Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 22. 3. 2018.

Srdačno Vas pozivamo na

TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti

koji će biti o temi
LITURGIJA I TIJELO
Od antropologije do liturgije


Susret će se, zbog Velikog tjedna, održati
22. ožujka 2018. u 19 sati
u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu,
Kaptol 29 – Dvorana II u Zagrebu
.

Uvodna izlaganja održat će:

prof. dr. sc. Ivica ŽIŽIĆ,
prof. dr. sc. Goran Pavel ŠANTEK


Tijelom čovjek prima i šalje neke važne poruke. Tijelo je naš prijamnik i odašiljač. Tijelo je čovjekov partner i na duhovnome putu. Ono može biti polazna točka za pravu molitvu. Mi se stalno izražavamo tijelom: pružamo ruke, pozdravljamo se, grlimo se i ljubimo. Tijelo je oblik unutarnje razmjene. Zagrljaj je pokret tijelom puno bogatiji od riječi volim te. Ako tijelom možemo izreći naše unutarnje raspoloženje, zašto onda ne bismo molili tijelom? Zašto ne bismo ispružili ruke prema Bogu? Zašto ne bismo kleknuli? Je li se i koliko u kršćanstvu izgubila važnost tijela u molitvi? Jesmo li previše potisnuli molitvene geste? Koja je antropološka podloga i nasljeđe koje baštinimo tijelom. To i još mnogo drugih pitanja otvorit ćemo na našem preduskrsnom susretu. Pridružite nam se i siguran sam da će vam to biti korisno za dušu I ZA TIJELO!

Veselimo se Vašem dolasku!

Misao dana

I sama Sveta Obitelj – Marija, Josip i mali Isus – bila je prisiljena pobjeći pred Herodovom prijetnjom: »On [Josip] ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja« (Mt 2, 14-15). Povijest čovječanstva povijest je selilaštva: nema toga naroda pod kapom nebeskom koji nije upoznao migracijski fenomen. Kroz stoljećâ smo u tome pogledu svjedočili velikim izrazima solidarnosti, iako nije nedostajalo društvenih napetosti. Danas kontekst gospodarske krize pogoduje nažalost javljanju stavova zatvorenosti i neprihvaćanja. U nekim dijelovima svijeta dižu se zidovi i prepreke. Katkad se čini da tiho djelovanje mnogih muškaraca i žena koji, na različite načine, daju sve od sebe kako bi pomogli izbjeglicama i migrantima zaglušuje buka onih koji instinktivno iskazuju egoizam. (Papa Franjo, „Kateheze i nagovori o milosrđu“, KS, 2017.)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.