Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 17. 12. 2015.

Srdačno pozivamo sve zainteresirane na posljednji ovogodišnji

TEOLOŠKI ČETVRTAK


Tema ovoga četvrtka je:
NA RAZMEĐU RAZUMA, ISTINE I MILOSRĐA
Je li osporavan papa Franjo?
Uvodna izlaganja izreći će:
prof. dr. sc. Ivica RAGUŽ
i
prof. dr. sc. s. Nela GAŠPAR


Susret će se, zbog toga što posljednji četvrtak u mjesecu pada na Staru godinu,
a četvrtak prije toga na Badnjak, održati
17. prosinca 2015. u 19 sati
u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu, Kaptol 29a (Dvorana II) u Zagrebu
.
Posljednjih se godina, posebice u nekim teološkim i crkvenim krugovima, govori o razlici između pape Franje i njegova prethodnika pape Benedikta XVI. Štoviše, prilično se naglašavaju razlike, dotle da neki teolozi više i ne prate pisanje i nastupe pape Franje jer im to nije „na razini“ pape Benedikta XVI. I na svjetskoj razini i u nas mogu se sresti gorljivi pobornici kako jednoga tako drugoga pape. Za razliku od dobroga dijela medijske javnosti (i svjetske i hrvatske) koja sa velikim simpatijama prati papu Franju, neki crkveni ljudi i teolozi kao dao ostaju „hladni“. Je li po srijedi premalo „razuma“ i premalo „istine“, na što nas je bio senzibilizirao papa Benedikt, i je li sad, kad tek počinje Godina milosrđa, „previše milosrđa“? Kako u tom kontekstu shvatiti posljednje dvije sinode biskupa? Što Crkvi i svijetu može značiti Godina milosrđa? Je li zaista papa Franjo osporavan u samoj Crkvi? Neki radikali, a tobože katolici, idu, štoviše, i mnogo dalje i nije pristojno ponavljati kakvim sve imenima nazivaju papu Franju. Dovoljno je konsultirati i neke (hrvatske) desničarske portale i blogove. Na ta i slična pitanja nastojat ćemo odgovoriti na ovoj predbožićnoj tribini.

Veselimo se Vašem dolasku!

Misao dana

Istina se kao istina očituje samo onomu koji pita. Pitanjem uvijek stvaramo prostor za više mogućnosti, dok se istina – to je ono što ostaje isto, kako kaže sama riječ, što je istovjetno sa samim sobom – upravo tu iskazuje kao samo jedna stvarnost te se tako pokazuje kao nešto nezavisno od našega promišljanja. Istina se traži i shvaća pitanjem, ona je ono što može izdržati svako pitanje. Istina se ne treba bojati nikakva pitanja. Čovjek koji traži istinu, koji pita, zna da je još ne posjeduje, ili je ne posjeduje sasvim. Dobit će je možda kao odgovor na svoje pitanje. Susret s čovjekom koji također pita dobro mu je došao, jer se istina radije otkriva u dijalogu. (Vjekoslav Bajsić)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.