Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 30. 11. 2017.


Srdačno Vas pozivamo na

TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti

koji će biti o temi
BIBLIZMI KOD MARULIĆA I KRLEŽE
Religijske teme i simboli u njihovim djelimaSusret će se održati
30. studenoga  2017. godine u 19 sati
u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu,
Kaptol 29 – Dvorana II u Zagrebu
.

a prigodna izlaganja izreći će
dr. Drago ŠIMUNDŽA
i
dr. Đurđica GARVANOVIĆ-POROBIJA

Biblija je temeljna knjiga zapadne kulture. Najstarija hrvatske književnost bez Biblije se ne može niti zamisliti. Ona naprosto ne bi ni postojala. No, nije samo najstarija književnost svoje teme i vrijednosne sustave temeljila na Bibliji, nego su to činili i najveći hrvatski književnici raznih epoha. Na ovom ćemo susretu moći zorno upoznati biblizme, religijske teme i simbole kako u „oca hrvatske književnosti“ Marka Marulića, tako i u „velikog meštra sviju biblizama“ – Miroslava Krleže. Bilo da su bili vjernici ili su se s vjerom borili, oponirali joj i s njom bili u dijalogu, biblizmi su u hrvatskoj književnosti odigrali neprocjenjivu ulogu. U posljednje vrijeme, uglavnom pod utjecajem novinski „bildanih“ književnosti i književnika, biblizmi i biblijske teme kao da više nisu važni. Štoviše, čini se da postmodernistički diskurs antitranscendencije, koji se silno upinje srušiti i samo nebo tiskajući na književnu pozornicu vlastite pogubljenosti i sudaranja kao neki novi svjetonazor, baš u nas uzima sve više maha. Želja nam je u još nekoliko susreta pozabaviti se biblizmima u hrvatskoj književnosti i u hrvatskome jeziku kao takvom kako bismo sa svoje strane pridonijeli važnosti biblijskoga svijeta i za suvremeni svijet književnosti, dotično umjetnosti.

Misao dana

Korupcija je tupost, sljepoća, uklanjanje Boga, duha, iz vlastitog života, s vlastitoga unutarnjeg horizonta, korupcija znači izgubiti osjećaj za razmjere i stvarnost. Korupcija je odbijanje kritike za ono što se čini. To je banalnost zla. (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.