaju „hladni“. Je li po srijedi premalo „razuma“ i premalo „istine“, na što nas je bio senzibilizirao papa Benedikt, i je li sad, kad tek počinje Godina milosrđa, „previše milosrđa“? Kako u tom kontekstu shvatiti posljednje dvije sinode biskupa? Što Crkvi i svijetu može značiti Godina milosrđa? Je li zaista papa Franjo osporavan u samoj Crkvi? Neki radikali, a tobože katolici, idu, štoviše, i mnogo dalje i nije pristojno ponavljati kakvim sve imenima nazivaju papu Franju. Dovoljno je konsultirati i neke (hrvatske) desničarske portale i blogove. Na ta i slična pitanja nastojat ćemo odgovoriti na ovoj predbožićnoj tribini.

Veselimo se Vašem dolasku!

Misao dana

Ako se danas spominjemo vukovarskih i žrtava Škabrnje te ostalih mjesta, tada to, barem s vjerničke strane, ne želi biti podgrijavanje zle krvi ili zlopamćenje kao oblik nepročišćene savjesti, već radije sjećanje na žrtve koje obvezuju na rast. Kad ne bi postojala istina da se iz svakoga zla može naučiti, tada bi zlo bilo prestrašno i nepodnošljivo. Patnja ima i moć čišćenja. Katarzičnost boli i gubitaka katkad svijesti i savjesti može dati mnogo više od svakoga znanja. Danas, na obljetnicu vukovarskih stradanja, moramo se zapitati koliko smo i kao pojedinci i kao društvo naučili iz te patnje. Čišćenje pamćenja, na koje je osobito u Godini Velikoga jubileja pozivao papa Ivan Pavao II., nije kirurški zahvat kojim bismo odjednom izvadili tumor koji se proširio krvotokom. U ovom je slučaju nužno dugotrajno, ustrajno i opcionalno liječenje. A ono nije salonski, a kamo li apstraktni intelektualni posao. To je liječenje zahtjevna i sabrana usmjerenost prema onoj zbilji koja, barem kršćanima,

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.