Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 19. 12. 2019.

Srdačno Vas pozivamo na
posljednji ovogodišnji
TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti


koji će se u predbožićnom raspoloženju
održati o temi:
RADOST BOŽIĆA - RADOST EVANĐELJA
Postoji li teologija radosti?
Uvodna izlaganja održat će:

prof. dr. sc. Anton TAMARUT
i mr. sc. Krešimir CEROVA

Susret će se održati
19. prosinca 2019. u 19 sati
u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu,
Kaptol 29a, u Zagrebu.

Najlogičnija tema koja uz Božić dolazi jest radost. Blizina Božića za kršćane predstavlja temeljnu radost jer je Bog uvijek tu. On je Emanuel – Bog s nama! Ta je radost položena na dno čovjekove duše i zapravo je radost onoga koji se zato rodio da bi, kako je sam rekao, naša radost bila potpuna (usp. Iv 15,11). Radost bi, sukladno tome, trebala biti temeljna oznaka kršćana budući da je temelj njihova vjerovanja Radosna vijest. Naš susret događa se nakon nedjelje koja se tradicionalno naziva Gaudete – Radujte se! Je li to zbilja temeljna oznaka kršćanskoga života? Koliko radosti možemo doživjeti na našim susretima, u liturgijskim slavljima, u načinu našeg ophođenja, u djelovanju prema drugima (i drukčijima?) – samo su neka od pitanja koja nas zanimaju. No, zanimat će nas i to kako se teologija odnosi prema radosti? Postoji li uopće teologija radosti? Naravno, teolozi će lakonski moći reći da je sve što teologija i čini zapravo odraza evanđeoskog nauka. Nakon II. vatikanskog koncila bujaju razne teologije pa ih se može nabrojiti na desetke. No, čini se da baš teologije radosti nema u fokusu. Ma koliko bila implicitna, teologija radosti možda još nije pokazala svoj raskošni sjaj. A papa Franjo u svojim dokumentima – koje čita malo ljudi, pa i najpozvanijih – tako sadržajno i tako inspirativno piše o radosti. Eto, to i još puno drugih tema vezanih uz kršćansku radost bit će sadržaj našeg predbožićnog susreta. Podsjetit ću vas na njega još na sam dan događanja, a dotle: Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu! (Fil 4,4-5).

Don Anton Šuljić, voditelj

Misao dana

Za većinu nas vrlo je teško provesti »beskoristan« sat s Bogom. Teško je baš zato što se u susretu s Bogom izravno suočavamo i sa svojim unutarnjim neredom. Dolazimo u izravan sukob s našim nemirom, brigama, zlovoljama, neriješenim napetostima, skrivenim mržnjama i dugotrajnim frustracijama. Naša spontana reakcija na sve to je pobjeći i ponovno nešto raditi, kako bismo si barem mogli reći da stvari nisu tako loše kako izgledaju u našoj samoći. (Henri Nouwen, „O Kristovoj poniznosti”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.