Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 30. 11. 2017.


Srdačno Vas pozivamo na

TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti

koji će biti o temi
BIBLIZMI KOD MARULIĆA I KRLEŽE
Religijske teme i simboli u njihovim djelimaSusret će se održati
30. studenoga  2017. godine u 19 sati
u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu,
Kaptol 29 – Dvorana II u Zagrebu
.

a prigodna izlaganja izreći će
dr. Drago ŠIMUNDŽA
i
dr. Đurđica GARVANOVIĆ-POROBIJA

Biblija je temeljna knjiga zapadne kulture. Najstarija hrvatske književnost bez Biblije se ne može niti zamisliti. Ona naprosto ne bi ni postojala. No, nije samo najstarija književnost svoje teme i vrijednosne sustave temeljila na Bibliji, nego su to činili i najveći hrvatski književnici raznih epoha. Na ovom ćemo susretu moći zorno upoznati biblizme, religijske teme i simbole kako u „oca hrvatske književnosti“ Marka Marulića, tako i u „velikog meštra sviju biblizama“ – Miroslava Krleže. Bilo da su bili vjernici ili su se s vjerom borili, oponirali joj i s njom bili u dijalogu, biblizmi su u hrvatskoj književnosti odigrali neprocjenjivu ulogu. U posljednje vrijeme, uglavnom pod utjecajem novinski „bildanih“ književnosti i književnika, biblizmi i biblijske teme kao da više nisu važni. Štoviše, čini se da postmodernistički diskurs antitranscendencije, koji se silno upinje srušiti i samo nebo tiskajući na književnu pozornicu vlastite pogubljenosti i sudaranja kao neki novi svjetonazor, baš u nas uzima sve više maha. Želja nam je u još nekoliko susreta pozabaviti se biblizmima u hrvatskoj književnosti i u hrvatskome jeziku kao takvom kako bismo sa svoje strane pridonijeli važnosti biblijskoga svijeta i za suvremeni svijet književnosti, dotično umjetnosti.

Misao dana

Retorika može ganuti, goditi ili raspoložiti, ali ako nije nužan izraz jedne stvarnosti koja nas sili da je kažemo čitavim svojim bićem da bi je drugi opipali kao Toma rane Kristove, onda je to danas samo mali dodatak ovoj buci što nas okružuje. Zajedništvo je više nego zbroj pojedinačnosti i trebat će mnogo toga naučiti. Svaka je obnova neka promjena, pa ako se Crkva treba obnoviti onda se, dakako, sve što je ljudsko u njoj treba nekako mijenjati. Zato bi svatko tko misli da nema u svojoj glavi i u srcu što mijenjati, što naučiti, bio farizej obični. (Vjekoslav Bajsić)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.